Procurorii DIICOT Iași au trimis în judecată astăzi, pe cetățenii tunisieni Jallouli Abderrahman și Turki Skander şi ape Anca-Georgeta Bercea, cetăţean român, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, introducere, în mod ilegal, în România de droguri de risc şi complicitate la introducerea, în mod ilegal, în România de droguri de risc şi de mare risc.
„Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în vara anului 2014, inculpatul Turki Skander a înființat o cultură de cannabis (șase plante) in-door, iar în toamna anului 2014 a recoltat o cantitate de droguri risc – cannabis skunk (muguri şi inflorescenţe) pe care ulterior a început să le distribuie/comercializeze. S-a reţinut totodată că inculpata Bercea Anca-Georgeta s-a ocupat de îngrijirea culturii de cannabis în perioada în care inculpatul Turki Skander s-a aflat în Tunisia”, arată procurorii ieșeni de crimă organizată.
Droguri cumpărate cu Bitcoin din Olanda
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, ulterior, inculpatul Turki Skander a comandat din Olanda droguri de risc și de mare risc, utilizând site-uri care asigurau transmiterea criptată a datelor. Drogurile erau procurate cu monedă virtuală – bitcoin și erau introduse în România disimulate în colete expediate prin intermediul firmelor de coletărie.
Coletele erau expediate pe numele inculpatului Turki Skander, care le ridica personal și le transporta în imobilul pe care îl deținea. Drogurile achiziționate de către inculpat din Olanda erau destinate comercializării sau oferirii cu titlul gratuit către persoanele care consumau astfel de substanțe.
Din probatoriile administrate rezultă faptul că, în cursul anului 2015, inculpatul Turki Skander a comandat şi recepţionat din Olanda, din diferite localităţi ale acestei ţări, prin intermediul companiei de transport internaţional colete DPD, un număr de 4 (patru) colete, în care se aflau disimulate droguri de risc şi droguri de mare risc.
În această perioadă infracţională, inculpatul Tuki Skander a devenit un furnizor important de droguri și având intenţia de a deveni principalul furnizor de droguri al cetățenilor de origine arabă care locuiesc în România, în toamna anului 2015, inculpatul a luat decizia de a constitui un grup infracțional organizat în scopul introducerii în mod ilegal în România au unor cantități de droguri de risc și de mare risc, droguri destinate punerii în circulație pe piața ilicită.
În toamna anului 2015 inculpatul Turki Skander, împreună cu alte persoane aflate pe teritoriul Olandei, a constituit o grupare infracțională organizată transfrontalieră în scopul introducerii în România a unor cantități importante de droguri de risc și droguri de mare risc, droguri care urmau să fie valorificate pe piața ilicită.
În cadrul grupării, inculpatul Turki Skander avea rolul de a coordona activitatea de achiziționare de monedă virtuală – bitcoin, de a comanda drogurile de la legăturile infracționale de pe teritoriul Olandei, de a primi comenzile de la legăturile infracționale din România, de a ambala drogurile ce urmau a fi expediate prin colete către legăturile infracționale.
Membrii care acționau pe teritoriul Olandei aveau rolul de a procura droguri de risc – cannabis și rezină de cannabis și droguri de mare risc – cocaină și comprimate ecstasy (MDMA și 4-FMC), droguri care ulterior erau disimulate în colete care erau expediate în România prin intermediul unor firme de coletărie”, mai spun anchetatorii.
Românca, atrasă în grup
„Întrucât inculpatul Turki Skander se afla în atenția organelor de urmărire penală, fiind condamnat în anul 2012 la pedeapsa închisorii de 3 (trei) ani pentru comiterea infracțiunilor de trafic de droguri, a luat decizia de a o atrage în activitatea infracțională pe inculpata Bercea Anca Georgeta, care, pe fondul relației avute cu inculpatul, a acceptat implicarea în activitatea infracţională.
Astfel, începând cu luna octombrie 2015, inculpata Bercea Anca Georgeta a aderat la grupul infracţional organizat având rolul de a de a primi/expedia colete în care se aflau droguri de risc și droguri de mare risc către persoanele care se ocupau de comercializarea unor astfel de substanțe, de a efectua tranferuri de bani către persoanele care comercializau monedă virtuală – Bitcoin, de a primi sumele de bani de la membrii grupului care achiziționau droguri de la inculpatul Turki Skander.
De asemenea, inculpata Bercea Anca Georgeta a avut rolul de a primi din Olanda colete în care se aflau disimulate droguri de risc și de mare risc.
La sfârșitul lunii octombrie 2015 inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” a luat decizia de a deveni principalul furnzor de droguri al cetățenilor de origine arabă din Mun. Iași.
Întrucât se cunoștea cu inculpatul Turki Skander și profitând de faptul că acesta comercializa drogurile la un preț redus, inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” a aderat la gruparea inculpatului Turki Skander, având rolul de a comercializa pe piața ilicită din mun. Iași drogurile pe care le procura de la inculpatul Turki Skander.
Jallouli Abderrahman (Foto: Facebook)
Pentru a nu se crea legătura dintre inculpații Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” și Turki Skander, drogurile erau expediate de către inculpata Bercea Anca Georgeta. De asemenea, pentru a nu se crea legătura dintre inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” și inculpata Bercea Anca Georgeta, sumele de bani, cu care inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” procura drogurile de la inculpatul Turki Skander, erau expediate de persoane din anturajul inculpatului Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA”.
Din probatoriile administrate în cauză a rezultat expediarea, în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2015, de către inculpata Bercea Anca Georgeta către inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” a unui număr de trei colete, conținând cantități cuprinse între 50 și 100 grame cannabis și cocaină în cantități de până 10 grame. Coletele au fost ridicate de către inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” care le-a transportat la imobilele pe care le folosea. Drogurile achiziționate de către inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” erau destinate comercializării sau oferirii cu titlu gratuit consumatorilor de astfel de substanțe.
În data de 07.12.2015, pe fondul unor neîntelegeri existente între inculpații Turki Skander și Bercea Anca Georgeta, inculpatul Turki Skander s-a deplasat la sediul unei firme de coletărie unde a prezentat pentru expediere un colet în care se afla disimulată cantitatea de 98,3 grame cannabis – drog de risc, colet care nu a fost expediat datorită faptului că angajații firmei au efectuat un control ocazie cu care au descoperit drogurile.
În 28.11.2015 inculpatul Jallouli Abderrahman zis „JOEY ZASA” a procurat din mun. București cantitatea de 50 comprimat
e ecstasy, droguri de mare risc, care erau destinate comercializării sau oferirii cu titlu gratuit către consumatorii de astfel de substanțe.
În cursul lunii decembrie 2015 inculpatul Turki Skander a plasat o nouă comandă de droguri de mare risc și de droguri de risc. Pentru plata drogurilor inculpatul Turki Skander a achiziționat prin intermediul inculpatei Bercea Anca Georgeta monedă virtuală –bitcoin.
La data de 16.12.2015 , prin intermediul firmei de curierat, inculpata Bercea Anca Georgeta a primit din Olanda un colet cu greutatea de cca 2 kg, pe care l-a ridicat şi transportat pe o distanță de circa 50 metri până în parcarea societății la care era angajată. După ce inculpata Bercea Anca Georgeta a introdus coletul în portbagajul autoturismului personal au intervenit organele de urmărire penală care au procedat la realizarea flagrantului.
Cu ocazia verificării coletului a fost descoperită cantitatea de 1.507 comprimate ecstasy și cantitatea de 472,7 grame cannabis.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Iaşi”, se arată în documentul trimis judecătorilor de procurorii DIICOT Iași.