Ghetoul din inima Păcurariului: zonă interzisă pentru ieșeni

0
520

O problemă care tinde să devină eternă: chiriaşii care ocupă ilegal clădiri ale municipalităţii, transformând viaţa vecinilor în coşmar. Poliţia Locală îi umple de amenzi, dar pentru evacuare trebuie o sentinţă judecătorească, adică o aşteptare de ani. Au primit alte locuinţe pentru a se muta, dar le-au refuzat invocând motive care de care mai fanteziste.

 

De mai bine de de un deceniu, o bună parte din zona Păcurari oferă o imagine de ghetou. Aceasta, din cauza familiilor de romi ce ocupă un imobil al Primăriei, situat pe strada Păcurari nr. 86, la câţiva metri de pasajul Octav Băncilă. Vecinii sunt nemulţumiţi de modul de viaţă al chiriaşilor, care provoacă des scandaluri şi fac mizerie. Reprezentanţii municipalităţii încearcă să evacueze familile din clădire, dar fără succes: este nevoie de hotărârea unei instanţe de judecată.

 

Scot saltele afară

Cele două familii care stau în imobilul repartizat de la Primărie scot peri albi vecinilor, mai ales vara. Scot saltele pe trotuare şi dorm în plină stradă. „Sunt mirosuri de nedescris. Se ceartă între ei. Consumă alcool. Nu este prima dată când a venit Poliţia, dar degeaba. Nu ştiu ce să facem. Am făcut reclamaţii peste tot”, spune un vecin.

Reprezentanţii Poliţiei Locale au precizat că, de la începutul anului, au aplicat 19 contravenţii cu valoare între 570 şi 1150 lei în baza HCL 171/2002 privind gospodărirea şi menţinerea curăţeniei pe raza municipiului Iaşi. „Acolo sunt persoane care ocupă fără drept spaţiul Primăriei. Noi facem controale periodice împreună cu lucrătorii de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP), administratorul clădirii. Sunt reclamaţii pentru nerespectarea normelor de curăţenie şi a normelor de conveţuire”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

 

În clădirea din Păcurari există posibilitatea identificării unui personaj mitologic: balaurul

Clădirea trebuie demolată

Şefii Direcţiei de Administrare a Patrimoniului au precizat că au încercat să evacueze familiile de ţigani, propunându-le o relocare în comuna Tomeşti, acolo unde muncipalitatea ieşeană deţine mai multe locuinţe sociale. „Respectiva clădire trebuie expertizată tehnic pentru a se vedea dacă trebuie demolată. Cel mai probabil, asta ar reieşi în urma studiilor. Le-am propus să se mute în altă parte, dar refuză spunând că e prea departe şi că nu au bani. Respectiva clădire este integrată la capitolul spaţii convenabile. Chiriile se plătesc în funcţie de venituri şi nu depăşesc 100 – 150 de lei pe lună. Că să-i putem evacua, este nevoie de o hotărâre judecătorească”, a declarat Letiţia Palaga, directorul instituţiei.

Aceeaşi situaţie este întâlnită la alt imobil al Primăriei, situat pe aceeaşi stradă, la numărul 29. Familia care locuieşte acolo refuză să plece, motivând că are un copil cu handicap, care studiază în municipiul Iaşi.

 

 

Coşmar pentru vecini

Probleme şi în buricul târgului

Altă zonă a Iaşului cu probleme de acest gen este Elena Doamna. La începutul anului, o clădire trecută pe lista monumentelor istorice a devenit un focar de infecţie, fiind în pericol de prăbuşire. Este situată pe strada Elena Doamna nr. 41, la câţiva metri de Maternitate. Seara, imobilul era vizitat de diverse persoane care încingeau petreceri şi grătare. Locatarii din zonă acuzau că respectivele chefuri se lăsau cu scandaluri şi manele. Edilii suţin că respectivul imobil este ocupat de un proprietar şi că doar celelalte clădiri din aceeaşi curte sunt ocupate de chiriaşii Primăriei. În consecinţă, în afară de aplicarea unor amenzi, alte soluţii nu sunt la îndemână pentru rezolvarea situaţiei.

 

Citește și EXCLUSIV. Caz zguduitor: Luminița Munteanu a distrus viețile oamenilor cu marile ei proiecte europene

 

Nesimţire care nu a fost taxată

La începutul anului, familia de la Păcurari nr. 86 a primit oferta de a se muta într-un apartament cu 3 camere din Tomeşti. Surpriză: acceptul a fost condiţionat de alocarea unei alte locuinţe, pentru fratele unuia dintre chiriaşi! Cele 3 camere au fost propuse familiei Rodicăi Şerban care stă pe Elena Doamna nr. 41. Alt refuz, fiind invocată lipsa căldurii, distanţa faţă de oraş. Tupeu: Şerban a solicitat să-i fie atribuită o locuinţă într-o casă, în Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments