Contorizare individuală la Veolia: Mai ieftin şi clienţi mulţumiţi

0
532

Veolia Energie Iași trage linie după introducerea unui sistem-pilot destinat beneficiarilor din municipiul Iaşi. Acum un an, Veolia începea să monteze, în câteva blocuri din oraş, module termice de apartament, care încălzesc pe loc apa caldă de la robinete sau din calorifere. „Avem apă caldă instantaneu. Înainte, întâi lăsam să curgă 30-40 de litri. Iarna dăm drumul la căldură când vrem noi, cât vrem noi, fără să depindem de preferinţele altor vecini”. Într-o scară-pilot, doi posesori de centrale termice le-au închis şi s-au rebranşat la sistemul centralizat, după ce au văzut beneficiile sistemului.
 

Acum mai bine de un an, Veolia anunţa că va implementa, în câteva blocuri din Iaşi, un proiect-pilot de contorizare individuală a consumului de agent termic şi de montare de module termice asemnătoare centralelor. Specialiştii firmei anunţau că beneficiile noului sistem de încălzire sunt uriaşe, începând cu independenţa faţă de preferinţele vecinilor de bloc şi terminând cu facturile. La un an de la montarea primelor module termice, bilanţul le dă dreptate. Posesorii de module nu contenesc să laude noul sistem, iar vecini de-ai lor, care aveau centrale termice, au renunţat la acestea şi s-au rebranşat la sistemul centralizat, după ce au observat că ar urma să plătească mai puţin. “Vom  continua acest program cu alte blocuri din Iaşi”, spun reprezentanţii Veolia.

 

Beneficii nenumărate

Andrei Ursachi, locatar al unui bloc în care Veolia a montat module termice pe scară şi în apartamente, dar şi contorizare individuală, spune că beneficiile sistemului implementat de firma franceză sunt imense. “Înainte, făceam liste, iarna, cu locatarii care doreau să mai închidem căldura la apartamente. Trebuia închis pe toată scara. Automat, veneau cei de la parter sau de la etajul 4 să ne spună că este prea frig, iar alţii spuneau că este prea cald. Acum, nu mai am problema asta. Vreau să fie mai răcoare, reglez din casă. Am robinet general, am robineţi termostataţi pe calorifere, am termostat în apartament. Ţin căldura la cât vreau eu. Vreau 26 de grade şi am cu ce plăti, nu mă opreşte nimic. Vreau 18 grade şi să nu plătesc mai nimic, îmi asum asta”, ne-a explicat Andrei Ursachi. Locatarul blocului B1 de pe strada Decebal nr. 4 spune că şi la distribuţia de apă caldă există un avantaj. “Acest sistem primeşte agent termic primar de la punctul termic şi îmi încălzeşte pe loc apa rece. Ei bine, înainte dădeam drumul la robinet şi lăsam să curgă degeaba 30-40 de litri de apă ca să am, în sfârşit, apă caldă. Acum este o problemă de câteva secunde. Şi asta înseamnă că într-o lună plătesc mai puţin apa caldă”, ne-a mai spus Ursachi.

 

Sistem mai sigur

Locatarii blocurilor-pilot spun că, faţă de sistemul de încălzire cu centrale de apartament pe gaz, cel cu module termice este mult mai sigur. “Să ne gândim că se strică bujia de aprindere la gaz şi este o defecţiune majoră a senzorilor. Ce se întâmplă? Explodează. La mine nu are ce să explodeze, că nu am gaz. Un alt avantaj este că am scăpat de recalculările celebre de la EON. Ar fi o problemă cu factura la curent pentru consumul pe scară, pentru că modulul de pe casa scării funcţionează cu energie electrică. Dar, după câteva facturi, am văzut diferenţa. Înainte, curentul de pe scară era cam 1 leu şi ceva de apartament, lunar, iar acum este 3 lei. Mare diferenţă nu ar fi. Nu cum au spus nişte vecini care au încă centrală termică – că le-ar fi venit 150 de lei de fiecare apartament curentul de pe scară. Asta este o minciună. A fost 120 de lei pe toată scara, cu tot cu iluminat, împărţit la 20 de apartamente”, a explicat Andrei Ursachi. Locatarul blocului B1 spune că, iniţial, au existat 12 posesori de module termice. Lor li s-au adăugaţ alţi doi locatari la care au funcţionat, în paralel, centrală pe gaz şi module şi care, după ce au văzut diferenţele de la facturi, şi-au închis centralele termice. “În scară au mai rămas acum doar 6 posesori de centrală, dar şi ei vor să se rebranşeze, după ce au văzut beneficiile”, mai spune Ursachi.

 

Aparatul-minune: face economii pentru locatari

Diferenţele de costuri

Conform calculelor realizate de Veolia, pentru perioada decembrie 2015-februarie 2016, la primul bloc la care s-a montat noul sistem – P6 din Cantemir, diferenţele între apartamentele unde a fost furnizat agent termic în sistem centralizat şi cele care l-au produs cu ajutorul centralelor pe gaz au fost consistente. “Calculul s-a făcut pe media de apartament cu două camere, aplicând aceleaşi caracteristici la poziţionarea pe axa Nord-Sud, cu aceleaşi temperaturi setate şi monitorizate cu termometre cu memorie, cu scăderea consumului de gaz de la bucătărie. Rezultatul este următorul: un apartament cu două camere racordat în sistem centralizat, cu modul termic, a avut o factură medie de 179 de lei pentru căldură şi apă caldă. Acelaşi tip de apartament cu centrală termică pe gaz a avut o factură medie individuală de gaz pentru apă caldă şi căldură de 225 de lei”, ne-a spus Ana-Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Veolia Iaşi.

 

Se adresează dezvoltatorilor imobiliari cu blocuri noi

Pentru investitorii imobiliari este extrem de simplă racordarea la sistemul centralizat de încălzire, concomitent cu instalarea unor module termice în fiecare apartament şi contorizarea individuală. “Obiectivul nostru cu aceste două blocuri-pilot este ca dezvoltatorii imobiliari să vadă că există o soluţie tehnică extrem de eficientă ce presupune independenţă pentru locatari, dar fără gaz. Putem spune că această propunere oferă o descentralizare completă în sistem centralizat: independenţă 100% faţă de vecini în ceea ce priveşte pornirea/oprirea căldurii, control 100% asupra temperaturii din locuinţă, zero riscuri, protecţia mediului înconjurător – sistemul centralizat de termoficare din Iaşi este 100% cu standardele de mediu obligatorii în Uniunea Europeană începând cu anul 2016”, a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial și de comunicare al Veolia Energie Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments