Statul ne îngroapă în gunoi! 69 de milioane de euro cheltuiți la Iași pe un sistem ineficient de gestionare a deşeurilor

0
510

Rezolvarea problemei ridicării gunoiului se prelungeşte în mod inacceptabil. Sistemul complex organizat de Consiliul Judeţean înregistrează întârzieri în serie. La nivel local, alte dificultăţi: neseriozitatea operatorilor. La Miroslava, comuna a stat trei zile într-un miros pestilenţial.

 

Pe terenul Aeroportului Iaşi, unde a fost pe vremuri Aviaţia Utilitară, Consiliul Judeţean Iaşi a depozitat mare parte din pubelele pe care sute de mii de locuitori ai judeţului ar fi trebuit să le folosească deja. Plătite cu sute de mii de euro, mii de pubele zac aruncate în soare, pentru că Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID), proiect finanţat din fonduri europene care trebuia să funcţioneze încă din luna decembrie 2015, nu este gata. Efectele acestei întârzieri şi absenţa unor operatori serioşi sunt vizibile la Miroslava. Mii de ieşeni trăiesc într-un miros de nesuportat după ce gunoiul nu le-a fost ridicat o săptămână, pentru că firma care trebuia să facă asta a avut maşinile defecte. Comuna a fost câteva zile un teritoriu al miilor de pubele care dădeau pe dinafară de gunoaie.

 

Dacă e marţi, nu e maşina

În Miroslava, joia şi vinerea trecută, nu s-a putut respira. În plină vară, cu temperaturi de peste 35 de grade la soare, conţinutul câtorva mii de pubele pline ochi şi-a revărsat mirosul peste tot. În toată comuna, firma care ar fi trebui să ia gunoiul a ratat singurul său obiectiv. Oamenilor nu le-a venit să creadă, mai ales că se întâmplase la fel cu doar o săptămână mai devreme. „Ziua de luat gunoiul este la noi în fiecare marţi. Săptămâna trecută a fost o zi de întârziere, dar acum au depăşit orice limită. Sunt deja trei zile în care pubelele cu gunoi stau în faţa porţii şi maşinile nu se arată”, ne-a explicat Ioana Popa, o ieşeancă ce şi-a construit o casă la Miroslava.

Societatea care are contract pentru strângerea gunoiului menajer este Dermat Cons SRL din Chitila – Ilfov, firmă care a câştigat licitaţia de delegare a serviciului public de salubritate în aprilie 2015. Contractul, încheiat pe o perioadă de 3 ani, costă Primăria Miroslava 3,38 milioane de lei (93.888 lei lunar). Societatea, care aparţine lui Viorel Daniel Pîrcălabu, a avut, în 2015, o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că aproape o treime din banii societăţii provin din contractul de la Miroslava. În aceste condiţii, este greu de explicat cum de oamenii din comună au stat cu gunoiul la nas pe motiv că firmei i s-au defectat toate maşinile. “Aceasta este explicaţia pe care am primit-o. Că toate cele trei maşini ale lor s-au defectat. Contractul s-a desfăşurat în condiţii bune până acum, nu am avut întârzieri atât de mari la preluarea gunoiului”, a declarat Dan Niţă, primarul din Miroslava. Gunoiul din comuna de lângă Iaşi a fost ridicat abia începând cu ziua de vineri, cu o întârziere de 3 zile. Şi asta nu a fost prima dată când firma din Chitila este reclamată de săteni.

 

Pubelele stau la Aeroport, deşi locul lor este în altă parte

Surpriza din soare

În timp ce fiecare primărie din judeţ s-a descurcat pe cont propriu cu strângerea gunoiului menajer, proiectul Sistem Integrat de Management al Deşeurilor din Judeţul Iaşi, în valoare de peste 69 de milioane de euro, fără TVA, accesat de Consiliul Judeţean, nu funcţionează încă, deşi termenul limită a fost decembrie 2015. Numeroase primării din judeţ au spaţii unde sunt depozitate pubelele pe care locuitorii trebuiau să le primească demult, dar nici un spaţiu de depozitare nu este întrecut de un teren de lângă Aeroportul Iaşi. Lângă vechea clădire a Aviaţiei Utilitare, Consiliul Judeţean a depozitat în soare, claie peste grămadă, mii de pubele de gunoi, cumpărate de la Grădinariu Impex SRL în cadrul licitaţiilor care s-au derulat în cadrul proiectului. “Sunt cu miile, au fost aduse de la Consiliul Judeţean. Stau aici, în soare. Nu ştiu pentru ce sunt, nu ni s-a explicat, doar au fost lăsate”, spun angajaţii Aeroportului, care au remarcat muntele de pubele din curte. Diriguitorii proiectului nu au putut fi contactaţi pentru a oferi explicaţii pentru pubelele depozitate. Laura Ionela Păstrăvanu, manager de proiect, este în concediu, iar persoana care o înlocuieşte, Angela Mirela Turcu, nu a fost de găsit.

Teoretic, fiecare familie din mediul rural ar trebui să primească o pubelă, ridicarea gunoiului făcându-se contra unei taxe lunare.

 

Afacerile Dermat Cons

Miroslava are 13.394 de locuitori în 5.250 de case şi 93 de blocuri cu 900 de apartamente. Tarifele plătite firmei Dermat Cons sunt de 22,14 lei pentru fiecare apartament şi 19,31 lei pentru fiecare casă. Banii se achită lunar la Primăria Miroslava.

 

La Miroslava există pubele, dar nu este suficient

Obiectivele proiectului

Pe hârtie, Sistemul de Management al Deşeurilor sună bine. Obiectivele sunt reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile, reducerea depozitării deşeurilor din ambalaje (prin reciclare), colectarea selectivă, depozitarea controlată a deşeurilor la Ţuţora. Contractul a fost semnat pe 16 mai 2013, fiind o continuare a proiectului, eşuat, al Consiliului Local Iaşi de realizare a gropii de gunoi ecologice de la Ţuţora. Una dintre cele mai importante componente ale proiectului, Modernizarea şi extinderea Centrului de Management al Deşeurilor din Ţuţora, a fost finalizată cu întârziere, abia la sfârşitul lunii iunie. Staţiile de transfer de la Bălţaţi şi Ruginoasa sunt finalizate, depozitele de la Paşcani, Hârlău şi Târgu Frumos sunt închise, iar echipamentele sunt achiziţionate. Consiliul Judeţean ar fi trebuit, până acum, să organizeze licitaţiile pentru operatorii care să transporte gunoiul de la poarta casei la staţiile de transfer. Acestea nu au avut loc din cauza finalizării cu întârziere a investiţiei de la Ţuţora.

 

Citește și EXCLUSIV. Clanul Olteanu, profituri imense din spaţiile şi terenurile Primăriei

 

180.000 de pubele de la Grădinariu Impex

În cadrul proiectului SMID, Consiliul Judeţean Iaşi a achiziţionat, de la SC Grădinariu Impex SRL din Bucureşti, 180.000 de europubele din plastic, de 120 şi 240 de litri. Preţul tuturor tomberoanelor, la care s-au mai adăugat recipienţi pentru deşeuri verzi, pubele de transport, pubele de 1.100 de litri sau de 280 de litri, containere de 40 mc pentru transport, a fost de 35,4 milioane de lei cu TVA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments