Ce nu merge. Peste 100.000 de firme au intrat în insolvență în ultimii 5 ani

0
127

România a avut 105.545 companii care au intrat în insolvență între 2011-2015, însemnând o medie anuală de aproximativ 20.000 de companii insolvente, arată calculele făcute de Coface. Volumul este foarte mare, în condiţiile în care reprezintă aproximativ un sfert din totalul firmelor active. Nu doar numărul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci şi dimensiunea acestora. Circa 3000 dintre companiile insolvente rulau peste un milion de euro anual, în condiţiile în care media companiilor active la nivel naţional pe acest segment de venituri a fost de 23.455 euro, arată o analiză a HotNews.ro.

 

Mediul de afaceri din România a pierdut în ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari.

 

Comparând cifrele cu cele înregistrate la nivel regional sau în ţările mai dezvoltate, observăm că fenomenul insolventelor a fost exploatat în sens negativ, companiile cu probleme financiare abuzând de un cadru legislativ şubred şi foarte protector cu partea debitoare.

 

Media incidentei insolventelor la 1.000 de companii active în cazul României între 2011-2015 a fost de 40 companii insolvente, de aproape 4 ori peste nivelul Europei Centrale şi de Est, în condiţiile în care România a fost tot timpul în primele trei ţări din regiune din acest punct de vedere. Mai mult, ponderea companiilor insolvente pentru care s-a deschis procedura de insolventa la cererea debitorului a crescut de la aproximativ 30% în 2008 (nivel anterior crizei financiare), până la aproape 55% în  2015. Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puţin decât media ţărilor dezvoltate din UE.

 

Începând cu anul 2014, numărul insolventelor nou deschise a scăzut pe fondul intrării în vigoare a noului cod privind deschiderea procedurii de insolventa: 28% în 2014, 50% în 2015, iar estimările Coface pentru 2016 indică o contracţie a acestora cu încă 25%. .

 

Pierderile financiare (datorii care depăşesc nivelul activelor fixe) cauzate de firmele care au intrat în insolventa în primul semestru al anului curent au scăzut cu 56%, în timp ce pierderile sociale (numărul locurilor de muncă pierdute) s-au diminuat cu 12%.

 

 Îmbunătăţirea disciplinei de plată în anul curent devine vizibilă la nivel naţional: valoarea instrumentelor refuzate la plata în primul semestru al anului curent a scăzut cu aproximativ 70%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 5,7 MLD RON la doar 1,7 MLD RON, în timp ce numărul SRL-urilor nou înregistrate în perioada analizată a crescut cu 26% (cel mai ridicat nivel după 2010).

 

Citește mai mult pe HotNews

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments