Ministerul Educatiei a publicat rezultatele obtinute de absolventii de liceu la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2016.
Procentajul județului Iași este de 76,51% înainte de contestații, mult peste media națională (66,7%), în creștere față de 67,55% în 2013, 73,65% în 2014 și 76,35% în 2015.
Prezența a fost de asemenea foarte bună, condiții în care 4.572 de candidați au fost notați în cadrul examenului. Astfel se constată 815 medii cuprinse între 9-9,99, alte 1056 medii cuprinse între 8-8,99, dar și 874 medii sunt cuprinse între 7 și 7,99, iar 751 medii sunt cuprinse între 6 și 6,99. Cele mai multe note se situează în intervalul 8-9,99, deci în zona notelor mari care ilustrează o pregătire de calitate.
Două candidate au obținut media 10, una de la Colegiul Național „C. Negruzzi”, PANTILIMONESCU FLORINA, și una de la Colegiul Național „M. Eminescu”, BIBIRE MIRUNA ELENA.
De menționat că există 296 de medii cuprinse între 5 și 5,99, care ar putea să depășească pragul notei 6 în urma etapei de contestații.
Comparațiile pe care le facem cu notele și procentajele obținute în anii anteriori sunt orientative și relative, pentru că există mai multe variabile: nivelul de dificultate al subiectelor, maniera de evaluare, dar mai ales interesul diferit al candidaților, care se concentrează mai ales pe obiectele de admietere la facultate. De exemplu, se remarcă note foarte mari la discipline precum biologia/anatomia sau chimia, discipline la care se susține examen și la admiterea la facultatea de medicină.
Colegii și licee din Iași în care toți absolvenții au trecut examenul de bacalaureat
Un număr de 6 colegii și licee teoretice au obținut un procentaj de 100%: Colegiul Național „C. Negruzzi”, Colegiul Național, Colegiul Național „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „M. Costin” Iași, Liceul Teoretic „V. Alecsandri” Iași și Colegiul „R. Wurmbrand”. De asemenea, alte 9 unități de învățământ au un procentaj de promovabilitate cuprins între 90-99%: Liceul Teoretic „D. Cantemir” Iași, Colegiul Național „G. Ibrăileanu”, Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil”, Liceul Pedagogic „V. Lupu”, Colegiul Național „M. Sadoveanu” Pașcani, Liceul Tehnologic „Ionel Teodoreanu” Victoria, Liceul Teoretic Waldorf Iași, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” Iași și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Hârlău.
O prestație bună au avut și liceele economice – Colegiul Economic Administrativ cu un procentaj de 88,85% și Liceul Tehnologic Economic de Turism, cu un procentaj de 80,69%.
„Examenul de bacalaureat este cu siguranță unul foarte serios, obiectiv, care se desfășoară cu implicarea unui număr impresionant de cadre didactice, fie că vorbim despre profesorii din comisiile de examen sau de profesorii asistenți și evaluatori. Analizele ulterioare, după etapa contestațiilor, vor ilustra mai multe aspecte legate de evoluția pregătirii elevilor în unele licee, de numărul absolvenților de la liceele tehnologice care ar fi putut să se prezinte la examen, dar au preferat să amâne susținerea bacalaureatului pentru o sesiune ulterioară pentru a se pregăti mai serios la toate disciplinele.
O reflecție specială se impune și în sensul unui demers de pregătire și formare a unui corp de profesori evaluatori care să asigure în timp obiectivitatea notării la toate disciplinele, fie acestea umaniste, artistice sau științifice.
Dacă pentru elevi vacanța continuă, pentru profesori și inspectori vacanța este încă departe, întrucât urmează o a doua categorie de examene naționale – titularizarea și examenul de definitivare în învățământ, organizate în aceeași manieră complexă și riguroasă, cu accent asupra obiectivității și credibilizării continue, cu organizarea unor centre de corectură în județe mai mari care sunt în același timp și centre universitare”, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General.
Rezultatele obținute pe județe, la Bacalaureat, le puteți vedea AICI