Aproape 170 dintre dosarele trimise în judecată în ultimii ani de procurorii anticorupţie s-au încheiat prin condamnări definitive, numai în acest an. Iar aproape 500 de persoane au acum calitatea de condamnat. Printre aceştia se numără lideri politici, parlamentari, oameni de afaceri, magistraţi şi generali.
Din ianuarie până la sfârşitul lunii iunie, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri de condamnare în 166 de dosare de corupţie.
Cele mai multe decizii au fost pronunţate în luna martie, în 33 de dosare care au vizat 91 de inculpaţi. Cei mai mulţi, 104, au fost condamnaţi în luna mai, când au fost închise 31 de procese începute la cererea DNA.
Patru parlamentari, un fost ministru, doi preşedinţi de Consilii Judeţene, 12 primari şi 6 magistraţi se regăsesc pe lista celor condamnaţi definitiv în primele şase luni ale anului.
Pe această listă este şi numele lui Liviu Dragnea. Instanţa supremă a pronunţat decizia definitivă în dosarul Referendumului în luna aprilie.
„Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi, rejudecând, majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Dragnea Liviu Nicolae de la un an închisoare la pedeapsa de doi ani de închisoare”, este sentința Înaltei Curți.
Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost şi el condamnat, la finalul lunii iunie. Trei ani de închisoare cu executare este pedeapsa decisă tot la Curtea Supremă. În aceeaşi zi, era trimis după gratii, pentru cinci ani, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu.
Patru foşti magistraţi de la Tribunalul Bucureşti au fost trimişi după gratii alături de omul de afaceri Dan Adamescu. Dacă omul de afaceri va sta patru ani şi patru luni la închisoare, fostul judecător Mircea Moldovan a primit cea mai mare pedeapsă dictată pentru un magistrat şi una dintre cele mai mari decise într-un dosar de corupţie – mai bine de 12 ani de închisoare.
Prima jumătate a anului a adus şi sentinţa definitivă în cazul lui Mircea Băsescu, fratelui fostului preşedinte al României.
La nivelul DNA sunt acum în lucru, potrivit unui interviu acordat de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi, aproximativ 10.000 de dosare.
(Sursa: digi24.ro)