Instanța s-a sucit: cei 43 de studenți „ilegali” rămân la UMF Iași

0
338

Sentința nu este motivată și nici definitivă. După un an scandalul s-a stins complet: studenții rămân admiși, secretara-șefă trebuie reangajată, iar ancheta DNA n-a descoperit niciun vinovat.

 

Cei 43 de studenţi, majoritatea străini, admişi toamna trecută la UMF Iaşi, şi bănuiţi a avea dosarele fraudate, pot urma în continuare cursurile. Judecătorii le-au dat dreptate tinerilor şi au decis să nu anuleze contractele de studii. Printre cei care beneficiază de decizia instanţei se numără şi Andreea Zacornea, fiica comisarului şef de la Înmatriculări Auto.

 

Instanța a dat ordin: la loc comanda!

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi a pierdut procesul cu cei 43 de studenţi pentru care a cerut anularea contractelor de studii  pentru că ar fi fost declaraţi admişi, în toamna lui 2015, în mod fraudulos. „Respinge în totalitate cererea de chemare în judecată formulată de UMF Iaşi în contradictoriu cu pârâţii”, se arată în minuta sentinţei dată de Tribunalul Iaşi.

 

 

Până se termină procesul, studenții termină deja facultatea

De asemenea, instanţa a dmis excepţiile de nelegalitate a Hotărârilor Senatului UMF din 19 şi 27 octombrie anul trecut prin care s-a dispus anularea listelor cu candidaţii admişi în anul I 2015-2016 la studii cu taxă în valută, reevaluarea tuturor celor 951 de dosare, şi validarea celei de-a doua proceduri de admitere. „Constată nelegalitatea actelor administrative menţionate, în limita învestirii”, se mai arată în hotărârea instanţei. Decizia nu este însă definitivă.

Patru români cu note mărite

UMF Iaşi a cerut, în ianuarie, magistraţilor Tribunalului Iaşi să anuleze contractele de studii semnate de 43 de studenţi, admişi pe locurile cu taxă în valută, bănuiţi a avea dosarele fraudate, dar care s-au înmatriculat în toamna anului trecut înainte ca instituţia de învăţământ să oprească înscrierile şi să reevalueze dosarele. Printre aceştia se numără şi patru români: Andreea Zacornea, fata comisa­rului-şef Vasile Zacornea, şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Ioana Chirvasă, fiica preotului Ioan Chirvasă; Adina Nicoleta Chelaru şi Marius Alexandru Hordilă, care are şi cetăţenie franceză.

Pe toată durata procesului toţi cei 43 de studenţi au continuat să frecventeze cursurile Facultăţii de Medicină.

 

 

 Rectorul Dragoș Pieptu a demisionat în urma scandalului

Deocamdată nu s-a demonstrat nimic

În toamna lui 2015 s-a descoperit că punctajul a 94 de candidaţi străini, înscrişi pentru a fi admişi la studiile cu taxă în valută erau „umflate”. În urma scandalului, Gabrielei Cuciureanu, fosta secretară–şefă a Rectoratului UMF Iaşi, i-a fost desfăcut contractul de muncă, rectorul interimar Dragoş Pieptu a demisionat, iar DNA a demarat o anchetă. În acest caz, procurorii au început urmărirea penală in rem-cu privire la faptă, nu la persoane – pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi acces ilegal la un sistem informatic.
În iulie, Tribunalul Iaşi i-a dat câştig de cauză Gabrielei Cuciureanu în procesul cu UMF şi a anulat decizia  de concediere, sentinţa nefiind definitivă.

 

Citește și Dosarul „Rutiera”, cel mai mare fiasco. Toți agenții au fost achitați sau au primit condamnări cu suspendare

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments