UPDATE. Misterul se adâncește. O bubuitură puternică a creat panică în Iași. Autoritățile dau din umeri

0
273
Foto: Adevărul

Foto: Adevărul

O bubuitură puternică, produsă în jurul orei 14.00, a pus pe jar populația Iașului. Rețelele de socializare au reacționat, ieșenii întrebându-se ce a fost. Primele zvonuri indicau o explozie la Aeroport, însă acestea au fost infirmate imediat de locuitorii din zonă.

 

UPDATE ora 17.00

Comandantului Vasile Nichiforeac de la unitatea antigrindină de la Cornești, din Republica Moldova, contactat de Radio Iași, a infirmat că astăzi, ar fi fost lansată o rachetă antigrindină din țara vecină.

 

În jurul orei 13:30 o bubuitură puternică s-a auzit în toate zonele Iașului. Prima „explicație” a fost că s-ar fi tras rachete antigrindină, infirmată și aceasta de Valerică Moldoveanu, șeful Centrului Antigrindină de la Dancu.

 

Reprezentanţii ISU, Poliţia şi ai Aeroportului au declarat că zgomotul produs nu vine de la ei.

 

UPDATE

 

„Când a-a produs bubuitura eram în zona Bucium, S-a auzit ca un boom sonic, dar nu a fost în zonă niciun avion capabil să producă acest zgomot. Companiile aeriene care operează la noi au spus că nu au avut nicio problemă, iar singurul avion militar care a survolat aeroportul în această după amiază era unul cu elice, iar acesta nu e supersonic”, a declarat Marius Bodea, directorul Aeroportului Iași.

 

Prima „explicație” a fost că s-ar fi tras rachete antigrindină. „Nu avem vectori pe Iași. Nu a fost efectuată nicio operațiune. Și chiar dacă ar fi fost nu ar fi produs acest zgomot”, ne-a declarat Valerică Moldoveanu, șeful Centrului Antigrindină de la Dancu.

 

„Nu am primit niciun apel că s-ar fi întâmplat ceva sau vreo alertă”, au spus reprezentanții ISU.

 

Polițiștii au precizat că singurele acțiuni derulate de ei sunt niște pregătiri pe care le fac mascații. De asemenea, ei nu au primit apeluri telefonice legate de ciudatul zgomot.

 

Nici de la Aeroport nu a venit vreo veste. Aceștia nu au confirmat și nici infirmat prezența vreunui avion supersonic care să fi produs zgomotul.

 

Gina Tiron, șefa Centrului Meteo Moldova, a precizat că nu s-a semnalat niciun fenomen meteo care să fi produs bubuitura.

 

Reprezentanții Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” au spus că nu au în derulare niciun exercițiu militar. „Nu e de la noi”, au spus aceștia.

 

Surse avizate din domeniul aeronautic au precizat pentru Ziarul de Iași că cea mai probabilă sursă a bubuiturii de la ora 13:30 ar fi fost o rachetă antigrindină trasă din Republica Moldova.

 

Frontul atmosferic vizat era pe graniță, iar racheta a fost trasă, ca direcție, înspre zona Iașului.

 

Cea mai apropiată unitate antigrindină din Republica Moldova este la Cornești, la est de Ungheni.

 

Bubuitura s-a auzit puternic în oraș și împrejurimi, respectiv Lețcani și Dobrovăț. Unii locuitori din cartierul Alexandru cel Bun spun că boom-ul sonic a fost atât de puternic încât sticla de la geam s-a curbat.

 

 

Știre inițială

Ce a fost de fapt? Centrul Antigrindină Moldova Iaşi a lansat astăzi, un proiectil, pentru a dispersa norii, meteorologii anunţând precipitaţii abundente pentru orele următoare. Racheta antigrindină a fost lansată pentru protejarea culturilor agricole.

 

Meteorologii au emis COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată valabil de mâine, de la ora 12.00, până vineri, la ora 21:00, şi vizează toate judeţele Moldovei.

 

În intervalul menţionat se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi, izolat, grindină.

 

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15…20 de litri pe metrul pătrat, și se vor cumula 40…80 de litri pe metrul pătrat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments