Fermierii ieșeni se laudă: „Nu pot ei să vândă cât putem noi să producem”

0
684

Sunt capabili producătorii locali să intre cu marfă în hypermarketuri, conform noii legi a „lanțului scurt”, sau întregul proces va fi un fiasco? Efectul ar trebui să fie o creștere spectaculoasă a veniturilor din agricultură. Principalii producători de legume din județ spun că au suficientă marfă, problema fiind capacitățile de transport și depozitare. Asocierea în „cooperative” e singura șansă, după modelul altor țări care au implementat sistemul. Producătorii spun că ar trebui să vedem o ieftinire în magazine, pentru că dispar taxele impuse de retaileri, care ajung la 50% din prețul final. Pentru hypermarketuri principala problemă e logistică: trebuie să negocieze cu zeci de furnizori, în timp ce acum lucrează cu un singur importator la nivel național.

 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat recent modificările la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional“.

Legea a stârnit reacţii pro şi contra atât din partea producătorilor, dar şi din partea reprezentanţilor reţelelor comerciale.

 

Cui i se adresează legea

Directorul general al Agrointel, Vlad Macovei, consideră că multă lume vorbeşte despre această lege fără a o cunoaşte. Potrivit acestuia, legea 321, cu ultimele modificări, se adresează producătorilor de legume şi fructe, pâine, miere, ouă, lapte şi produse din lapte şi carne proaspătă.

„Principalii câştigători ai acestei legi sunt micii producători, deoarece legea încurajează acel lanţ mic de producţie. Legea vorbeşte de 51%, fără a preciza din ce. Din discuţiile neoficiale, am înţeles că este vorba de 51% din suprafaţa de expunere. Adică la o suprafaţă de, să zicem, 50 de metri pătraţi, 51% trebuie să fie cu produse româneşti. Dacă se vând, să spunem, toate produsele din import, doar acelea se vor înlocui, procentul de expunere fiind acelaşi. Legea face referire doar la produsele proaspete şi doar în sezon. Aceeaşi suprafaţă ar putea fi iarna ocupată 100% cu produse din import. Aşteptăm să vedem ce vor spune normele de aplicare ale legii“, spune Vlad Macovei.

 

Roșiile de la Aroneanu sunt deja în Carrefour. Serele au fost făcute din fonduri europene și încep să producă masiv

Dispare comoditatea hipermarketurilor

„Această lege aduce hypermarketurile într-o zonă de normalitate. Pentru că până acum, lor le era uşor să încheie un singur contract, cu un producător extern, care să-i livreze tot anul, să zicem, roşii sau usturoi. Nu v-aţi întrebat de ce în toate supermarketurile usturoiul este adus din China? Simplu, pentru că acolo se produce tot timpul şi supermarketul nu trebuie să încheie mai multe contracte. Acum, ei vor fi nevoiţi să negocieze şi cu producătorii locali. Şi e normal ca noi să ne promovăm producţia internă. Legea dă posibilitatea producătorului local să concureze cu cel de afară. Dacă produsul importat e mai bun, atunci cumpărătorul îl va lua pe acela. Dar dă-i voie şi producătorului local să poată concura“, adaugă Vlad Macovei.

 

„Altele sunt problemele producătorilor locali

Deţinătorul brandului „Legume de Aroneanu“, Dragoş Samoilă, consideră că această lege nu poate fi considerată rea, dar nici nu rezolvă adevăratele probleme ale producătorilor locali.

„Noi avem deja contract cu Carrefour şi Auchan şi furnizăm câteva tone de roşii în Iaşi, Botoşani şi Suceava. Nu a fost dificil să încheiem contractul. De produs, noi producem, nu este o problemă, putem asigura în sezon 51% din legume pentru hypermarketuri. Marea problemă a producătorilor locali este lipsa unor asociaţii şi a unor locuri de depozitare. Noi ne transportăm singuri marfa, dar sunt producători care nu au cu ce duce marfa şi nici unde să depoziteze cantităţi foarte mari. Noi livrăm în fiecare dimineaţă între 1 şi 5 tone, pentru ca totul să fie proaspăt. Roşiile noastre nu sunt tratate chimic şi în câteva zile se strică. Ar fi fost bine ca înainte de această lege să se dezvolte o reţea de depozitare şi de distribuţie. În plus, preţul este detul de mic“, precizează Dragoş Samoilă.

 

Aproape tot ce vedeți în imagine este de import

Legume doar în sezon

Omul de afaceri ieşean a mai precizat că în perioada noiembrie – mai ar fi dificil să poată livra legume proaspete în hypermarketuri.

„Nu se precizează în lege, se face referire la acel procent de 51%, dar eu cred că e vorba doar de sezon, când în România se produc legume pe câmp. Noi am încercat să ducem cât mai târziu producţia de roşii, dar costurile au fost foarte mari şi am fi ajuns la un preţ de 8-9 lei kilogramul de roşii şi nici gustul nu mai era acelaşi. Am zis că, decât să vindem «plastic fără gust», aşa cum sunt cele de afară, mai bine ne limităm la producţia de sezon. Noi avem mai multe sortimente de roşii. Pe viitor vom livra şi vinete şi castraveţi şi verdeaţă“, zice Dragoş Samoilă.

 

Mai mult ajutor de la stat

Dumitru Mazdrag, care deţine Serele Ecologice Prisăcani, consideră că statul ar trebui să ajute mai mult producătorii locali.

„Această lege este bună, pentru că vine în sprijinul nostru, dar cred că statul ar putea să aplice nişte măsuri ca în Olanda sau Franţa, unde preţul roşiei obţinute ecologic, spre exemplu, este unul fix. Noi avem un contract cu Auchan, prin intermediul firmei M&R, pentru că noi nu putem duce marfa. Chiar astăzi am trimis 1,5 tone de roşii. Am discutat şi cu cei de la Lidl, dar ei au depozitele la Ploieşti. Cum să ducem noi de două-trei ori pe săptămână roşii acolo? Noi marfă avem, dar e greu să negociezi cu hypermarketurile. Eu nu pot să dau roşia mea produsă ecologic şi care are gust la acelaşi preţ cu roşia adusă din Turcia“, spune Dumitru Mazdrag.

 

Vlad Macovei, șeful Agrointeligența, spune că legea e bună: „Ajută micii producători”

Necesitatea organizării în cooperative

Directorul Camerei Agricole Judeţene Iaşi, Monica Pandelea, consideră legea ca fiind benefică pentru micii producătorii, însă crede că aceştia trebuie să se organizeze în cooperative pentru a putea încheia contracte cu hypermarketurile.

„Legea este benefică. Nu ştiu dacă pot asigura acum un procent de 51% atâta timp cât nu sunt organizaţi în asociaţii sau cooperative, dar este o piaţă sigură, cu preţuri minime garantate. Piaţa de desfacere a fost până acum o problemă pentru micii producători, dar fără o asociere nu cred că putem discuta. Prin această lege, producătorii locali vor avea oportunităţi pentru mai multe pieţe de desfacere, pentru că hypermarketurile livrează la nivel naţional. Important va fi nu doar să se asocieze, dar să aibă şi nişte negociatori foarte buni. În Iaşi, în momentul de faţă,
lipsesc centrele de achiziţii şi asta este o mare problemă. UE stimulează asocierea şi accesarea de fonduri europene tocmai pentru dezvoltarea micilor producători, sumele mergând până la 2 milioane de euro“, precizează Monica Pandelea.

 

Preţuri mai mici?

Preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, consideră că preţul produselor agroalimentare la raft ar trebui să scadă în viitorul apropiat. „Consumatorul plătea în preţul produsului multe taxe ce ajungeau până la 50% din valoarea iniţială a produsului. În urma acestei legi, cred că poate exista şi o ieftinire la raft. Reducerile ar trebui să fie semnificative. Această lege va stimula şi apariţia de noi furnizori, deoarece cu cât piaţa este mai mare, cu atât va creşte şi producţia. Hipermarketurile îşi vor concentra atenţia şi asupra celor cu active mai mici de produse“, susţine Emil Dumitru.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) crede că tot mai mulţi producători se vor asocia: „Scutirea de impozit pe cinci ani îi va determina pe tot mai mulţi producători să se asocieze, iar astfel aceştia vor putea să creeze lanţul scurt prin intermediul căruia vor livra către retaileri. De produs e grija noastră, vom fi în stare să producem. Nu ştiu dacă o să poată să vândă ei cât putem noi produce“, susţine Laurenţiu Baciu.

 

Dragoș Samoilă, unul din patronii Serelor Aroneanu, spune că la preț nu poate concura cu importurile: „Ori e chimic și ieftin, ori e natural și are gust”

Retailerii, total împotriva legii

Reprezentanţii reţelelor comerciale au atact vehement această lege, considerând că totul este de natură politică.

„Noua formă a Legii 321 este, în primul rând, o lovitură dată consumatorului, care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic, dar şi fermierilor locali competitivi, care de asemenea riscă să fie excluşi, tot pe criterii politice, din comerţul modern“, susţin membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), într-un comunicat.

 

Citește și Lotul penalilor din județ: 12 primari din Iași în pragul de-a primi „roșu și eliminare”

 

„Este evident că legea este împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept şi nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au arătat că în România poţi ocoli concurenţa printr-o combinaţie politico-legislativă“, menţionează membrii AMRCR în comunicat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments