Bomba de sub scaunul lui Chirica: FIE 2015 n-a fost achitat pentru că are „bube”

0
1262

Primăria refuză de un an să plătească onorariul de 120.000 de euro pentru concertele lui Chris Norman și Direcția 5 din 2015. Arena Events cere banii în instanță, iar în spatele tăcerii primarului se ascund suspiciuni penale. Artiștii au fost plătiți în avans de organizatorul Arena Events, care a pus la dispoziție și scena de 14×10 m. Totul a fost acontat de Cosmin Coman, director în Primărie sub mandatul fostului primar Gheorghe Nichita. Principala suspiciune: prețul exorbitant al scenei, interimarul Mihai Chirica descoperind și o plată făcută în avans, fără acordul Direcției Economice. De un an, Primăria refuză plata. Arena Events a mai fost prinsă cu „ocaua mică” în scandalurile „Ridzi-Ziua Tineretului” și „Gala Bute”. Anchetele au arătat cu prețurile au fost umflate.

 

Patronul unei firme de organizare de evenimente, la care au ajuns sute de mii de euro în scandalurile Ridzi şi „Gala Bute”, este pe cale să încaseze o notă de plată exorbitantă şi de la Primăria Iaşi. SC Arena Events cere în instanţă aproape 120.000 de euro de la Municipalitate pentru concertele Chris Norman şi Direcţia 5, organizate în cadrul FIE 2015. Suma vehiculată ridică mari semne de întrebare, însă cei care s-au ocupat de festival par să sufere de amnezie, reprezentanţii Primăriei evită să discute subiectul, iar Corneliu Ladin, cel din spatele SC Arena Events, nu a fost de găsit.

 

„Te iubesc dar nu plătesc”

O factură neplătită de 532.500 de lei, aproximativ 120.000 de euro, este mărul discordiei între Primăria Iaşi şi SC Arena Events. Firma a cerut Tribunalului Iaşi să oblige Municipalitatea să-i dea banii pentru serviciile prestate în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei 2015. Concret, Arena Events susţine în acţiune că a organizat concertele „Un fel de a spune Te iubesc” susţinut de Direcţia 5 şi Chris Norman, din 30 şi 31 mai anul trecut. „Pentru serviciile prestate a fost emisă factura fiscală AE 209/ 19.05. 2015 primită şi însuşită de debitoare. Deşi obligaţia de plată este scadentă, debitoarea nu a achitat nici până la acest moment contravaloarea acestei facturi”, se arată în acţiunea depusă de firmă la Tribunalul Iaşi.
Iniţial, pe 6 iunie, Arena Events a somat Primăria să-i achite factura în termen de 15 zile. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a dat instituţia în judecată, iar primul termen al procesului va fi pe 24 august.

 

Scena din 2015 pe care a concertat Direcția 5 nu a fost plătită nici astăzi, Chirica având dubii asupra prețului

Toată Primăria tace, cât șeful e plecat

Cum s-a ajuns la suma de 120.000 de euro pentru evenimentele organizate de firma cu sediul în Bucureşti? Greu de spus şi pentru cei care s-au ocupat de organizarea festivalului de acum un an.
Contactaţi de reporterii 7EST, unii dintre reprezentanţii Primăriei au evitat să răspundă clar. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a susţinut că nu are detalii, dar ştia că acest „contract a fost blocat undeva pe circuit”: „Rețin că acest contract nu avea toate semnăturile pentru avizare, în momentul în care fostul primar Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcție. Nu știu ce probleme au fost și nu sunt în măsură să analizez acest contract”.
Primarul Mihai Chirica, aflat în concediu, cel care pare să știe cel mai bine subiectul acestui litigiu, nu a răspuns la niciunul din apelurile telefonice ale 7EST. În mai anul trecut, imediat după preluarea interimatului, Chirica susținea că toate cheltuielile la FIE 2015 vor fi luate din nou la puricat, fiind invocate nelămuriri legate chiar de contractul cu Arena Events. Suspiciunile priveau atât prețul plătit pentru închirierea scenei, considerat peste prețurile pieței, cât și achitarea unei sume în avans către Arena Events.
Nici purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, nu a răspuns solicitărilor formulate în scris de 7EST. Departamentul Juridic n-a putut fi abordat, deși are deja o întâmpinare scrisă în acest dosar, în urma plângerii depuse în instanță de Arena Events. În 48 de ore, Buraga a spus că nu ne poate da niciun răspuns.

 

Coman: „Nu mai ţin minte”

Astfel, ne-am adresat celor care au avut o poziţie cheie în organizarea FIE 2015, dar o parte dintre aceştia nu îşi aminteau nici cât au fost tarifele artiştilor, nici cât au costat exact alte servicii oferite de Arena Events.
„Nu mai ţin minte, vă daţi seama, a trecut un an şi jumătate de atunci. Firma a asigurat totul de la un cap la altul: şi scenă, şi lumini, şi formaţii. Nu pot să confirm suma de 120.000 de euro pentru că nu mai ţin minte. Nu ştiu cum s-a ajuns la suma asta, nu pot să o confirm, nici să o infirm”, a declarat pentru 7EST Cosmin Coman, fost director la Direcţia de Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iaşi, care s-a ocupat anul trecut de organizarea Festivalului. Acesta a precizat că SC Arena Events a asigurat scena amplasată în faţa Palatului Culturii şi echipamentele pentru toate zilele festivalului.

 

Doboș: „Discuții cu prețul scenei”

Prea multe lămuriri despre costuri nu ne-a oferit nici Dan Doboş, directorul FIE 2015. „Nu îmi aduc aminte, dar fiind vorba de Primărie şi nu de Fundaţie nici nu am ce informaţii relevante să vă dau eu pentru că Fundaţia şi-a achitat, din câte ştiu eu, toate datoriile. FIE a fost realizat jumătate pe Fundaţie, jumătate pe Primărie”, a explicat Doboş, fostul director al festivalului FIE 2015 şi al Fundaţiei Iaşi-Capitală Culturală Europeană. Acesta a mai precizat că, din câte îşi amintea, ar fi existat la nivelul Primăriei nişte discuţii legate de prețul plătit pentru scenă.
Deşi am încercat să îl contactăm prin email, telefonic şi prin avocaţi pe Corneliu Ladin, omul din spatele Arena Events, acesta nu a fost de găsit. „Arena Events ştiu că a plătit formaţiile din banii proprii. Domnul Ladin ştie mai multe”, ne-a spus o reprezentată a firmei, care ne-a precizat şi că acesta este ocupat cu „organizarea unui eveniment la Cluj”.

 

Cosmin Coman și Mihai Chirica, foști colegi sub aripile lui Gheorghe Nichita, ajunși rivali. Nu vor spune niciodată ce știu unul despre celălalt

Scenă de 10.000 de euro pe zi

Unii dintre reprezentanţii altor firme de profil care asigură atât servicii de impresariat, cât şi de organizări de evenimente au considerat că preţul de 120.000 de euro este cam piperat. „Preţul pentru închirierea unei scene depinde de dimensiunea ei. De exemplu o scenă de 14×10 metri poate ajunge la 2.500 de euro pe zi doar scena, sunt altele cu 4.000 de euro pe zi. În opinia mea, pentru scena de la acest festival costurile cu scena şi restul echipamentelor s-ar putea ridica la 10.000 de euro pe zi”, a explicat pentru 7EST reprezentantul unei firme de organizări evenimente.

Chris Norman, acontat de 7EST

Un alt administrator din industria de divertisment a arătat că, pentru concerte, Direcţia 5 solicită sub 10.000 de euro. „Poate fi 5.000 sau 7.000 de euro”, a spus impresarul care a dorit să-și păstreze anonimatul. Însă, având în vedere că la evenimentul de la Iaşi, formaţia a cântat alături de Ionel Tudor Big Band, preţul ar fi putut depăşi această sumă.
„Chris Norman ştiu că solicită în jur de 11.000 de euro pentru un eveniment”, ne-a spus administratorul unei firme de impresariat. Contactaţi de reporterii 7 EST, reprezentanţii artistului au precizat că, pentru un concert de 90 de minute, Chris Norman& Band, la care vor fi cântate hiturile „Needles&Pins”, „Stumblin In”, “Living next Door to Alice”, “Lay back in the arms”, “Midnight Lady”, onorariul este de 25.000 de euro. A fost prețul la prima strigare, fără negociere. La acest tarif se adaugă costul a 12 bilete de avion, dintre care două la clasa Business, a camerelor de hotel şi meselor. Raportat la prețurile hotelurilor din Iași, cazarea pentru două nopți a fost evaluată la 2.000 de euro, iar transportul cu avionul a întregii echipe la 6.000 de euro. În total, Norman ar fi putut costa între 20.000 și 33.000 de euro.

Chirica a lucrat tot cu Arena Events

Partea cea mai ciudată este că Primăria condusă de Mihai Chirica nu a plătit pentru evenimentul din mai 2015, dar a recurs tot la serviciile Arena Events pentru Revelionul 2015/2016, plătind fără probleme 403.000 de lei. Serviciile au fost asigurate în asociere cu firma German Quality Entertainment SRL.

 

Chris Norman a cântat la Iași „toate hiturile”, așa cum și-a promovat concertele prin toate orașele din țară

Firmele lui Ladin apar în scandaluri celebre

Numele lui Corneliu Ladin a apărut de mai multe ori în scandalurile legate de evenimentele organizate din bani publici, printre care şi dosarul „2 Mai” al Monicăi Iacob Ridzi Bute şi Gala Bute.

Firma Standard Vision, aparţinând lui Ladin, ar fi angajat mai mulţi artişti şi  ar fi montat scena la Costineşti pe 2 mai 2009 de Ziua Tineretului. În acest caz, Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
Aceeaşi firmă apare şi în scandalul Gala Bute. Standard Vision ar fi adus tribunele la Romexpo, presa centrală relatând că această firmă, împreună cu Video Smart SRL, ar fi primit cei mai mulţi bani în afara boxerilor. În dosarul Gala Bute a fost trimisă în judecată Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
De pe urma celor două contracte, “Gala Bute” şi “Ziua Tineretului”, firma lui Ladin ar fi încasat sute de mii de euro, conform surselor citate.

 

Arena Events are mari probleme financiare

SC Arena Events este o altă firmă care ar fi controlată de Corneliu Ladin, cu toate că în acte figurează ca administrator Constantin Bălănuţă. Pe site-ul societăţii, la contact este trecut mailul ui Ladin, iar angajaţii Arena Events ne-au îndrumat să discutăm cu acesta.
Firma a fost înfiinţată în ianuarie 2013, având în anul respectiv o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei, profit de 21.415  de lei şi datorii de 822.758 de lei. Anul trecut, SC Arena Events figurează cu o cifră de afaceri de 9,2 milioane de lei, profit de 781.410 de lei, datorii de  8,4 milioane de lei şi opt angajaţi. Firma este asaltată cu cereri de insolvență, neonorându-și obligațiile către furnizori.

 

Citește și Scenariu șocant: bomba cu gaz poate exploda din nou. E.On a găsit o nouă scurgere pe strada din Copou

Ladin administrează şi Arena Events Production, avându-l asociat pe Octavian Nicolae Maier, Standard Vision, Arena Sales şi Junisa Health Management SRL, , este asociat şi la G&M Com SRL alături de Raisa şi Laurenţiu Ladin.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments