Explozie în Copou. Raportul ISU Iași: „Din primele cercetări, explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze”

0
193

În data de 1 august a.c., la ora 20:17, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi a fost anunțat cu privire la producerea unei explozii urmată de incendiu într-un bloc de locuințe din municipiul Iași, strada Văscăuțeanu nr.8, se arată în comunicatul oficial al ISU Iași.

 

Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare, o autospecială de Terapie Intensivă Mobilă și una de Transport Victime Multiple. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat cu încă 3 echipaje, pentru a se asigura iluminatul zonei de intervenție, pătrunderea în bloc, evacuarea locatarilor și stingerea incendiului.

 

După asigurarea condițiilor de securitate, salvatorii ieșeni au evacuat 9 persoane, pentru siguranța acestora folosindu-se măștile de oxigen. De asemenea, locatarii de la etajul 1 au fost evacuați cu ajutorul unei scări culisabile. Alte 7 persoane care locuiau în bloc s-au autoevacuat până la sosirea echipajelor de pompieri.

 

Din păcate, ca urmare a exploziei, 2 persoane și-au pierdut viața, 5 au fost rănite și au fost transportate la spital iar alte 6 persoane au primit îngrijiri medicale la locul intervenției, neimpunându-se transportul la spital.

 

Intervenția pentru lichidarea incendiului a durat aproximativ 3 ore, fiind îngreunată de următoarele circumstanțe:

–  prăbușirea planșeului peste materialele combustibile depozitate în boxele din subsol;

–  existența unei cantități mari de fum degajat.

 

Din primele cercetări, explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze.

         

Întrucât explozia a afectat elemente structurale de rezistență ale clădirii, aceasta nu mai prezintă siguranță în exploatare, urmând a se efectua expertizarea clădirii.

 

În cursul zilei de astăzi, 2 august, o comisie formată din reprezentanți ai Parchetului, I.S.U., I.P.J., Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Municipiului Iași, E ON Gaz, cercetează împrejurările în care s-a produs evenimentul și evaluează pagubele produse.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentExplozie în Copou. Anchetă penală deschisă de procurorii ieșeni
Articolul următorCONVOCATOR. ADUNAREA GENERALĂ EXTRAORDINARĂ A MEDIATORILOR DIN JUDEŢUL IAŞI
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments