Agenții de vânzări aveau obligația să acopere 25 de clienți pe zi. Tehnic era imposibil să-și facă norma în 8 ore de lucru. Programul îl începeau la 7 dimineața și-l terminau la 7 seara, sau uneori la 9. Patru agenți se judecă acum cu gigantul japonez pentru plata orelor suplimentare.
Patru foşti angajaţi din Iaşi au dat în judecată distribuitorul de ţigări Japan Tobacco International (JTI), solicitând plata drepturile băneşti cu titlul de ore suplimentare, pentru perioada aprilie 2012 – martie 2014, calculate prin adăugarea unui spor de 75% la valoarea orei normale de lucru. Mai mult, aceştia au solicitat, fiecare, obligarea firmei la plata de daune morale în cuantum de 50.000 euro.
Ore suplimentare neplătite
Cei patru foşti angajaţi sunt Andrei Severin Sâiu, Daniel Ionel, Daniel Butuc şi Neculai Laurenţiu Cosmici, ultimul decedat la vârsta de 44 de ani, în aprilie 2016. În cazul celui din urmă, procesul a fost continuat de soţia sa, Monica Laura şi de fiul acestuia, Alexandru.
În primă instanţă, celor patru li s-a recunoscut dreptul la plata orelor suplimentare, care ajung undeva la 1.500-1.600 de ore suplimentare, însă li s-a respins cererea de plată a daunelor morale.
În luna iunie a acestui an, JTI a făcut apel în toate cele patru cazuri. Distribuitorul de ţigări este reprezentat în instanţă de Casa de Avocatură bucureşteană Şerban şi Asociaţii.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei JTI România au declarat că ne vor trimite poziţia lor oficială legată de acest caz, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.
Fiecare promoție era un coșmar pentru agenți. 14 ore de muncă pe zi
Au prestat fără număr
Potrivit avocatei Irina Arnăutu, care i-a reprezentat pe cei patru în instanţă, numărul de ore suplimentare a fost mult mai mare, dar atât au putut demonstra în instanţă agenţii de vânzări.
„Cei patru lucrau ca agenţi de vânzări în judeţele din zona Moldovei. Programul normal era de la 9.00 la 17.30, dar în realitate ei au muncit mult mai mult. Se prezentau la ora 7.00 la depozit pentru a încărca marfa, lucru recunoscut de JTI. Pe urmă era o şedinţă cu toată lumea, după care plecau pe traseu. Ziua de muncă se termina atunci când terminau treaba. Putea să fie ora 19.00, dar şi 21.00. Erau obligaţi de firmă să meargă la 20-25 de societăţi comerciale care vindeau produsele firmei JTI. Ritmul era extrem de alert“, susţine Irina Arnăutu.
Verificaţi în timp real
Orice mişcare făcută de agenţii de vânzări ieşeni era monitorizat.
„Ei aveau nişte palm-uri, un dispozitiv unde notau tot ceea ce fac, unde sunt. Când ajungeau, de exemplu, la un client, notau numele clientului şi discuţia avută cu acesta. Dacă aranjau marfa în vitrină, dacă au luat bani de la client şi cât. Dacă au furnizat marfă şi câtă. În acest mod, compania ştia în orice moment ce face angajatul. Nu se ţinea cont de trafic sau de orice alte probleme apărute pe parcurs. Ei erau obligaţi să acopere zilnic acel număr de clienţi. Era practic imposibil să termine la 17.30. Deşi toţi angajaţii prestau ore suplimentare, niciunul nu a fost vreodată plătit“, adaugă irina Arnăutu.
Neculai Cosmici a făcut cancer la creier la scurt timp după ce i s-a spus să lase locul „altora mai tineri”
Contract de confidenţialitate
Pe lângă multele acte semnate la angajare, agenţii de vânzare ieşeni erau obligaţi să semneze un contract de confidenţialitate, după cum susţine Andrei Sâiu. „Acesta presupunea ca, timp de un an după ce voi părăsi compania, să nu pot furniza informaţii despre firmă şi nici să mă angajez pe un post similar la o firmă concurentă. În cazul în care încălcam această clauză, despre care am înţeles că ar fi abuzivă, eram obligat să plătesc companiei 25.000 de euro. De aceea noi nici nu am putut timp de un an să dăm în judecată compania JTI. Nimeni de la JTI nu a recunoscut că ar exista un asemenea contract. Noi, deşi am semnat, nu am primit o copie după el, pe motiv că nu au fost trimise de la Bucureşti“, precizează Andrei Sâiu.
L-au băgat în mormânt
Unul dintre cei patru angajaţi care au dat JTI în judecată, Neculai Laurenţiu Cosmici, a decedat la vârsta de 44 de ani, în aprilie 2016, după ce a avut cancer la creier. Potrivit celor spuse de colegi, dar şi de avocata acestora, boala lui Cosmici ar fi fost cauzată de stresul continuu de care avea parte la serviciu.
„Neculai Cosmici a lucrat la JTI timp de nouă ani. Era un om extraordinar. Eu cred că nu întâmplător a făcut cancer. Condiţiile de muncă şi stresul l-au afectat foarte tare. În plus, el a fost forţat să-şi dea demisia în 2014, spunându-i-se că ar fi cazul să lase pe alţii mai tineri. L-au folosit atâţea ani şi pe urmă au renunţat la el. Vă daţi seama prin ce a trecut omul acesta. Avea un copil şi credit la bancă. Nu i-a fost simplu. Cancerul i-a fost descoperit în 2015 şi după numai şase luni a decedat“, susţine Andrei Sâiu.
Şi avocata Irina Arnăutu consideră că boala lui Cosmici a fost declanşată de condiţiile de muncă: „E doar o speculaţie pe care nu o putem demonstra. Şi eu cred că boala domnului Cosmici a fost cauzată de stresul continuu în care lucra, dar cum putem noi demonstra asta?! Niciun medic nu vrea să susţină în instanţă aşa ceva. Cancerul a fost cerebral, nu la ochi sau mai ştiu eu la ce alt organ. Creierul este cel mai solicitat în condiţii de stres.“
Pe agenții de la JTI nu țigările i-au omorât, ci munca neîntreruptă cu țigările
Doar pentru doi ani
Chiar dacă au făcut ore suplimentare o perioadă mai mare de timp, cei patru au putut solicita în instanţă doar pe ultimii trei ani. Şi cum în cazul lor exista acea clauză de confidenţialitate, nu au putut cere plata orelor decât pentru doi ani.
„Eu am lucrat la JTI aproximativ cinci ani, cu unele întreruperi. Totuşi, în instanţă am putut solicita plata orelor suplimentare doar pentru doi ani. Pentru restul de ore muncite rămânem cu paguba. Sperăm ca în apel instanţa să păstreze prima hotărâre, pentru că lucrurile sunt foarte clare. Cei de la JTI nu au făcut altceva decât să mai amâne data la care trebuie să ne dea acei bani“, menţionează Daniel Butuc.
Cine este JTI
JTI Romania face parte din grupul Japan Tobacco Internatio
nal (JTI), o companie internaţională de tutun deţinută de Japan Tobacco, al treilea jucător ca mărime al industriei, cu un procent de 11% din piaţa globală şi o capitalizare de piaţă de aproximativ 32 miliarde USD. Grupul JTI a fost format în 1999, când Japan Tobacco a achiziţionat, pentru suma de 8 miliarde de USD, o serie de filiale ale companiei multinaţionale R.J. Reynolds.
Printre brandurile ţigărilor produse şi distribuite de către companie în peste 120 de ţări se numără Winston, Camel, More, Mild Seven şi Glamour.
JTI a avut în 2015 o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro şi profit net de 16 milioane de euro.