Ziua Mondială a Mediului, marcată cu ediția a II-a a concursului de degustare de apă

0
250

Pentru al doilea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și SC ApaVital SA Iași marchează Ziua Mondială a Mediului printr-un concurs de degustare a apei, care va avea loc miercuri, 8 iunie, 2016, începând cu ora 9.00, la Stația de tratare a apei „Chirița” din Dancu. Și de această dată „somelieri” vor fi elevii clasei a XI-a, profil „Resurse naturale și protecția mediului”, de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iași, coordonați de prof. ing. Ersilia Coșbuc și prof. Lăcrămioara Burlică.

Totodată, elevii vor beneficia de un tur ghidat al stației de tratare, oportunitate pentru viitorii specialiști de a obține informații despre funcționarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă și despre procesul tehnologic de filtrare și tratare a apei de la aducțiune până la darea în consum public.

Degustarea probelor de apă se va face printr-o evaluare comparativă la nivel gustativ în orb: elevii vor avea la dispoziție fișe de observare în care își vor nota aspectul vizual, impresia olfactivă și cea gustativă. Misiunea nu va fi una ușoară, dintre cele cinci mostre de apă doar una va fi de la robinet, celelalte patru sunt diverse sortimente de apă îmbuteliată plată, toate fiind aduse la aceeași temperatură. Concurenţii care vor identifica apa de la robinet din mostrele pe care le vor avea la dispoziție, vor primi diplome cu mențiunea „Expert (Hidro)somelier” și vor fi premiaţi de ApaVital Iași cu obiecte promoționale.

 

Organizarea unor astfel de evenimente comune au menirea de a promova principii ecologice în centrele urbane, care vor contribui la formarea unui comportament etic față de mediul înconjurător, dar și un îndemn de a acționa unitar pentru salvarea patrimoniului natural al planetei, pe care
avem datoria și responsabilitatea de a-l transmite nealterat și generațiilor viitoare.

 

Conform unui studiu realizat de Association of Plastic Manufacturers in Europe, recipientele și dopurile din plastic constituie cca 19% din totalul producției de plastic, iar din deșeurile plastice colectate, ambalajele sunt în proporție de peste 63%. O parte dintre ele ajung în pământ și în ape. Se estimează că peste 690 de specii marine interacționează cu deșeurile din ape. În România, 80% din pet-uri rămân în natură nereciclate. Pentru a minimiza riscurile de mediu, o soluție simplă ar fi reducerea cantității de deșeuri, prin consumul apei de la robinet în detrimentul celei îmbuteliate în ambalaje din plastic.

 

 Cu stimă,

Mihaela Morariu

Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentINUNDAŢII DE AMPLOARE în Belgia! Furia naturii a ucis doi oameni
Articolul următorRezultate finale. Aceștia sunt primarii din județul Iași. PSD – 62 de mandate
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments