Preşedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, şi vicepreşedintele instituţiei, Victorel Lupu, au inspectat ieri drumurile din sudul judeţului, zona cea mai afectată de puternicile precipitaţii din lunile mai şi iunie.
Echipa CJ a parcurs drumurile de pe traseul Iaşi – Scânteia – Drăguşeni – Ipatele – Tungujei – Ţibana – Ţibăneşti – Mădârjac – Popeşti, ca şi drumul Budeşti – Hadâmbu.
„Au fost vizitate o parte din zonele calamitate de furtunile din lunile mai-iunie. Încercăm să obţinem toţi banii de la Guvern, însă, dacă acest lucru nu va fi posibil vom încerca să alocăm nişte bani din fondul de rezervă al instituţiei. Totodată, am văzut şi starea câtorva tronsoane care fac parte din subaxele incluse în masterplanul drumurilor judeţene. Sunt lucrări care trebuie executate cât mai curând“, a declarat Maricel Popa.
Pe lista de priorităţi a Consiliului Judetean pot intra tronsonul Şcheia – Căueşti, în lungime de 2 km, două tronsoane de aproximativ 100 metri din Drăguşeni, un kilometru în Ipatele, 1,76 km de drum în Tungujei, două podeţe la Războieni şi Ţibana, ca şi tronsonul Budeşti – Hadâmbu, în lungime de 2 km. Acesta sector, care face parte din Masterplanul de drumuri judetene, urmează să fie propus spre finanţare de urgenţă, în prima şedinţă ordinară a Consiliului Judetean.
„Mănăstirea Hadâmbu este unul dintre punctele turistice de atracţie din judeţul nostru. Şi ieşenii, dar şi cei care ne vizitează judeţul trebuie să găsească un drum circulabil. Această porţiune de drum este foarte deteriorată şi necesită lucrări de modernizare” a declarat Maricel Popa.
Preşedintele Consiliului Judetean s-a declarat foarte nemulţumit de starea şanţurilor şi acostamentelor, şi a atras atenţia primarilor să se implice mult mai mult. Aceste porţiuni din drumuri trebuie întreţinute de către locuitori, sub coordonarea autorităţilor locale. S-a discutat pe parcursul vizitei şi despre indicatoarele rutiere şi bornele kilometrice, care trebuie remediate.
Ploile din lunile mai şi iunie au afectat 5 podeţe şi 22 tronsoane de drumuri judeţene, în lungime totală de 27 km. Pentru refacerea infrastructurii a fost apreciat un necesar de aproximativ un milion de lei.