Micro-verdeţurile, soluția pentru masa și sănătatea dumneavoastră. Care sunt avantajele

0
194

Micro-verdeţurile sunt legume tinere care nu au depăşit vârstă de 2 săptămâni. Acestea, potrivit oamenilor de ştiinţă, au un potenţial nutriţional excepţional. Trebuie să ştim că micro-verdeţurile nu germeni care sunt seminţe germinate în apă timp de 48 de ore. Micro-verdeţurile sunt recoltate în perioada 7-14 zile de la apariţie şi au dimensiuni mai mici de 8 cm.

 

În ziua de azi, micro-variantele culturilor de fasole, busuioc, coriandru, ridiche, morcovi, varză roşie, spanac sunt folosite intens în restaurantele lumii pentru a decora sau a crea tot feluri de mâncăruri sofisticate. Dar, se pare, că dimensiunile mici nu sunt singurul lor avantaj.

 

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Maryland micro-verdeţurile sunt foarte hrănitoare. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că micro-verdeţurile depăşesc de 2-4 ori plantele mature în ceea ce priveşte valoarea nutritivă.

 

De exemplu, o micro-cultură de varză roşie conţine de 40 de ori mai multă vitamina E şi de 6 ori mai multă vitamina C comparativ cu o plantă adultă. Micro-coriandrul conţine de 3 ori mai mult beta-caroten decât aceeaşi plantă ajunsă la maturitate. Cele mai ridicate niveluri de vitamina C, vitamina K şi vitamina E au fost identificate în varza roşie, amarant şi ridichea Daikon. Dacă micro-verdeţurile sunt recoltate la momentul potrivit, pot să păstreze o concentraţie maximă de minerale şi vitamine preţioase.

 

De regulă, micro-verdeţurile sunt mai scumpe decât legumele ajunse la maturitate. Totuşi, nutriţioniştii susţin că pot să compenseze substanţial insuficienţa de minerale, vitamine şi antioxidanţi — elemente deficitare ale dietei omului modern.

 

Atunci când alegem legumele şi verdeţurile micro trebuie să selectăm plantele cele mai viu colorate. Acestea au cea mai mare valoare nutritivă. În plus, plantele micro au frunze subţiri şi fine, motiv pentru care trebuie spălate cu grijă. Din cauza conţinutului ridicat de apă nu se recomandă tratamentul termic al micro-verdeţurilor, pentru că procesul le-ar putea reduce proprietăţile benefice.

 

Până nu demult, existau foarte puţine gospodării care se ocupau de creşterea micro-verdeţurilor. În ziua de azi, însă, micro-verdeţurile sunt disponibile în oraşele mari. Dacă totuşi sunt greu de găsit, nu este o problemă prea mare, deoarece le putem creşte singuri acasă, de exemplu, pe balcon sau pe pervazul ferestrei.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments