13 August – zi de DOLIU NAȚIONAL. Înmormântarea Reginei Ana. Ce obligații au instituțiile din România

0
1138

Regina Ana a murit pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Elveția. Trupul neînsuflețit al acesteia a fost adus marți în România și a fost depus la Castelul Peleș, dar și la Palatul Regal din Calea Victoriei. Totodată, familia regală a anunțat mare doliu pentru primele șapte zile după înmormântarea ce va avea loc sâmbătă, 13 august, și doliu timp de 40 de zile.

 

Mâine, 13 august, este zi de doliu național în România. Potrivit legii nr. 75/1994, referitoare la arborarea drapelului României, în zilele de doliu național, drapelul țării să fie arborat în bernă pe edificiile și în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional și ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion.

 

În plus, toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru azi vor fi amânate. De asemenea toate posturile de radio și televiziune, indiferent de forma de proprietate, vor trebui să își adapteze programele în conformitate cu sobrietatea impusă de o astfel de zi.

 

Casa Regală a României a anunțat că la înmormântarea Reginei Ana și-au anunțat prezența membri ai familiilor imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai familiilor princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

 

Vor lua parte la funeralii: Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesă a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Cristian al Austriei, Alteţa Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg Friedrich al Prusiei, Alteţa Sa Imperială Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta și Familia Regală a Olandei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul său, Baronul Hans von Holzhausen, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Württemberg, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Anne de Ligne, Alteţa Sa Serenisimă Anita de Hohenberg, Contele Andreas de Bardeau, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe, Alteţa Sa Serenisimă Tatiana Radzvill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

 

Peste 2.000 de oameni au trecut astăzi pe la catafalcul reginei, apoi au prezentat condoleanțe Principesei Sofia și fiicei acesteia, care au fost prezente în Sala Tronului. Publicul are acces și mâine, între orele 8.00 – 22.00. Înmormantarea va avea loc sâmbătă, la Curtea de Argeș.

 

(Sursa: libertatea.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentBogdan Olteanu, arestat preventiv
Articolul următorHuidu intră și el în războiul Godină-Găinușă. „ I-am zis: «Ia pistolul și trage-mi un glonț în cap!». Răspunsul a fost prompt: «Dacă aș putea așa aș face!»”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments