Efectul BREXIT. Marile bănci părăsesc Londra. Noua destinație: Frankfurt

0
197

Banca americană de investiţii Morgan Stanley s-a văzut forţată să demonteze zvonurile conform cărora aceasta ar fi început să retragă 2000 de angajaţi din Londra, orientându-i către Frankfurt şi Dublin.

 

Chiar dacă nimeni nu jubilează în Frankfurt pe tema votului favorabil Brexit-ului, cel mai important centru financiar al Germaniei ar putea deveni beneficiarul NU-ului britanic faţă de UE. ”Frankfurt-ul va fi deschis pentru antreprenorii financiari, care acum au nevoie de un nou loc”, sună reclama premierului Hessen-ului, Volker Bouffier (CDU), iar partenerul său de coaliţie din tabăra verzilor vede de asemenea şanse pentru Frankfurt.

 

Aproape nimeni nu crede aşa ceva. ”Londra ca centru financiar nu va muri, dar va deveni unul mai slab”, a spus Şeful Băncii Germane John Cryan în „Handelsblatt“. Ar dura ani buni, până când s-ar putea construi în Europa un centru financiar comparabil cu Londra, a explicat Gianni Franco Papa, vicepreşedinte al Unicredit din Italia. Pe de altă parte, Londra şi-ar putea pierde poziţia de centru al comerţului cu credite şi valută, a afirmat preşedintele Bundesbank, Andreas Dombret, deja înaintea votului Brexit.

 

Banca americană de investiţii Morgan Stanley a demontat zvonurile conform cărora aceasta ar fi început deja retragerea a 2 000 de angajaţi de la Londra către Frankfurt şi Dublin. Conform unui portal de internet, concurentul, JPMorgan ar fi închiriat deja 6 clădiri în Frankfurt şi 4 în Madrid. Cea mai mare bancă din Statele Unite respinge aceste zvonuri. Un astfel de demers ar fi unul prea timpuriu. De asemenea Banca Germană, care îşi are banking-ul investiţional în Londra, şi care are acolo 8 000 de colaboratori, este în aşteptare. Conform ”Frankfurt Main Finance”, deja în următoarele luni pot fi realocate cca. 1 000 de locuri la Frankfurt mai înainte de toate în comerţul cu derivate Euro şi în derularea de afaceri comerciale (clearing), deoarece Banca Central Europeană vrea să le supravegheze pe acestea în mod direct. Zilele Autorităţii Europene de Supraveghere Bancară din Londra sunt numărate. ”Ca sediu nou al Autorităţii de Supraveghere Bancare, din cauza apropierii de Banca Central Europeană este luat în calcul tot Frankfurt-ul”, spune lobbyist-ul Väth.

 

Cunoscătorii pieţei iau în calcul urcarea preţurilor, în cazul în care băncile şi bancherii din insula britanică vor da năvală în Frankfurt. Numărul locuinţelor la preţuri accesibile este limitat. Conform portalului de imobiliare ”immowelt.de“, chiriile în Frankfurt în baza ofertelor se ridică la ora actuală la valoarea medie de 13 Euro/mp, pe când în München la 16 Euro/mp. La ora actuală, 120 000 mp de spaţii pentru birouri stau neocupate, dar aceste spaţii nu sunt în cele mai bune locuri. În plus există planuri pentru alţi 280 000 mp. Deja dinainte de referendum, Ministrul Economiei din Hessen, Tarek Al-Wazir (din tabăra verzilor), raportase faptul că băncile din Statele Unite căutau spaţii noi pentru birouri în Frankfurt.

 

Ce se va alege din planul de fuziune dintre Bursa Germană şi London Stock Exchange?

Până acum, concernele ţin la proiectele lor. Noua supra-bursă ar trebui să îşi aibă sediul legal în Londra, dar întreprinderile vor să-şi conducă afacerile de zi cu zi ca şi până acum de la centralele din Londra şi Eschborn, aflat la porţile Frankfurt-ului. Dacă Autoritatea de Supraveghere a Bursei din Hessen în cazul Brexit-ului ar da undă verde pentru un holding în Londra, a devenit în urma votului britanicilor ceva îndoielnic. ”Da-ul” venit din partea acţionarilor se lasă şi el aşteptat.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments