UPDATE. Prodecanul Facultății de Drept de la UPA, reținut de procurorii DNA Iași pentru luare de mită

0
133

Avocatul Dan Florin Drugă, prodecan al Facultății de Drept de la UPA, a fost reținut de procurorii DNA Iași sub acuzația de luare de mită.

Dan Florin Druga şi-a dat demisia din toate funcţiile didactice avute la Universitatea Petre Andrei. Conducerea universităţii spune că banii solicitaţi de fostul profesor ar fi reprezentat taxele pentru susţinerea examenelor restante, studentul fiind înmatriculat în anul I.

 

UPDATE – Comunicat UPA din Iași

În legătură cu informațiile apărute în comunicatul DNA din 7 iunie 2016, pentru buna informare a publicului, conducerea Universității „Petre Andrei” din Iașia emis un comunicat de presă, prezentat în rândurile de mai jos:

1.Domnul Ion Emil Mihai (fost Botărel) este student al Universității „Petre Andrei” din Iași începând cu anul universitar 2014-2015.

2.În calitate de student, domnul Ion Emil Mihai (fost Botărel) a susținut examene în urma promovării cărora a obținut numărul necesar de credite pentru promovarea în anul II. Deci, acest domn a susținut examene și este student în anul II în urma promovării unor examene.

3.În cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, prezența la cursuri nu este obligatorie, obligatorie fiind doar însușirea conținutului didactic pe care Universitatea îl pune la dispoziția studenților prin mijloacele tehnice de care dispune. Astfel, un student poate promova examenele chiar dacă nu a fost mereu prezent la cursuri, pentru că importante sunt cunoștințele de care dă dovdă în timpul evaluării.

4.Consiliul de administrație al UPA din Iași i-a aprobat în mod repetat cererile de amânare de plată a taxei de școlarizare, ținând seama de motivele invocate de către student. Astfel, studentul în cauză a ajuns să aibă în prezent o datorie față de UPA din Iași în cuantum de 18 465 lei (însemnând taxele restante și penalitățile acumulate). 

5.Situația financiară și școlară au făcut ca studentul să fie propus spre exmatriculare.

6.În situația în care studentul ar dori să-și aducă la zi situația financiară și școlară în raport cu Universitatea (adică achitarea taxelor restante și a penalităților și susținerea examenelor restante) ar trebui să achite suma de 21 065 lei, care reprezintă: achitarea datoriilor menționate mai sus (18 465 lei) plus taxele pentru reexaminare (în cuantum de 2 600 lei).  

7.Nimeni, cu atât mai puțin un cadru didactic, nu poate promite cuiva că, în schimbul unor foloase, ar putea să-l înscrie direct în anul al III-lea de facultate, pentru că situația fiecărui student este înscrisă în sistemul de gestionare a studenților pe care nu îl administrează profesorii. Cât privește cazul studentului Ion Emil Mihai (fost Botărel), acesta este înscris din 2014, deci nu mai avea nevoie de înscriere. 

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a pus la dispoziția DNA toate documentele solicitate și va acționa în vederea unei bune colaborări cu instituțiile statului, precum și în vederea unei corecte informări a opiniei publice.

 

 

Iată comunicatul DNA:

 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, de la data de 6 iunie, respectiv 7 iunie 2016, a inculpaților:

 

DAN-FLORIN DRUGĂ, avocat în cadrul Baroului Iaşi,prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită,

DAN MELINTE, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

 

În perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, inculpatul Drugă  Dan  – Florin, în calitate de prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, prin intermediul inculpatului Melinte Dan, a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea înscrierii în anul al 3-lea de studii, la unitatea de învățământ  respectivă.

 

Înscrierea studentului urma să se realizeze în condițiile în care acesta din urmă nu a susţinut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu a achitat taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.

 

În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă  Dan  – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei. În împrejurarea în care inculpaţii au primit suma de bani de la student, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

 

La data de 07 iunie 2016, inculpațiiDrugă  Dan  – Florin și Melinte Dan urmează să fie prezentaţi Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments