Aeroportul Internaţional Iaşi, în topul creşterii traficului de călători

0
106

Aeroportul Internațional Iaşi a înregistrat un nou record spectaculos în ceea ce priveşte numărul pasagerilor care au folosit zborurile directe existente. 

 

Datele statistice ale lunii iulie 2016 arata o creştere de aproape 160 % a numărului total de pasageri îmbarcaţi şi debarcaţi la Iaşi, cifra ajungând la 96.434, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistraţi 37.138 de călători. De asemenea, cifrele privind traficul înregistrat în iulie 2016 sunt de trei ori mai mari faţă de cele înregistrate în iulie 2014.

 

Evoluţia ultimilor ani a fost una cu adevărat consistenta în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor serviciilor de aeroport. În prezent, Aeroportul Iaşi procesează, într-o singură lună, un număr mai mare de pasageri decât înregistra într-un semestru întreg la nivelul anului 2012. Dincolo de aceste date cu adevărat îmbucurătoare, Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un reper de bună practică la nivelul aviaţiei romane şi europene, evoluţia sa fiind consemnată în clasamentele de specialitate.

 

 

Marius BODEA, preşedintele C. A. al Aeroportului Internaţional Iaşi:

„Aeroportul Internaţional Iaşi confirma încă o dată bună evoluţie pe piaţa de profil, reuşind să deservească astăzi un număr tot mai mare de pasageri, cifrele demonstrând, fără echivoc, că am ieşit din liga aeroporturilor locale şi ne adresăm bazinului regional. Este cu atât mai mult o bucurie şi o mândrie, cu cât Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un brand. Astfel de evoluţii spectaculoase nu se întâmplă des, iar prin seriozitatea cu care am abordat legătură cu companiile aeriene şi implicarea pentru a le oferi acestora condiţiile de siguranţă, securitate şi confort, suntem acum o investiţie sigură pentru partenerii noştri. Am reuşit, printr-o bună organizare, aici, să facem posibil ca în doar 4 ani de mandat, Aeroportul Iaşi să atingă astăzi traficul preconizat pentru anul 2024, în proiecţia de trafic pe termen lung, realizată acum câţiva ani. Însă, în esenţă, fluxul crescut de pasageri nu reprezintă o informaţie statististica seacă, ci este definiţia unei mobilităţi din ce în ce mai mări a oamenilor, ceea ce oriunde în lume se reflectă în dezvoltare locală. Suntem optimişti că în anul următor Aeroportul Iaşi va reuşi să proceseze un număr de aproximativ 1.200.000 de pasageri, cu mult peste pragul psihologic de un milion, ceea ce ne oferă încrederea că vom ajunge să fim al doilea aeroport regional al României, raportat la numărul pasagerilor deserviţi. Dar, odată cu această proiecţie, apare şi îngrijorarea că dacă nu vom fi susţinuţi energic de autorităţi pentru asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare de acces spre aeroport, precum şi asigurarea unor noi investiţii corespunzătoare în infrastructura de terminal şi parcare aeronave, atunci vom asista neputincioşi la plafonarea traficului înregistrat. Cu toate că astăzi Aeroportul Iaşi a trecut pe profit, fiind printre puţinele aeroporturi regionale/locale din România, care corespund criteriilor de prioritizare a investiţiilor în Masterplanul General de Transport al României, constatăm cu mâhnire că suntem ignoraţi aproape complet şi trimişi la coada exerciţiului financiar european 2021-2030. Or, Aeroportul Internaţional Iaşi are nevoie acum de noile investiţii, nu în următorul deceniu. Ar fi tragic să fim obligaţi să luăm credite, ori Consiliul Judeţean Iaşi să aloce, din veniturile sale, sume de bani ce puteau primi o altă destinaţie, când avem fonduri nerambursabile la dispoziţie şi noi am făcut absolut tot ce trebuia pentru a fi confirmaţi eligibili la finanţare”.

 

Investiţiile făcute în ultimii ani de aeroportul ieşean – în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare şi a portofoliului de rute directe – se reflectă în cifrele care situează Iaşul în topul creşterilor privind traficul de călători în primul semestru din acest an. În luna iunie 2016, spre exemplu, numărul călătorilor care au ales serviciile aeroportului ieşean a ajuns la 70.462, ceea ce înseamnă o creştere de 111% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru luna iulie, aşa cum se poate observa , cifrele sunt chiar mai spectaculoase.

 

Datele au fost preluate şi de Airports Council Internaţional Europe (ACI Europe – https://www.aci-europe.org/), singura federaţie internaţională a aeroporturilor, care a publicat raportul privind cele mai spectaculoase creşteri ale traficului de pasageri înregistrate de aeroporturile din Europa în luna iunie.

Raportul poate fi studiat în acest link: https://www.aci-europe.org/media room/mediaroom.html

 

Reamintim că astăzi, din Iași, există posibilitatea de a călători cu avionul spre 16 destinații externe, iar în toamna acestui an vor fi operaționale două zboruri interne noi, Cluj și Timișoara. De la începutul anului, capitala Moldovei a devenit punct de plecare spre șase noi orașe: Barcelona, Bruxelles, Koln, Madrid, Larnaca și Catania, iar din iulie 2016 Iașul este bază aeriană pentru o a treia companie aeriană.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments