Cel mai tare tun dat în România unei firme străine. Hackerii au ușurat Leoni Wiring Systems de 40 de milioane de euro

0
329

Producătorul german Leoni Wiring Systems a fost luna aceasta victima unei fraude record de 40 de milioane de euro. Păţania celor de la Leoni, care au în România patru fabrici, a fost făcută publică tocmai de companie, la doar patru zile de la fraudare, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul principal, anunță „Adevărul”.

 

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (…) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în data de 16 august.

 

În cadrul aceluiaşi comunicat de presă, compania Leoni Wiring Systems mai spunea că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate şi că consiliul de management a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens. De asemenea, compania anunţa că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului.

 

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel. Operaţiunile Leoni se desfăşoară potrivit planificărilor”, mai spuneau cei de la Leoni în comunicatul de presă.

 

Anunţul a afectat acţiunile Leoni, care s-au depreciat cu 7,7% în urma publicării comunicatului, ajungând la 32,84 euro/unitate.

 

Plângerea depusă la poliție nu a vizat o persoană anume şi a fost depusă chiar în ziua în care compania mamă anunţa printr-un comunicat de presă fraudarea. Ancheta a început încă din săptămâna în care a fost depusă plângerea, fiind verificate actele de la departamentul Financiar al sediului de la Bistriţa în mai multe rânduri.

 

În spatele acestui tun impresionant stau, potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial, mai mulţi hackeri. Practic, aceştia au clonat e-mail-urile unor directori de la sediul central din Germania şi au cerut şefei departamentului Financiar de la fabrica din Bistriţa să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont.

 

Directorul financiar al sediului din Bistriţa a respectat protocoalele şi a transferat uriaşa sumă de bani în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Se pare că comunicarea prin intermediul e-mail-ului era o procedură des folosită de către mai marii companiei, chiar şi atunci când era vorba despre transferul unor sume importante.

 

Hackerii cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni, astfel că, directorul financiar de la Bistriţa nici nu ar fi bănuit că în spatele acestor e-mailuri prin intermediul cărora îi ceruse să transfere suma de bani s-ar afla altcineva.

 

Hackerii care au stat în spatele acestei fraude încă nu au fost identificaţi. Deocamdată nu se ştie dacă angajata responsabilă de transferul sumei de bani ştia că în spatele adresei de e-mail se află alte persoane şi nu superiorii săi din Germania sau a colaborat, cu bună ştiinţă, cu hackerii în această afacere. Surse neoficiale susţin că banii ar fi ajuns într-un cont din Cehia.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAnchetă dificilă pentru polițiștii neo-zeelandezi: au fost furate 500 de vaci dintr-o fermă
Articolul următorLaura Bretan, româncuța noastră, uimește și în semifinala “America’s Got Talent” (VIDEO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments