Primii 38 de reținuți în dosarul de sclavie de la Berevoiești

0
109

În urma audierilor care au avut loc după cele 40 de percheziții în localitatea argeșeană Berevoești, 38 de persoane au fost reținute, miercuri seara, potrivit Mediafax. Suspecții sunt acuzați de trafic de persoane și trafic de minori.

 

Miercuri, pe raza localității Berevoești, anchetatorii au făcut 40 de percheziții. Aceștia bănuiesc că mai multe grupuri infracționale s-au constituit din anul 2008, recrutând 40 de persoane minore și majore, profitând de starea în care se aflau, persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare, cu scopul de a le exploata.

 

„În unele cazuri, victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase”, se arăta într-un comunicat de presă al DIICOT.

 

90 de torţionari şi complicii lor au fost duşi la audieri. Anchetatorii susţin că tinerii erau folosiţi ziua pentru muncile câmpului sau pentru defrişări ilegale, iar seara pentru distracţia stăpânilor. Erau legaţi cu mâinile şi de picioarele la spate şi obligaţi să mănânce din boluri foarte mici. Altă dată erau puşi să se bată între ei. În acest timp clanurile se îmbogăţeau

 

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: „La percheziţii s-au găsit în toate locaţiile suma totală de 228.000 de lei, în conturi 600.000 de lei, de asemenea trei autoutilitare care erau folosite la transportul lemnului. Mai multe certificate de naştere şi cărţi de identitate care provin de la alte victime”.

 

Câţiva tineri au reuşit să plece după 2-3 ani de chin. Nu au depus niciodată plângere la poliţie de frică. Un tânăr le-a povestit anchetatorilor că a ajuns la Berevoeşti după ce i s-a promis un loc de muncă plătit cu 1000 de lei pe lună. Urma să fie şofer pe unul dintre camioanele folosite pentru transportul lemnului furat. A doua zi a fost sechetrat, bătutut şi forţat să muncească gratis. Reprezentanţii comunităţii locale iau chiar şi acum apărerea clanului.

 

Eugen Miu, consilier local: „Că s-a întâmplat la băiatul acela care spune că l-au găsit. Asta era un om care nu avea minte şi pleca, pleca. L-a pus momentan ca să nu plece. Aşa consider eu”.

 

Primarul din localitate, fost agent de poliţie la ordine publică, susţine că a aflat anul trecut ce se întâmpla în comunitate şi a sesizat oamenii legii

 

Vinovaţii ar putea rămâne după gratii 20 de ani.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments