EXCLUSIV. Clanul Olteanu, profituri imense din spaţiile şi terenurile Primăriei

0
1394

Secretomania de la Fotbal SA este absolută: veniţi în control, inspectorii de la Finanţe au dat amenzi pe bandă rulantă pentru lipsa de transparenţă a societăţii subordonate Consiliului Local. Aţi jucat tenis pe terenurile din Păcurari? V-aţi dus vreodată copilul la parcul de joacă din Parcul Expoziţiei? V-aţi plimbat cu karturile, s-a dat puştiul cu tiroliana? Felicitări! Aţi contribuit la bugetul clădit prin conflict de interese, nepotism şi sfori trase de familia pesedistului Romeo Olteanu. Afacerea terenurilor de tenis pare desprinsă dintr-un film de groază pentru Agenţia Naţională de Integritate: fiul Călin Olteanu plăteşte  chirie, modică, tatălui său, care administrează imobilele ca şef la Fotbal SA, societate a municipalităţii.

 

Familia unuia dintre cei mai cunoscuţi membrii PSD din Iaşi, fostul prefect şi viceprimar Romeo Olteanu, în prezent consilier judeţean, face sute de mii de lei din două afaceri “centrate” de bugetul şi averea publică. Informaţiile 7EST converg spre ideea că principiul de derulare al acestor afaceri este “bani puţini plătiţi de Olteanu la Primărie, bani mulţi încasaţi de Olteanu de la ieşeni”. Un caz clasic de spoliere, ascuns în pânza infectă de păianjen a politicii ieşene.

 

Teren de tenis în Păcurari

Un spaţiu aflat în administrarea SC Fotbal SA, pe care a pus mâna familia Olteanu, este cel situat în Strada Păcurari nr. 41, unde sunt cunoscutele terenuri de tenis. Iniţial, acestea au fost închiriate Asociaţiei Familiale Perju. Ulterior, aceasta s-a transformat în SC Tennis Perju SRL. “Prin 2006, m-am îmbolnăvit şi doctorii mi-au interzis să stau la soare, aşa că l-am anunţat pe domnul Romeo Olteanu (şeful Iasi XXI, firma care administra terenurile, actuala Fotbal SA) că renunţ la ele. A venit la mine fiul acestuia şi i-am cedat acţiunile”, spune Ioan Perju, cel care a deţinut Tennis Perju. Bătrânul evită să răspundă dacă Olteanu Senior i-a făcut rost de client pentru firmă, afirmând că fiul acestuia, Călin, era unul dintre jucătorii care veneau la baza din Păcurari.

 

Chirie de doi lei

Călin Ovidiu Olteanu şi un prieten al acestuia, Paul Dupu, au preluat firma, plătind în primii ani o sumă modică drept chirie către Fotbal SA: 591 de lei. 7EST a trimis o solicitare oficială pentru a afla cui şi pentru ce chirii au fost date spaţiile Fotbal SA, inclusiv terenurile din Păcurari, un răspuns nefiind primit până la închiderea ediţiei.

Cert este bilanţul contabil al Tennis Perju în 2015: aproape 200.000 de lei cifră de afaceri, de patru ori mai mult decât în 2014, şi profit net de aproape 60.000 de lei. Recent, Dupu a ieşit din firmă şi asociatul lui Olteanu Jr. în Tennis Perju SRL a devenit un anume Sergiu Adrian Cotaie.

 

Terenurile din Păcurari şi parcul de joacă din Copou sunt afaceri înfloritoare pentru Olteanu Jr.

Axa Olteanu Jr. – Cotaie

Cotaie şi Olteanu Jr. nu au doar această afacere. Sunt regii divertismentului din Parcul Expoziţiei şi nu numai. Pe un teren al Primăriei Iaşi, cei doi închiriază karturi şi mai au trambuline şi tiroliene. Pe Internet, această firmă şi o alta, a lui Cotaie, figurează ca artizani ai mai multor afaceri cu ţintă copiii: comerţ online cu jucării, vânzarea de karturi, deschiderea altor două parcuri de joacă, în Roman şi Piatra Neamţ. Toate trei sub genericul “Copii de vis”. Încrengătura este destul de complicată: deşi pe un copac din zonă apărea, la un moment dat, că afacerea karturilor era pe Prime Adventures (firmă înfiinţată de Olteanu Jr. şi Cotaie în septembrie 2015), terenul este închiriat pe Tennis Perju SRL. „Pentru închirierea acelor spaţii s-a urmat o procedură, au fost depuse nişte acte de către solicitant şi asupra cererii s-a pronunţat Comisia de analiză a situaţiei amplasamentelor temporare pe locuri publice“, spune Cristina Huţanu de la Serviciul avize mici întreprinzători din cadrul Primăriei. Transparenţa i-a dispărut atunci când reporterul 7EST a întrebat-o care este chiria plătită de Tennis Perju SRL şi perioada pentru care s-a făcut închirierea. Huţanu a spus că nu poate oferi aceste informaţii decât în baza unei cereri scrise.

 

Chirii modice, profit mare

Aşadar, pentru terenurile de tenis, firma lui Călin Olteanu plătea, la un moment dat, o chirie foarte mică, de aproximativ 600 lei, bani pe care îi poate face şi-ntr-o singură zi. Firma controlată de Olteanu obţine extrem de uşor aceşti bani. Astfel, preţul de închiriere a unui teren costă 20 de lei pe oră, în timpul săptămânii, în intervalul orar 8.00-16.00. Între 16.00 şi 20.00, preţul e de 25 de lei, între 20.00 şi 24.00 e 30 de lei, iar în week-end preţul e de 25 de lei. Închirierea rachetelor şi a mingilor e 5 lei fiecare, iar ruperea unui racord te costă alţi 40 de lei.

În ceea ce priveşte parcul de joacă, preţurile lasă repede buzunarele goale: karting: 10 lei – 15 minute, 20 lei – 30 de minute. La tiroliană şi trambulină preţurile sunt de 5 lei pentru 15 minute.

Inedit este că cealaltă firmă a cuplului Cotaie-Olteanu Jr., Prime Adventures SRL, a făcut profit de 31.238 lei în cele trei luni de funcţionare din 2015, perioadă în care a avut o cifră de afaceri de 32.430 lei.

 

„Verific” – reacţia primarului Mihai Chirica după ce a aflat ce afaceri învârte familia Olteanu

Cabinet avocaţial la aceeaşi adresă cu tata

O altă apropiere periculoasă dintre tată şi fiu a avut loc pe Bd. Independenţei nr. 11-13. La această adresă, Fotbal SA deţine un spaţiu de 531,81 mp, închiriat în 2011 unei firme care ulterior nu şi-a mai achitat obligaţiile şi a rămas datoare cu peste 110.000 lei. Surprinzător, de vreme ce chiria era suspect de mică pentru acea zonă: 4,5 euro/mp. Valoarea este considerată destul de mică şi de un expert imobiliar. „Zona are handicapul lipsei locurilor de parcare pentru o firmă care vrea să desfăşoare activităţi comerciale. Totuşi, 4,5 euro metrul pătrat este o chirie destul de mică. Cred că valoarea corectă ar fi de 8-9 euro, cu tot cu TVA, metrul pătrat“, susţine Vlad Postolache. Alt fapt inedit: după atribuirea spaţiului, firma respectivă a primit păsuire 3 luni de la plata chiriei, ca să aibă bani pentru amenajări!

Şirul surprizelor pe Independenţei nr. 11-13 nu se opreşte aici. Exact la această adresă a figurat sediul cabinetului avocaţial al fiului lui Olteanu Senior.

 

 Călin Olteanu ameninţă

Prea ocupat să răspundă

Călin Olteanu ne-a solicitat să-i adresăm în scris întrebările, întrebări la care nu a mai răspuns, pre
ferând să trimită următorul mesaj prin telefon: „Din păcate nu am avut timpul necesar a vă răspunde. Sunt convins, cunoscând posibilele consecinţe, că veţi documenta corespunzător eventualele afirmaţii pe care le veţi face, chiar şi în lipsa punctului meu de vedere.“ Olteanu Junior o fi fost ocupat cu dosarul în care este urmărit penal de DNA într-o afacere dubioasă cu terenuri, în care principalul beneficiar este latifundiarul Ioan Zapodeanu. 

Nici de la Romeo Olteanu nu am putut obţine un punct de vedere, în ciuda apelurilor repetate. Urmare a altor materiale publicate de 7EST despre Fotbal SA, acesta a apelat la opţiunea care blochează apelurile de la anumite numere de telefon. 

 

 Romeo Olteanu, tartor peste secrete

Amenzi date de Finanţe, contestate în instanţă

Recent, Fotbal SA Iaşi a primit amenzi pe bandă rulantă în urma unui control al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. Astfel, societatea a fost sancţionată contravenţional cu avertisment pentru că, printre altele, nu a dispus publicarea pe pagina de internet a întreprinderii publice privind politica şi a persoanei numită director, lista membrilor Consiliului de Administraţie, hotărârile Adunărilor generale a acţionarilor, situaţii financiare anuale, raporturile contabile semestriale, raportul de audit anual. Firma a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu a făcut publice pe site politica şi criteriile de remunerare  a administratorilor şi directorilor în sistemul unitar, iar cu câte 400 de lei pentru că nu a respectat prevederile cu privire la efectuarea inventarierii  activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, iar listele de inventariere nu cuprind declaraţiile gestionarului din care să reiasă că inventarul s-a efectuat în prezenţa sa. Cea mai usturătoare sancţiune a fost de 23.000 de lei pentru că conducătorul operatorului economic nu a asigurat organizarea şi exercitarea controlului financiar de gestiune conform prevederilor legale şi nu a întocmit raportul anual asupra sistemului de control managerial. De asemenea, firma a mai fost sancţionată şi cu 2.000 de lei pentru că a depus cu întârziere nişte documente contabile din 2013 şi 2014. Fotbal SA a contestat în instanţă procesele-verbale.

 

Citește și Fotbal SA, un hoţ de buzunare publice. Primăria susţine două entităţi care fac acelaşi lucru

 

Ce (nu) face Fotbal SA

Fotbal SA administrează mai multe spaţii şi terenuri date în administrarea sa de Primărie. Majoritatea sunt foarte bine amplasate. Banii obţinuţi merg la echipa de fotbal de prima ligă. Există însă mari semne de întrebare legat atât de justificarea existenţei acestei firme (bani publici pentru activitatea sportivă din oraş acordă şi o fundaţie înfiinţată de Consiliul Local), cât şi de activitatea celor de pe lista de plată a Fotbal SA. Directorul Romeo Olteanu încasează circa 3.800 de lei net lunar, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie sunt politruci, trimişi de şefii lor pentru a fi răsplătiţi cu un ban în plus pentru munca din partid. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments