EXCLUSIV. Fraude universitare: Se lucrează la un dosar şi mai greu pentru UPA

0
615

Posibilă lovitură de graţie pentru ceea ce a fost cea mai mare universitate privată din zona Moldovei. În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată şefii de la Universitatea „Petre Andrei” s-a menţionat că se află în lucru un alt dosar .Acesta vizează modul în care mai mulţi studenţi ar fi fost promovaţi, deşi ar fi trebuit exmatriculaţi. Patronul pizzeriei unde „se făceau jocurile” se pregăteşte şi el să dea, din nou, cu subsemnatul, de data aceasta pentru evaziune fiscală.

 

Scandalul „afacerii cu diplome” de la Universitatea privată „Petre Andrei” pare a fi departe de final. După ce au trimis la judecată un dosar în care inculpaţi sunt patru cadre didactice, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări într-un alt caz, în care sunt vizaţi tot cadre didactice, dar şi studenţi de la instituţia de învăţământ superior, susţin surse judiciare. Anchetatorii l-au luat în colimator şi pe afaceristul în pizzeria căruia s-ar fi negociat eventuale cumpărări de diplome, acesta fiind suspectat că ar fi ţinut contabilitate dublă.

 

Promovaţi, în loc de exmatriculaţi

Cele două dosare au fost disjunse din cel în care Sorin Bocancea, rectorul Universităţii „Petre Andrei”, trei cadre didactice şi un afacerist au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Astfel, procurorii DNA Iaşi au dispus continuare cercetărilor pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. Surse judiciare susţin că, ancheta ar viza atât cadre didactice, cât şi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior. Printre aspectele investigate de procurori se numără şi modul în care mai mulţi studenţi ar fi fost promovaţi, deşi aceştia ar fi trebuit exmatriculaţi, potrivit regulamentului universităţii. „Inculpatul Drugă Dan Florin, alături de inculpatul Bocancea Sorin, rectorul Universităţii Petre Andrei din Iaşi şi alte cadre universitare au creat un sistem paralel de promovare a examenelor şi a anilor de studiu în funcţie de propriile interese financiare, sistem nelegal şi contrar regulamentului Universităţii Petre Andrei”, se arată în rechizitoriul prin care profesorii de la această instituţie de învăţământ superior au fost trimişi în judecată.

 

De mandatul de rector al lui Sorin Bocancea se leagă unul dintre cele mai grele momente din istoria UPA

Prins cu contabilitate dublă

Al doilea dosar disjuns a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a se face cercetări pentru acuzaţia de evaziune fiscală, constând în „executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se de înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”. Cauza l-ar viza pe Dan Melinte, patronul de pizzerie care ar fi intermediat şpaga între fostul prodecan al Facultăţii de Drept şi un student care dorea să fie înscris direct în anul al III-lea de studii, trimis şi el în judecată alături de profesorii de la UPA.

Anchetatorii susţin că, în 6 iunie, cu ocazia percheziţiei efectuate la pizzeria Pizza Man, aparţinând lui Melinte, a fost găsită o agendă „ce conţine date contabile asemănătoare unei evidenţe contabile duble”.

„În acest cazuri, practic se presupune atât executarea unei evidenţe contabile oficiale, cât şi a uneia paralele. De exemplu, în cazul afacerilor mici, apare scriptic ca a fost cumpărată marfă, iar plata s-a făcut în numerar. Însă, în realitate, nu au fost făcute aceste achiziţii. Scopul este de a diminua profitul, şi în felul acesta de a nu plăti taxe şi impozite”, a explicat, pentru 7EST, un expert contabil.

 

Patru profesori acuzaţi de corupţie

Sorin Bocancea, rectorul Universităţii „Petre Andrei”, cadrele universitare Cristian Bocancea, Mark Bucuci şi Dan Florin Drugă, ultimul activând şi ca avocat în Baroul Iaşi, precum şi afaceristul Dan Melinte au fost trimişi în judecată, în iulie, de DNA Iaşi, într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită, fals intelectual sau favorizarea făptuitorului.

Drugă a fost acuzat că a primit 19.000 de lei mită de la studentul Emil Mihai Ion (fost Botărel), pentru ca acesta să fie înmatriculat direct în anul al III-lea de studii, deşi nu susţinuse niciun examen în anii anteriori, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu achitase taxele de şcolarizare. Din această sumă, Dan Melinte, intermediarul şpăgii, şi-a oprit 3.500 de lei. 

 

Citește și EXCLUSIV. Sursă de venit la UPA: studenţi chiulangii racolaţi de pizza-man

 

Note fictive

Rectorul a fost trimis în judecată pentru că a refuzat să comunice către DNA cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept, anul universitar 2014-2015, „cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică” a lui Dan Drugă. Mai mult, Bocancea este acuzat şi că i-a determinat pe profesorul universitar Cristian Bocancea şi pe lectorul Mark Bucuci să pună fictiv note de trecere studentului Emil Mihai Ion.

Fraţii Bocancea nu au dat declaraţii în faţa anchetatorilor, iar în rechizitoriu se arată că Drugă şi Bucuci au avut o atitudine nesinceră, iar Melinte parţial sinceră.

Sorin şi Cristian Bocancea, dar şi Mark Bucuci, se află în arest la domiciliu, iar Dan Drugă şi Dan Melinte în arest preventiv, judecatorii Curţii de Apel Iaşi hotărând, pe 3 august, să le menţină măsurile preventive.

 

 

 Ana Liliana Zaharia şi-a înregistrat şefii, pe ascuns

Secretara-şefă a recunoscut

În acelaşi dosar, procurorii au acuzat-o pe Ana Liliana Zaharia, secretara-şefă a Facultăţii de Drept, că a introdus în sistemul informatic al universităţii, în situaţia şcolară a aceluiaşi student, faptul că acesta a obţinut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline. În faţa procurorilor,  Zaharia a recunoscut infracţiunea de fals informatic şi a fost de acord să primească un an de închisoare cu amânarea pedepsei. Tribunalul Iaşi va decide în luna septembrie dacă va confirma acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de secretara-şefă cu anchetatorii. În timpul anchetei, după ce a încheiat o înţelegere cu procurorii, aceasta a purtat aparatură de interceptare la serviciu:

 

Discuţie purtată în 7 iunie între Zaharia Ana Liliana, secretara-şefă a Facultăţii de Drept şi profesorul universitar Cristian Bocancea

Z.A.L. (…) Mi-o cerut o situaţie şcolară, i-am trecut nişte note la dvs, ca să….

B.A.C.: Bine ai făcut, da, ca să nu… Dacă are 30 de credite îl scoatem.(…)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments