Sonda spațială Juno, lansată de NASA în 2011, se plasează, luni, pe orbita planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și va colecta timp de 20 de luni date despre planeta gazoasă. Juno se va roti în jurul planetei de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă planeta, potrivit space.com.
Pe măsură ce Juno se apropie de Jupiter în această seară, gravitația puternică a planetei va accelera viteza sondei spațiale la aproximativ 265.000 de kilometri pe oră, au explicat membrii echipei care se ocupă de această misiune.
„Nu cred că mai există un obiect creat de om, care a părăsit Pământul, și care să se deplaseze atât de repede”, a spus cercetătorul șef al misiunii Scott Bolton de la Institutul de Cercetare Southwest din Sant Antonio.
Ca să înțelegem mai bine exact ce înseamnă această viteză trebuie să știm că un glonț se deplasează cu viteză de 2.735 de kilometri pe oră și Stația Spațială Internațională se mișcă cu o viteză de 28.160 de kilometri pe oră.
Sonda spațială Juno se va deplasa la o viteză prea mare în această seară, spun cercetătorii. Astfel, pentru a încetini suficient de mult încât să intre pe orbita planetei, sonda va pune frână. Pentru a face acest lucru va porni motorul principal pentru 35 de minute, începând cu ora 23.18.
(Sursa: digi24.ro)