Proboteanca de Guineea. Căsătorită cu un african, o ieșeancă a revenit acasă cu toată familia, de teama războiului

0
188

În viaţa lor babele din Probota nu au visat că într-o zi, pe uliţă, le va zâmbi prietenos un negru sadea, din Africa. Şi totuşi, s-a întâmplat când o femeie plecată timp de 20 de ani după soţul african a revenit la origini, de teama războiului. „În Guineea, soţul lucra într-un minister. În timpul loviturii de stat din 2009, ne căutau să ne omoare”. Au părăsit ţara în grabă, cu un vapor francez, doar cu hainele de pe ei. Copiii au învăţat în sat, iar doi dintre ei au plecat în Germania.

 

În anul 1989, Mamadou Laho Diallo şi Ana Simion, o fată tânără şi frumoasă din Probota, s-au căsătorit. După ce au aşteptat vreme de doi ani, cu sufletul la gură, aprobarea din partea autorităţilor comuniste, Ana şi Mamadou au spus „da” la ea la ţară, în Probota. La Sfatul Popular, spre stupoarea babelor care s-au crucit, cu baticul la gură. Imediat după nuntă, cei doi iubiţi, petrecuţi de naşul lor de cununie, actualul om de afaceri Mihai Zaharescu, au plecat spre Africa şi povestea le-a fost uitată. După aproape 20 de ani, Mamadou şi Ana au revenit în satul femeii de frica unei lovituri de stat din ţara în care locuiau de atâta vreme. Şi-au adus şi copiii – doi băieţi şi o fată – iar oamenii din sat au fost trăsniţi de imaginea pe care au văzut-o într-o bună zi. Un om de culoare, din Africa, pe uliţă în sat.

 

Nuntă cu parizer şi o damigeană cu vin

Naşul lor de cununie, omul de afaceri Mihai Zaharescu, a pierdut legătura cu cei doi când au plecat în Africa. „Mă cunoscusem cu el la facultate, au insistat, i-am cununat”, spune Zaharescu. Nunta a fost cu peripeţii, la capătul a doi ani în care cei doi tineri au stat despărţiţi: el, absolvent, a plecat în Guineea natală, ea, muncitoare, a rămas în Iaşi. După doi ani şi mii de insistenţe pe la autorităţile comuniste, acestea şi-au dat în sfârşit acordul: robul lui Dumnezeu Mamadou o poate lua în căsătorie pe Ana Simion, chiar la ea acasă, la Probota. “Şi venitul lui aici a fost cu peripeţii. A fost blocat o vreme în Austria, la Viena, aşteptând viza pentru Republica Socialistă România, deşi avea acordul scris al autorităţilor s-o ia de soţie. Când a primit viza, mai avea în buzunar 20 de dolari. Primarul din Probota ne aştepta ca pe sfintele moaşte, credea că venim plini de bani şi de cadouri. În realitate, noi am venit cu parizerul meu şi o damigeană de vin de la tata, să facem nunta”, îşi aminteşte Zaharescu.

Ana Diallo îşi aminteşte detaliile şi spune că au făcut repede nunta, ca să plece odată în Africa. S-a dus acolo, cu paşaport în regulă şi toate documentele cerute de autorităţi, începând viaţa de la zero, într-o zonă cu altă climă, altă cultură, încercând să înveţe, în primul rând, limba.

 

Ana Diallo şi fiul ei, Alpha: o călătorie senzaţională

Trăiau decent până în 2009

„Soţul meu a lucrat în Ministerul Tineretului. Aveam ce ne trebuie ca să trăim decent: casă, masă, un venit. Lovitura de stat din 2009 ne-a dat viaţa peste cap. Ne căutau să ne omoare, pe noi şi pe fraţii soţului. A trebuit să luăm puţine lucruri şi am decis să venit în România, în locul meu de baştină, Probota”, povesteşte Ana Diallo.

 

Citește și EXCLUSIV. Caz zguduitor: Luminița Munteanu a distrus viețile oamenilor cu marile ei proiecte europene

 

Supriza ţăranilor a fost imensă atunci când au aflat că pe uliţă la Costache Simion stă o familie din Africa. A fost ştirea secolului în Probota, mai ales după ce copiii mai mari au început să meargă la şcoală în sat. „Fata şi băiatul mai mare, Costache, au terminat şcoala în România şi au plecat în Germania, la unul dintre fraţii soţului. Fata este studentă la Medicină acum. Pe băiatul cel mic nu l-am dat la şcoală pentru că nu ştia deloc limba. Şi soţul este plecat la fratele său, în Germania, pentru o perioadă. Anul acesta îşi va lua şi cetăţenia română, are peste 5 ani de când este venit aici, îndeplineşte condiţiile”, ne-a povestit Ana Diallo. Acum, Alpha Diallo, care are 12 ani, este în clasa a patra. Vorbeşte româna la perfecţie şi s-a adaptat perfect la viaţa de la Probota. Şi-a făcut prieteni în sat şi, recent, a fost la un pas de moarte: „Au dat alţii drumul la o roată de tractor de pe deal, la valea. S-a rostogolit până la mine şi m-a izbit. Am scăpat doar cu mâna dreaptă”, spune băiatul cel mic al familiei.

 

„La început, la şcoală, din ţigan nu mă scoteau colegii. M-am simţit umilit de multe ori, dar până la urmă s-au obişnuit şi mă lasă în pace” Alpha Mamadou, copilul mai mic al familiei Diallo.

 

Sunt caz social

La Probota, soarta familiei Diallo, fugită din Africa de frica morţii, a fost caz social. “Mamadou Laho Diallo nu poate munci, are o afecţiune a inimii. Ei sunt înregistraţi la Primărie cu alocaţie de susţinere familială”, a explicat Maria Pipirig, asistent social la Primăria Probota. Chiar dacă Ana Diallo s-a angajat la mai multe magazine din Iaşi de la revenirea în ţară, salariul nu le-a fost suficient pentru a-şi face o casă. Au locuit o vreme în casa părintească, dar conflictele cu tatăl ei, Costache, i-au făcut să plece. “Culmea este că Mamadou are o fire foarte paşnică. Este un tip foarte liniştit. Ne-am hotărât să-i ajutăm după ce am trecut pe drum şi am văzut că într-un bordei mic locuieşte cineva. Am intrat şi era doar el acasă, stătea în nişte condiţii de neimaginat. Ne-am unit forţele şi unul a pus materialele, altul tabla, altul parchetul şi tot aşa până le-am făcut o casă decentă”, a povestit Mihai Pâslaru, unul dintre sătenii care au pus umărul ca familia Diallo să aibă o casă.

 

 Masacrul din Guineea, din septembrie 2009, a făcut înconjurul lumii. 50.000 de oameni au protestat faţă de un regim militar care ajunsese la putere, printr-o lovitură de stat, în decembrie 2008. Armata a deschis focul

14 români în Guineea

De-a lungul anilor, românii din Guineea au ajuns să se ştie între ei. Înainte de 2009, locuiau acolo 14 cetăţeni din România. „Eram 13 femei măritate cu oameni de acolo şi un bărbat care se căsătorise cu o negresă. Acum nu mai ştiu nimic de soarta lor”, spune Ana Diallo.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments