Membri ai NATO, inclusiv forţe din SUA, au lansat un exerciţiu militar la scară mare în vestul Ucrainei.
Exerciţiul, numit Rapid Trident, a fost lansat luni la ora locală 9:00 a.m. la Centrul Internaţional pentru Menţinere a Păcii şi Securitate (CIMPC) în Iavoriv, vestul Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.
Cel puţin 2.000 de soldaţi din peste 14 state membre NATO şi parteneri ai lor din estul Europei participă la exerciţiu, conform ministerului.
Exerciţiul va implica echipamente militare, inclusiv vehicule blindate, elicoptere şi avioane militare.
Prima parte a acestui exerciţiu militar anual se va finaliza în 8 iulie.
Desfăşurat anual, Rapid Trident implică în acest an Ucraina, SUA, Belgia, Bulgaria, Canada, Georgia, Marea Britanie, Republica Moldova, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Suedia şi Turcia.
La începutul acestei luni, NATO a desfăşurat un alt exerciţiu de 10 zile în Polonia, implicând aproximativ 31.000 de soldaţi din Polonia, SUA şi alte 17 naţiuni membre ale alianţei.
Rusia a criticat în repetate rânduri prezenţa mărită a trupelor NATO în apropierea graniţelor sale, ameninţând că va lua măsuri nespecificate pentru a răspunde la activităţile intensificate ale blocului militar vestic.
NATO şi-a intensificat comasarea militară lângă graniţele Rusiei după ce a suspendat toate legăturile cu Moscova în aprilie 2014 ca urmare a anexării de către ruşi a peninsulei ucrainene Crimeea.
După anexarea Crimeei, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist soldat până în prezent cu peste 9.000 de morţi. Kievul şi aliaţii săi acuză Moscova că ajută cu soldaţi şi arme rebelii separatişti pro-ruşi din regiunile ucrainene estice Doneţk şi Lugansk, o acuzaţie negată vehement de Rusia.
Un comandant al armatei americane a avertizat la începutul săptămânii trecute că NATO nu va fi capabilă să reziste în faţa puterii ruseşti în zona Baltică.
Sâmbătă, un fost comandant rus, amiralul Vladimir Komoiedov, a precizat că ţara sa este capabilă să răspundă la prezenţa militară crescută a NATO prin desfăşurarea unor sisteme de rachete în regiune.
(Sursa: Epoch Times România)