Mai bine de 1.000 de basarabeni vor vizita Iașul în intervalul iulie – final de septembrie. Acțiunea face parte din programul național de înfrățire a românilor din România și din Republica Moldova.
Un grup de 50 de basarabeni va ajunge marți, 19 iulie, și va vizita Palatul Culturii, Parcul Copou, Grădina Botanică, Bojdeuca lui Creangă, Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Aceasta este doar una din multele vizite prilejuite de programul „Cunoaște-ți Țara”.
„După cum sugerează numele, <<Cunoaște-ți Țara>>, programul are ca scop înlăturarea prejudecăților basarabenilor și contactul cu realitățile din România prin experiență directă, nemijlocită. Iașiul, ca simbol al Moldovei de la dreapta Prutului, este una dintre cele mai solicitate destinații, mai mult ca sigur datorită însemnătății sale istorice, culturale, pentru că reprezintă cel mai important centru urban din nord-estul României și datorită legăturii de suflet pe care o are cu Chișinăul. Vara trecută, 1000 de basarabeni au venit pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, de la Chișinău la Iași. E important ca această inițiativă să aibă efectul scontat, pentru ca până în 2018 să se ajungă la o majoritate unionistă a românilor de peste Prut și să înfăptuim Unirea”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Programul „Cunoaște-ți Țara” este organizat de către Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și va permite venirea în România a 100.000 de basarabeni. Cazarea în Iași este asigurată de mai multe licee și universități. Organizatorii fac un apel la toți ieșenii să îi întâmpine pe basarabeni (nr. tel. – 0752 141 598, persoană de contact – Margareta Coteață, responsabilul local al acțiunii) și chiar să se înfrățească cu ei folosind platforma online www.basarabia-acasa.ro. De asemenea, solicită autorităților din județ să fie receptive la sprijinirea acestui program.