Judecătorii mai aveau puţin până să dea un verdict, dar şi-au dat seama că mai au nevoie de o informaţie. Saga unui dosar anchetat şi judecat pe o perioadă de 14 ani nu s-a încheiat. Deşi a stat deja la închisoare în acest caz, Petrică Manolachi a reuşit să redeschidă dosarul după o plângere la CEDO. Chemat la bară pentru a fi audiat, unul dintre poliţiştii care l-au anchetat spune că nu-şi mai aduce aminte nimic.
Răsturnare de situaţie în cazul celui mai vechi dosar de pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Adjunctul Secţiei a III-a de Poliţie şi şeful Secţiei 6 Poliţie rurală Paşcani, care au anchetat un caz de tâlhărie în urmă cu 14 ani, vor fi audiaţi de judecători.
Aproape de final
Instanţa a fost aproape să ia o decizie definitivă, în iulie 2016, în cazul lui Petrică Manolachi (36 de ani), acuzat că în 2002, împreună cu alţi doi tineri ar fi jefuit o pensionară de 71 de ani. La o săptămână după ce au rămas în pronunţare, judecătorii s-au răzgândit. „Curtea de Apel a repus cauza pe rol pentru a fi audiaţi doi ofiţeri de poliţie ce au efectuat acte de cercetare penală. Nu cunoaştem motivul pentru care s-a dispus în acest fel, încheierea judecătorilor nu oferă alte detalii”, a precizat Robert Amuntencei, avocatul lui Petrică Manolachi.
Astfel, judecătorii au decis ca, înainte de a da o soluţie, să ceară lămuriri de la comisarul-şef Ovidiu Buculei, adjunct al şefului Secţiei a III-a de Poliţie Iaşi, şi de la comisarul-şef Vasile Huian, fost şef al Poliţiei Târgu Frumos şi actual şef al Secţiei 6 Poliţie rurală Paşcani. „Din 1993, de când sunt în sistem, au fost sute, mii de dosare. Credeţi că mai ţin minte? Numele nu îmi spune nimic. A fost un caz ca toate celelalte, când a intrat a fost lucrat ca toate celelalte şi a mers mai departe”, a declarat comisarul-şef Ovidiu Buculei. El a precizat că nu a primit nicio citaţie, dar, dacă va fi citat, se va prezenta la instanţă. Următorul termen al procesului va fi pe 7 septembrie.
Mult praf pe dosarul lui Petrică Manolachi
Proces reluat după o condamnare la CEDO
Petrică Manolachi a fost trimis în judecată pentru complicitate la tâlhărie, fiind acuzat că, împreună cu Constantin Damian şi Bogdan Ghiciuc, ar fi jefuit, în 18 aprilie 2002, o pensionară de 71 de ani despre care aflaseră că are bunuri de valoare. Tânărul a susţinut mereu că este nevinovat şi că nu a participat la comiterea faptei, spusele sale fiind susţinute de alţi inculpaţi din dosar şi de alţi doi martori. Iniţial, Tribunalul Iaşi a decis să-l achite pe Manolachi, dar, ulterior, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani de închisoare. Decizia a fost menţinută şi de instanţa supremă, în 2004, iar tânărul a executat ulterior pedeapsa. Manolachi a susţinut mereu că în timpul anchetei au fost comise mai multe abuzuri asupra sa şi a făcut o plângere al Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care i-a dat câştig de cauză şi a constatat că în cazul lui a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. În plus, Statul a fost obligat să-i plătească 3.000 de euro daune morale. „Nu am dormit luni de zile după ce am ieşit din Penitenciar. Ţipam prin somn. A fost greu şi nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut”, a povestit Petrică Manolachi.
În urma hotărârii CEDO, în aprilie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere formulată de tânăr, de revizuire a dosarului, a desfiinţat deciziile de condamnare a acestuia şi a dispus rejudecarea apelului.