Internată cu forța la Socola și abandonată. Bătrână aruncată de fiică la coșul cu vechituri

0
1102

Ecaterina Avasilichioaie pare lucidă și calmă la cei 73 de ani ai ei. Fiica i-a luat apartamentul și pensia, pentru că divorțase și nu mai avea unde locui. Aceasta spune că bătrâna are vedenii și voia să dea foc la bloc. Doctorii de la Socola se apără: „Expertiza e corectă. Bătrâna nu se poate îngriji singură”.

 

Necăjită și speriată de ce i se întâmplă, bătrâna Ecaterina Avasilichioaie își acuză fiica de faptul că a internat-o cu forța la Socola și a abandonat-o acolo. Femeia are 73 de ani și pare perfect lucidă. Stă în Secția Exterioară Bârnova, în mijlocul pădurii, într-un salon cu șapte paturi, lângă pacienți mult mai tulburați decât ea.

 

Fata i-a luat casa

Fiica, Elena Mardari, a divorțat, are doi copii și i-a luat apartamentul bătrânei și pensia. Cele două surori ale Ecaterinei își acuză nepoata că și-a abandonat mama și spun că aceasta nu e bolnavă psihic: „Vă spun sincer, gândește mai bine ca mine”, spune una din surori, Ana Marinică.

„A vrut să-i ia apartamentul. I-a luat și pensia. Ea rămâne acolo închisă pentru că fiica ei este tutore acum. Fata a fost măritată, a fost ajutată la nuntă cu bani, dar i-a cheltuit. Și a rămas fără casă. Acum ea este în divorț. Are doi copii, dar nu avea unde să locuiască. Din noiembrie 2015 este tutorele surorii mele. Nu are nimeni ce să facă, cum să o scoată de acolo, dacă fata nu vrea”, a spus Marinică. 

 

Ecaterina are 73 de ani și pare perfect lucidă

Pacienta: „Am fost bătută”

Dusă inițial la Institutul Socola, Ecaterina Avasilichioaie a fost transferată la Secția Exterioară Bârnova. Aceasta a povestit pentru 7EST că vrea să moară în casa ei, nu într-un salon din mijlocul pădurii, unde este încojurată de bolnavi psihic.

În timpul discuției, aceasta a dat dovadă  de comportament normal: a spus data în care ne aflăm sau cine este președintele României. Chinuitor pentru bătrână este și faptul că stă într-o cameră cu alți șase pacienți și că unul dintre aceștia a agresat-o fizic în urmă cu o lună. „M-a adus aici copilul. A fost un proces. M-a întrebat dacă vreau să-mi văd nepoții. Mi-a pus diagnostic tulburări delirante persistente, adică aiurez. Una m-a bătut luna trecută mi-a dat cu pumnul. Am spus conducerii dar ce puteau să facă… Acum suntem șapte în cameră. Când am fost prima dată la Socola au vrut să mă schimbe cu niște haine care miroseau. M-am opus și m-au legat de pat și mi-au pus un cearșaf în cap și m-au lovit. M-a internat ca să-mi ia casa și pensia. La mine nu a fost stricată niciodată relația, pentru că o iubesc. Îmi vor da pastile aici, ca să nu mai știu ce-i cu mine”, a spus bătrâna, după care a izbucnit în plâns. Singura dorință a ei este să se întoarcă acasă.

 

„Are un an și 8 luni săraca de când stă acolo. În noiembrie anul trecut, a luat-o fata ei de la Bârnova și i-a spus că o duce la consultații la Socola. S-a bucurat, a crezut că scapă. Apoi au dus-o înapoi, cu Salvarea. Când s-a trezit tot acolo, a plâns săraca o noapte întreagă.” Ana Marinică, sora pacientei

 

Doctorii se bazează pe hârtii

Reprezentanții Institului au precizat că în cazul Avasilichioaiei au fost urmați toți pașii legali, rezultând lispa de discernământ al pacientei.  Nicoleta Cartas, director medical al Spitalului Socola în perioada de concediu al titularului, spune că știe foarte bine cazul. „Diagnosticul este corect. Problema este de conflict în interiorul familiei. Pacienta a fost transferată la Bârnova cu toate avizele, conform legislației și normelor deontologice. Nu există niciun dubiu din niciun punct de vedere. Cazul a fost prezentat Consiliului Științific apoi a fost o Comisie de Arbitraj.  Un om poate să țină foarte bine aminte cum îl cheamă. Poate să uite că a mâncat dimineață, nu are abilitatea de a se îngriji singură. Se poate cere în civil o expertiză medico-legală”, a explicat Nicoleta Cartas.

 

În Secția Exterioară Bârnova sunt internați bătrâni cu starea psihică extrem de degradată. Ecaterina plânge aproape în fiecare zi că a fost alungată de-acasă

Fiica le-a spus mătușilor: „Luați-o voi!”

Elena Mardari, angajată ca asistent la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a explicat că a cerut ajutorul celor două mătușe, dar nu l-a primit. Aceasta a mai precizat că bătrâna ajunsese un pericol social în blocul din Tătărași, acolo unde locuia. „Mătușile mele nu și-au asumat responsabilitatea. De ce nu au semnat și să o ia la ele înainte de a obține tutela? Eu le-am dat voie să o poată vizita oricând. Ea are probleme, trebuie supravegheată 24 de ore din 24. Are reclamații și la Secția 4, credea că este urmărită de cineva care voia să o omoare și a amenințat că dă drumul la gaz și aruncă în aer blocul. Mama mea nu realizează că este bolnavă. Apartamentul din Tătărași este și pe numele meu. Nu se poate vorbi că vreau să-i iau casa. Cine poate sta cu un bolnav psihic? Cum să-mi asum responsabilitatea? Mătușile mele nu știu ce vor. Nu au vrut să vorbească cu mine. Tot timpul mi-au spus că sunt nesimțită. Eu am grijă de ea, o vizitez de câte ori pot”, a subliniat Elena Mardari.

 

Citește și 30 de ore de groază între două spitale: al doilea caz Tiberiu Brăilean la Iași

Întrebată dacă a cerut o reevaluare a mamei de când a fost internată, a refuzat să ofere detalii. „Nu pot să vă dau aceste informații”, a încheiat Mardari.

 

 Clădirea din mijlocul pădurii e veche și arată ca acum 100 de ani: nu s-a investit nimic în refacerea sa

Ultima stație înainte de moarte

În replică, una dintre mătuși spune că și ea locuiește în două camere, cu fiul ei, care este extrem de violent. „Nu sunt condiții la mine. De multe ori, fug eu de-acasă ca să mă ascund de fiu, când o ia pe ulei. Unde s-o țin aici?”. Femeia spune că sora ei are pur și simplu nevoie de atenție ca orice bătrân care nu mai e chiar așa ager la minte, nu să stea într-un salon cu bolnavi în ultima fază, într-un sanatoriu ascuns în inima pădurii, ultima stație înainte de moarte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments