ȘOC! Șefii de la „Petre Andrei”, filmați de secretară, „cârtița” DNA

0
1286

Umbra lui Niculescu la UPA: o angajată moştenită de la vechiul duşman a ruinat universitatea. Detaliu incredibil în scandalul de la Universitatea „Petre Andrei”: audiată ca martor de procurori, o secretară a acceptat pe loc să poarte aparatură care să ducă la inculparea şefilor ei. Întoarsă la muncă, Liliana Ana Zaharia le-a oferit anchetatorilor „muniţia” necesară pentru reţinerea rectorului Sorin Bocancea, anterior cazul fiind de mai mică amploare.

 

Unul din martorii-cheie în dosarul care vizează profesori de la Universitatea „Petre Andrei” este o secretară. Liliana Ana Zaharia, cu „tehnică” montată pe ea, i-a înregistrat pe Cristian Bocancea şi pe Mark Bucuci când puneau fictiv note de trecere unui student care i-a dat mită prodecanului Facultăţii de Drept pentru a intra direct în anul al III-lea. Secretara le-a dat şi informaţii preţioase anchetatorilor, mai ales despre cum funcţiona „afacerea cu diplome” de la „Petre Andrei”.

 

A purtat aparatură de înregistrare audio-video

Mark Bucuci şi Cristian Bocancea au fost filmaţi de o subordonată în timp ce modificau cataloagele din anul I, punând note de trecere studentului Ioan Emil Mihai (fost Botărel) la disciplinele Drept Roman I şi II, Drept Constituţional şi Instituţii Publice I şi II, Filozofie Juridică şi Ideologii Politice Contemporane. Înregistrarea a fost făcută de o angajată cu state vechi din universitate: Liliana Ana Zaharia, secretara-şefă a Facultăţii de Drept, care a colaborat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a acceptat să poarte aparatură de înregistrarea audio-video.

 

Este probabil ca Liliana Zaharia să nu mai aibă zile la „Petre Andrei”

„Trebuie oprite camerele”

„Dă-mi un pix… Trebuie oprite camerele de supraveghere din instituţie!”,  a spus  Mark Bucuci, în 7 iunie, înainte de a trece fictiv notele studentului. „Da, şi trebuie trecut cu acelaşi pix cu care îi trecut şi la celelalte, nu? Măi, altfel de pix trebuie (….) Îmi trebuie un altfel de pix … neinteligibil … Îmi trebuie un pix din ăsta albastru (n.n. încearcă un pix pe o hârtie) … aşa, şapte … asta, la FJ (?!) şi la DREPT PENAL. Bun, şi la SOCIOLOGIE îl am tot eu? Numai la mine? “, este o parte din înregistrările ambientale surprinse via Zaharia.

În discuţia cu secretara, Bucuci a mai spus că nu a mai făcut  “chestii de genul ăsta” şi că „… frică şi Dan (n.r. prodecanul Dan Drugă), na! Îmi ţâţâia … la orice….”.  În aceeaşi zi, Cristian  Bocancea a modificat de două ori cataloagele după ce, iniţial, a pus notele cu un pix de  altă culoare.

 

Studenţi reînmatriculaţi ilegal

Secretara-şefă a dat şi declaraţii în faţa procurorilor DNA. Aceasta a menţionat că promovarea nelegală a unor studenţi de la Facultatea de Drept, care ar fi trebuit exmatriculaţi, era o practică des întâlnită, iar seria ilegalităţilor ar fi început din 2009, odată cu schimbarea conducerii universităţii. „De la momentul schimbării conducerii singurele persoane care au apelat la mine pentru diverse chestiuni nelegale au fost profesorul Bocancea Antonie  Cristian şi  lectorul universitar drd. Drugă Dan Florin. Ambii mi-au cerut absolut în fiecare an să promovez în mod nelegal studenţi de la Drept care în principiu ar fi trebuit exmatriculaţi.Este vorba fie despre studenţii care nu au achitat taxele şcolare, fie studenţi care nu au promovat examenele şi nu aveau credite suficiente pentru a fi declaraţi admişi”, a declarat Liliana Ana Zaharia, care a dat mai multe exemple de astfel de cazuri.

 

Intervenţii pentru studenţi

„La începutul anului universitar 2015-2016 domnul Drugă Dan Florin (prodecanul Facultăţii de Drept arestat preventiv în dosar- n.r.) a venit la mine şi mi-a cerut să promovez în anul următor mai mulţi studenţii din anii anteriori, studenţi care, în mod normal ar fi trebuit exmatriculaţi. Practica era aceeaşi şi anume ca eu să nu-i trec pe ordinul de exmatriculare, iar dânsul să vorbească cu ceilalţi profesori pentru a obţine retroactiv note de trecere”, a mai povestit secretara. Aceasta a precizat că unul dintre studenţi ar fi fost şi Ion Emil Mihai, fost Botărel, care nu se prezentase la niciun examen, iar prodecanul i-ar fi spus  “Tu promovează-l, că mă voi ocupa eu de restul!”.

Drugă ar mai fi intervenit, la câteva luni după începerea anului universitar, pentru ca o studentă să fie înmatriculată în anul al III-lea. „Am o veste proastă pentru tine, studenta trebuie reînmatriculată pentru că i-am promis decanului de la psihologie”, i-ar fi spus Drugă secretarei. Liliana Zaharia a fost, iniţial, subordonata lui Niculae Niculescu, liderul taberei care a contestat preluarea puterii din universitate de către tabăra fostului rector, Doru Tompea.

 

Sorin şi Cristian Bocancea, alături de Mark Bucuci, în drum spre DNA

Mită de 18.900 de lei

Dan Florin Drugă, prodecanul Facultăţii de Drept, a fost reţinut de DNA pentru că ar fi luat mită 18.900 de lei de la studentul Ioan Emil Mihai (fost Botărel). Procurorii susţin că studentul ar fi dat dat şpagă pentru a fi înmatriculat direct în anul al III-lea de studii, deşi nu susţinuse niciun examen în anii anterior. Ulterior, cei doi au fost arestaţi preventiv de instanţă. În acelaşi caz, judecătorii au dispus ca Sorin Bocancea, rectorul Universităţii Petre Andrei, fratele său, Cristian şi lectorul Mark Bucuci să fie plasaţi în arest la domiciliu. Rectorul este acuzat că a refuzat să comunice către DNA cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept şi i-ar fi determinat pe ceilalţi doi profesori să pună fictiv note de trecere studentului.

 

Citește și EXCLUSIV. Luminița Iordache, salvată din ghearele executorului de Manolache-UNPR

 

Interceptare din dosar

Cristian Bocancea (BC) discuta cu Ana Liliana Zaharia (ZAL), în 7 iunie, la sediul Universităţii în timp ce îi punea fictiv note studentului Ioan Emil Mihai (fost Botărel).

B.C.:Unde … ce trebuie să fac eu?

ZAL:Deci, asta-i drept constituţional semestrul I….

B.C.:Aşa. …

ZAL: şi ăsta-i drept constituţional semestrul II …

BC: A… Şi pe ăsta am de făcut ceva? A, am de tra… de pus aici, da? OK, dar îmi trebuie negru …negru în fund.

În discuţie intervine o femeie:

FEMEIE: Cu albastru se scrie pe cataloage măi CRISTI, măi, să nu pară xerox.

BC: Las’ că şi negru îi bun. Negru în cerul gurii.

 

Discuţie purtată în 7 iunie între Liliana Ana Zaharia şi Larisa Drugă, soţia prodecanului Dan Drugă,despre situaţia studentului înmatricula în anul III.

(….)DRUGĂ LARISA:             
          Dar el acum are note în catalog?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 EL NU … A ZIS DECANUL CĂ ÎI TRECE ACUM.

DRUGĂ LARISA:                    SĂ NU-I TREACĂ.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Păi eu am dat situaţie şcolară, semnată.

DRUGĂ LARISA:                    Când ai dat-o?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Aseară, a venit peste …

DRUGĂ LARISA:                    Cu note?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Cu note. Păi cum dacă au venit …

DRUGĂ LARISA:                    Păi el spune că nu a susţinut nici un examen. Acum am venit. Şi cu toate astea el are note. Deci el asta vrea să arate că DAN i-a pus note. Înţelegi unde e problema?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Deci eu îţi spun exact cum s-a întâmplat.

DRUGĂ LARISA:                    Deci, aseară ai dat situaţie şcolară?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Da, aseară a venit DNA-ul peste noi …

DRUGĂ LARISA:                    … ştiu că a venit, ştiu că ai fost la declaraţii…

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 … şi mi-au cerut aşa, clar, cataloage …

DRUGĂ LARISA:                    … şi în cataloage are note?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Nu, cataloage pe anul II. Cataloagele de anul I mi-a zis MARTA că a zis domnul RECTOR să nu le dau. Să zic că-s la TOMEŞTI.

DRUGĂ LARISA:                    Să discutăm şi cu DECANUL, n-aş vrea să ştie, nu ştiu ce să … să golească toată …?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Nu ştiu.

DRUGĂ LARISA:                    El aşa spune, că nu a susţinut în fapt şi că are note. Şi la ce are note oare? La anul I nu are, ai spus că nu le-ai dat.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 NU. URMA ACUM SĂ TREACĂ DOMNUL DECAN NOTELE.

DRUGĂ LARISA:                    El spune că n-a … că a susţinut examenele.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Cine spune.

DRUGĂ LARISA:                    El, în denunţ.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Păi a zis că n-a susţinut.

DRUGĂ LARISA:                    Că n-a susţinut în fapt, dar are note.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Ah.

DRUGĂ LARISA:                    Şi de aici ar rezulta că s-a făcut ceva în favoarea lui…

neinteligibil…

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Păi cum să nu rezulte dacă el are note, i-am dat situaţie şi i-am dat note ca să aibă treizeci de credite ca să putem să-l promovăm.

DRUGĂ LARISA:                    POŢI SPUNE CĂ A DEPUS REFERATE LA DECAN, CU REFERATE SAU CU PREFERINŢE (n.n. nesigur)

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Cu referate.

DRUGĂ LARISA:                    (n.n. şoptit) Dar la cine are notele la anul I? Probabil la DAN…?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 La cine are?

DRUGĂ LARISA:                    Da.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 DECI AL NU ARE NICIO NOTĂ. URMEAZĂ SĂ-I TREACĂ DECANUL.

DRUGĂ LARISA:                    Pe anul I?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 DA. URMEAZĂ SĂ-I TREACĂ DECANUL.

DRUGĂ LARISA:                    Tocmai mi-ai spus că are ca să aibă 30 de credite.

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Păi, are pentru că i-am pus eu. I-am dat o situaţie şcolară cu 30 de credite că RECTORUL a zis că cataloagele sunt la TOMEŞTI.

DRUGĂ LARISA:                    Şi la ce discipline i-ai dat?

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 La DECAN şi la MARK (n.n. BUCUCI MARK)

DRUGĂ LARISA:                    Şi la DAN, nu?!

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Nu, nu.

DRUGĂ LARISA:                    La TGD (n.n. disciplina „Teoria Generală a Dreptului”).

ZAHARIA ANA-LILIANA:                 Nu, nu. Nu ştiu.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentÎNCHISOARE PE VIAȚĂ pentru asasinul copilului din Costuleni. Vasile Miron poate contesta decizia
Articolul următorRevoltător: 24 de candidați la concursul de vameși, respinși ca-n Caragiale
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments