ZIUA EROILOR – ZIUA ÎNĂLŢĂRII DOMNULUI IISUS HRISTOS

0
352

FOTO: bg15mc.ro

Joi, 9 iunie 2016, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor şi Zilei Înălţării Domnului, militarii  Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor participa, în garnizoanele de dislocare, la ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

 

În garnizoana Iaşi, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor organiza, la ora 12.03, ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori astfel:

 

1. Cimitirul „Eternitatea”:

  • Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial;
  • Mormântul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Hâncu Bogdan Valerian;
  • Parcela Militarilor Ruşi din cele Două Războaie Mondiale;
  • Parcela Eroilor Francezi din Primul Război Mondial;
  • Parcela Militarilor Germani din Al Doilea Război Mondial;

2. Cartierul Păcurari, Cimitirul Evreiesc: Parcela Eroilor Evrei din Primul Război Mondial;

3. Cartierul Galata: Monumentul-Mausoleu Galata;

4. Spitalul Socola: Monumentul Eroilor de la Biserica „Schimbarea la Faţă”;

5. Cartierul Bucium: Monumentul Eroilor de la Biserica „Sfântul Duh”;

6. Comuna Rediu: Monumentul Eroilor;

7. Comuna Leţcani: Cimitirul Eroilor Neamului din Al Doilea Război Mondial;

 

 În garnizoana Piatra Neamţ, militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” vor depune coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial – Cimitirul Eroilor, iar militarii Batalionului 335 Artilerie din garnizoana Botoşani  vor participa la ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentele Eroilor din Cimitirul „Pacea”.

 

În garnizoana Bacău, militarii din subordinea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor participa la ceremonii similare la „Cimitirul Central”.

 

Ceremoniile militare se vor încheia cu  defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.

 

„Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti – Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, – potrivit tradiţiei româneşti.” (Legea nr. 48/30 mai 2005 privin proclamarea Zilei Eroilor).

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război Ziua Eroilor se organiza în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti, în general în luna mai, „când floarea este mai bogată”, aşa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, până în anul 1948, au menţinut prevederea sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului şi au acordat acestei zile statut de sărbătoare naţională.

 

Legiferarea acestei comemorări a fost determinată atât de tradiţia creştină, proprie poporului român, cât şi de prevederile unor articole ale Tratatului de Pace de la Versailles, care, printre altele, impuneau naţiunilor foste beligerante întreţinerea mormintelor tuturor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective. Manifestările dedicate Zilei Eroilor nu reprezintă numai îndeplinirea unei datorii de recunoştinţă şi pietate faţă de cei căzuţi, ci şi de concentrare a acestor pilde în locuri de onoare, cu valoare educativă pentru toţi românii.

 

Mormintele la care depunem flori şi aprindem lumânări de Înălţare, precum şi mausoleele în faţa cărora ne regulegem, reprezintă un simbol al dăinuirii poporului român în timp, pe aceste meleaguri, al sacrificiului suprem pentru un mare ideal.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments