În așteptarea veșnic-discutatului Spital Regional, unitățile medicale ieșene își întâmpină pacienții cu rugină, pereți scorojiți și bacterii. Clinicile din Iași în care s-a investit cel mai puțin după Revoluție. La Pneumo, Infecțioase, Spitalul de Copii, Parhon și Grajduri condițiile oferite pacienților sunt ca în urmă cu 30-40 de ani. În Iași avem un singur spital nou făcut în 26 de ani: Oncologie, și un singur spital modernizat complet din bugetul județean – Neuro. La celelalte s-au făcut doar cârpeli. Totuși, spitalele continuă să raporteze infecții nosocomiale mult sub media europeană, deși o ploaie de procese deschise de pacienți au apărut în ultima vreme.
Odată cu creșterea bugetelor din investiții din Sănătate din ultimii ani, o parte din spitalele din Iași au fost renovate parțial. Singura modernizare integrală a unui spital ieșean cu bani de la bugetul județean se încheie anul acesta la Neurochirurgie. De asemenea, singurul spital nou făcut cu fonduri guvernamentale în 26 de ani la Iași este Institutul de Oncologie (IRO).
În continuare rămân unități mari, cu mii de paturi, în care s-au făcut doar cârpeli sau renovarea doar pe anumite secții. Sunt clinici în care doar s-a tras un var nou și atât, iar în acest moment s-a creat o psihoză în rândul ieșenilor privind expunerea la infecțiile intraspitalicești.
7EST a făcut un periplu prin toate spitalele ieșene, identificând saloanele cele mai periculoase din punct de vedere igienico-sanitar, adevărate locuri de groază pentru cei internați.
Spitalul de Boli Infecțioase
Pe vremuri una dintre cele mai insalubre unități medicale din Iași, cu structură pavilionară, a fost renovată în ultimii ani. Cu toate acestea, atmosfera din interiorul unității medicale care se ocupă de toate infecțiile din Iași nu s-a schimbat. Dincolo de holurile ceva mai curate decât în urmă cu câțiva ani, pericolul de a te îmbolnăvi chiar în spital rămâne mare. Cadrele medicale se feresc să vorbească public, ordinul fiind de protejare a imaginii spitalului. „Cum apare pe undeva un pacient cu o infecție foarte gravă, cum o trimit aici. Mai ales în ultima perioadă”, ne-a explicat o asistentă medicală, atentă să nu fie auzită.
Săptămâna trecută, în Pavilionul 3 abia fusese adus un pacient și familia plângea în hohote. Medicii le-au dat un prognostic rezervat. Ana, fiica pacientului adus de la un alt spital, spune că situația este disperată. „A fost operat la Clinica de chirurgie toracică de la Pneumo și se pare că a luat ceva în spital. Nu ni s-a spus nici acolo despre ce este vorba, nici medicii de aici nu-i dau de capăt. Sunt de acord că a avut organismul slăbit, că a trecut printr-o operație dificilă. Dar nu sunt de acord să moară dintr-un microb pe care l-a luat într-un spital. Pentru că ni s-a spus că este grav de tot”, povestește Ana, fiica pacientului adus de la 200 de metri distanță.
Medicii spitalului, cărora le-au fost solicitate declarații despre caz, au refuzat să ofere orice fel de amănunte oficial.
Mobilier învechit la Chirurgie Toracică
Clinica de Chirurgie Toracică de la Pneumo
Cine vrea să vadă cum arăta un spital din Iași acum 30 de ani poate să facă o vizită la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Situată gard în gard cu Spitalul de Boli Infecțioase, unitatea medicală puternic afectată de caniculă, în care transpiri abundent, este înghesuită, supraaglomerată, cu pereți care de mult n-au mai văzut o vopsea proaspătă. Stratul de var e scorojit, plin de crăpături, oferind condiții ideale pentru bacterii. Secția arată ca în perioada comunistă, iar în Clinica de Chirurgie toracică, de unde fusese adus pacientul la Infecțioase, accesul vizitatorilor este interzis. Conducerea spitalului nu a dorit să comenteze cazul prezentat mai sus și nici să comunice rata infecțiilor nosocomiale, solicitând o cerere scrisă.
Triajul de la Parhon este mult subdimensionat, raportat la numărul de pacienți
Triajul de la Parhon
La ora 9 într-o zi de marți, holul de la intrarea în spitalul ieșean CI Parhon este înțesat de lume. Cei mai mulți pacienți sunt din mediul rural. Oameni simpli, care așteaptă o minune dincolo de una dintre ușile de la parter. O minune care pentru unii nu a venit, cum este cazul profesorului Brăilean, care a murit cu zile după ce a fost ținut ore în șir într-una dintre camerele de pe acest hol. „În cazul profesorului Brăilean, clar este o culpă medicală”, spune, sub protecția anonimatului, un medic din Iași.
Spitalul adăpostește și una dintre cele mai importante ramuri ale medicinii, care tratează bolile cu cea mai mare mortalitate la nivel global: cele cardio-vasculare. În spatele ușilor pot fi văzute cabinete medicale dotate ca acum 30 de ani, cu o masă, un dulap vechi și un birou pentu medic. Puține sunt cabinetele de la parter care au ecograf sau aparatură modernă de monitorizare.
„O secție extrem de importantă judecând după mortalitatea de la nivel mondial. Institutul de la Iași are prea puține paturi față de necesar, ar trebui să fie acolo măcar un număr dublu”, ne-a explicat medicul Iulian Șerban, fost director al CJASS Iași. În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași are 125 de paturi, dintre care 13 sunt de ATI și 32 la Secția de Chirurgie Cardiovasculară, un număr total insuficient raportat la numărul de pacienți.
Cârpeli: ușă veche lângă una din termopan la Sf. Maria
Spitalul de Copii
Raportat la numărul de paturi, Spitalul „Sf. Maria” este cel mai puțin modernizat din Iași, după 1990. Cu excepția a două etaje, spitalul are saloane cu pereți scorojiți, cu tavane false învechite, care stau să cadă, băi insalubre, bucăți de faianță smulse. Imaginea este dramatică luând în calcul că aici sunt internați copii.
Maria, mama unui copil de 3 ani, cu febră severă, povestește: „A avut o perioadă de îmbolnăviri repetate, am chemat Salvarea și am ajuns în două rânduri la Spitalul de Pediatrie. Medicii își fac treaba, sunt atenți, dar condițiile de spitalizare sunt groaznice. Este unul din spitalele în care încă mai vezi câte doi în pat. Pentru a ajunge în salon treci pe niște holuri vechi și crăpate, unele uși sunt de când a fost făcut spitalul, tâmplăria pe unele etaje este de acum 40 de ani”.
Tavanul de la Pediatrie, vechi de când a fost făcut spitalul, atârnă periculos peste personalul medical și pacienți
Spitalul Grajduri
Una dintre cele mai chinuite unități medicale din pucntul de vedere al condițiilor pentru pacienți este Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri. Trecând peste comportamentul unora dintre angajați față de pacienții cu probleme psihice, unitatea medicală este supraaglomerată. Conducerea actuală refuză să ofere date concrete, dar foștii șefi ai unității medicale au spus de multe ori că sunt prea mulți pacienți în spațiul existent. Există saloane de 40 mp în care sunt puse 15 paturi și, spun angajații, nici nu se mai vede podeaua.
Conducerea actuală a explicat că internările nu le face unitatea medicală, ci instanța de judecată, fiind una dintre puținele unități de profil din țară. Spitalul de la Grajduri primește pacienți din toată Moldova, dar și din județe din Transilvania. Băile sunt vechi și insalubre, la fel și pavilioanele. În mod normal, după norme, fiecare pacient ar trebui să aibă 7 mp de spațiu și 20 mc de aer. În realitate, fiecare pacient are spațiu doar cât este patul său: 2 mp. Aerul nu l-a mai mai măsurat nimeni. În unitatea medicală sunt internați aproximativ 400 de pacienți, iar spațiu este pentru mai puțin de jumătate dintre ei.
Casa scării la Pneumo, peisaj de lagăr
Oficial, avem cea mai mică rată de infecții din UE
Conform statisticilor oficiale centralizate de DSP Iași, infecțiile nosocomiale raportate de către spitalele din Iași pentru 2015 sunt cuprinse între 0,72% – Maternitatea Cuza Vodă și 1,99% – Spitalul Sfântul Spiridon (incidența la 100 de pacienți externați), sub incidența acceptată în UE de 5-15%.
În 2016, până în prezent, statisticile indică cifre între 2,09% – Sf. Spiridon și 0,98 – IRO. Surprinzător, incidența infecțiilor nosocomiale raportate la unele spitale vechi este sub cea de la IRO, unitate medicală nouă, în care s-au utilizat materiale antibacteriene moderne.
„Sunt statistici pe care le primim de la spitale. Noi doar le centralizăm și le punem la dispoziția ministerului sau publicului”, a explicat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.
Băi insalubre la Spitalul de Copii
O posibilă soluție: spital nou
„La nivelul Uniunii Europene, există o strategia care spune că un spital trebuie dărâmat după 50 de ani, pentru că în pereții lui își fac loc microorganisme care devin rezistente. Și în unele țări europene chiar sunt dărâmate spitalele și reconstruite, cam în acest termen”, ne explică deputatul Viorel Blăjuț, care deține trei unități spitalicești construite din fonduri private.
„Am aproximativ 11.000 mp, cu clădiri de 10 etaje, cu 220 de paturi. Investițiile totale, cu tot cu dotări, cu lifturi speciale, cu rezerve de apă, cu generatoare, au fost de 12 milioane de euro”, mai spune Viorel Blăjuț.
De cinci ani se discută despre Spitalul Regional de la Iași, fără ca proiectul să fi avansat niciun centimetru. „Cred că proiectul se deblochează în toamnă, cu toată documentația. Construirea unui spital nou nu este atributul administrației locale. Guvernul construiește spitale”, afirmă deputatul Blăjuț.
Citește și Bomba de sub scaunul lui Chirica: FIE 2015 n-a fost achitat pentru că are „bube”
O strategie pentru unități noi, moderne, are și doctorul Iulian Șerban, fost director al CJASS Iași: „Statul trebuie să investească masiv în trei domenii prioritare: cardiovascular, oncologic, traumatisme. Aici este mortalitatea mare. Cu oncologia s-a rezolvat, rămân celelalte două domenii de acoperit. Și se pot face investiții importante dacă statul își dirijează fondurile cu prioritate în aceste trei domenii, scăzând numărul de paturi de la celelalte specializări. Și poate fi redus numărul personalului nemedical din unitățile existente, care este între 25 și 50% la ora actuală”.