UPDATE. LOVITURĂ DE STAT, în TURCIA. Armata spune că a preluat controlul țării

0
195

Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat.

 

UPDATE – 01.36

MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.  

Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul.

Parlamentul turc este înconjurat de tancuri.

 

Știre inițială 

Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

 

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat.

 

Potrivit unui comunicat al forțelor armate turce, armata a preluat complet controlul asupra administrației turce, pentru a reinstitui ordinea constituțională, drepturile omului, domnia legii și securitatea.

 

 

La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

 

Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk. Presa relatase că de șase zile nu se mai știe nimic de președinte.

 

Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

 

Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

 

Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul pentru a a apărea ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail.

 

Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute.

 

Nu este pentru prima dată când armata – care a jucat un rol important în menținerea laicității statului – intervine și preia controlul în țară. Ultima lovitură de stat datează din 1980.

 

Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

 

Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim.

 

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

 

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului. 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentNORA LUI RĂDEANU e bombă rău! Așa brunetă n-ai văzut. E din neamul milionarilor Holicov!
Articolul următorGheorghe Nichita nu scapă de controlul judiciar în dosarul „Amanta”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments