Cod portocaliu la UMF Iași: candidaţi mai puţini, note mai mici

0
218

În topul universităților de medicină din țară, Iașul e în ușor declin în urma scandalurilor. Concurenţă foarte mică, anul acesta la UMF: 1,1 pe loc. Acest lucru a dus la scăderea şi cu trei puncte a mediei de admitere la una dintre specializări. Rectorul UMF spune că datele sunt şi rezultatul unor modificări care permit selectarea celor mai buni candidaţi.

 

Premieră nedorită la examenul de admitere din această vară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“ din Iaşi.

 

Numărul de locuri, aproape cât cel al candidaţilor

Pentru această sesiune, UMF Iaşi a scos la concurs 693 locuri fără taxă şi 762 de locuri cu taxă, la cele opt specializări. Pe aceste locuri au concurat 1.665 de absolvenţi de liceu. În condiţiile unei concurenţe foarte mici, au fost specializări unde ultima medie a fost 5,21 (Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare) sau 5,44 (Farmacie).

Cea mai mare concurenţă a fost la Nutriţie şi Dietetică, unde pe 3 locuri la buget au candidat 31 de absolvenţi de liceu, ultima medie fiind 8,47. La Medicină Generală au fost 296 de locuri bugetate şi 714 candidaţi, ultima medie de admitere fiind 7,87. Faţă de alţi ani, şi la Medicină Dentară concurenţa a fost mai redusă, pe cele 86 de locuri bugetate concurând 210 absolvenţi, ultima medie de admitere fiind 6,43.

 

N-a mai fost înghesuială la admiterea de la UMF Iaşi

A scăzut şi numărul „bacalaureaţilor”

Comparând cu anul trecut, ultima notă de admitere a fost mai mică la toate specializările, cu excepţia Nutriţie şi Dietetică. Astfel, la Medicină Generală, ultima medie de admitere la buget a fost 9,45 faţă de 7,87 anul acesta. Cea mai mare diferenţă de note s-a înregistrat la Farmacie, unde anul trecut ultima medie la buget a fost 8,36, în timp ce anul acesta a fost 5,44.

Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu admite faptul că unitatea de învăţământ pe care o conduce nu mai are aceeaşi popularitate ca în trecut, dar adaugă că numărul de absolvenţi de liceu care au luat examenul de bacalaureat în vara lui 2016 a scăzut cu circa 30.000 faţă de 2015. „Este adevărat că numărul de candidaţi este mai mic în acest an, dar acesta este un trend la toate universităţile de medicină din ţară şi în tot învăţământul superior. De ce se întâmplă acest lucru? În primul rând, a scăzut populaţia şcolară cu 23,4%, iar promoţia 2016 de bacalaureaţi este cu 22,98% mai mică decât cea de anul trecut. În al doilea rând, examenul de admitere la UMF Iaşi a devenit mult mai complex în acest an. Prin urmare, modificările aduse în acest an ne permit să selectăm pe cei mai buni absolvenţi de liceu“, susţine Scripcariu.

 

Citește și Libertatea de mişcare trece prin ciurul nesimţirii şi al subfinanţării. La Albița stai în iad cât vor autorităţile, chiar dacă rişti să faci pe tine

 

În scădere față de alte universităţi

Statisticile par să-i dea parţial dreptate rectorului ieşean. Astfel, în raport cu alte universităţi din provincie, Iaşul ocupă primul loc la numărul de locuri oferite – 1.455, urmat fiind de Cluj (926), Timişoara (893), Târgu Mureş (803) şi Craiova (683). În ceea ce priveşte, însă, numărul de candidaţi, Iaşul ocupă doar locul al treilea, cu 1.665 de înscrişi, în timp ce Clujul a ocupat primul loc, cu 2.100 de candidaţi, iar Timişoara locul al doilea, cu 1.944 de candidaţi. Craiova este pe poziţia a patra cu 1.354 de candidaţi, iar Târgu Mureş pe cinci, cu 1.152 de candidaţi.

În ceea ce priveşte ultimele medii cu care s-a intrat în regim „cu taxă”, Iaşul este devansat de Craiova şi Târgu Mureş, la Medicină Generală şi de toate cele cinci universităţi la Asistenţă Medicală, Farmacie şi Tehnică Dentară.

 

 

 Rectorul Scripcariu nu este îngrijorat

Fără admitere în toamnă

Deşi în urma admiterii susţinute în această vară nu s-au ocupat toate locurile, conducerea UMF a luat hotărârea de a nu mai organiza concurs de admitere în luna septembrie pentru locurile rămase disponibile în urma examenului de admitere din 25 iulie. „Pe termen scurt, putem considera numărul candidaţilor drept o veste mai puţin îmbucurătoare, dar, pe termen mediu şi lung, admiterea din acest an a reprezentat un prim pas într-o direcţie corectă şi necesară. Este un început bun, dar şi un efort care trebuie continuat pentru a da rezultatele pe care ni le dorim. Este motivul pentru care am militat în cadrul Consiliului de Administraţie şi susţin decizia luată ca UMF Iaşi să nu organizeze o nouă sesiune de admitere“, spune rectorul Scripcariu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments