Când stai de vorbă cu liberalii de rând, constaţi că aceştia urăsc mai mult USR-ul lui Nicuşor Dan şi Clotilde Armand decât PSD-ul lui Liviu Dragnea. E normal să fie aşa. Chiar dacă n-au o ideologie declarată, cei din USR au trântit PNL pe pat, i-au deschis o venă şi au pregătit ligheanul aşteptând să-l umple cu voturi.
Introduceţi-i în imagine pe Blaga şi Gorghiu călărind bolnavul şi buzunărindu-l. Vin parlamentarele şi nominalizările PNL din toată ţara depind de semnătura lor. Nu-l uitaţi pe „punătorul” de guvernatori în Deltă, Tăriceanu, chinuindu-se să-i scoată muribundului bocancii, şi pe „reevaluatorul” Băsescu dând şuturi cu năduf corpului cuprins de spasme. Tras deoparte, PSD stă cu mâinile în buzunar. Din când în când, încurajează verbal pe unii dintre actori. Smardoii de calibru nu se pretează personal la lucruri mărunte, lasă pe alţii să o facă. Astfel, tabloul e corect şi complet.
Abia respirând, PNL imploră ajutor de la un Iohannis care nu prea ştie ce să facă în astfel de situaţii. Ba da, citeşte articolul 89 din Constituţie care, la alineatul 1, spune că: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Bucuros, dă să le strige asta tuturor. Desigur, în tăcere. Numai că PSD flutură o foaie. E noua lege a alegerilor parlamentare, care prevede vot pe listă, nu uninominal.
Câteva concluzii:
1. În sistemul de vot uninominal, toţi candidaţii erau nevoiţi să investească masiv în campaniile electorale, niciunul dintre ei neavând certitudinea că va fi ales. Asta l-a ajutat enorm pe Băsescu să fie un preşedinte jucător. Dacă ar fi refuzat de două ori premierul, Parlamentul ar fi fost dizolvat. Niciun parlamentar n-ar fi avut certitudinea că va fi reales.
2. În desemnarea premierului, Iohannis poate fi doar preşedinte spectator. Parlamentului nu i-ar fi frică de dizolvare întrucât alegerile se fac în baza votului pe listă, ceea ce asigură predictibilitate tuturor competitorilor.
3. Cum dizolvarea Parlamentului nu mai este o armă de temut, PSD va încerca să-şi creeze premize de a forma noul Guvern fără PNL. O oaste de strânsură, cum ar fi ALDE, PMP sau UDMR , costă mult mai puţin decât un PNL mare şi muribund.
4. USR va lua o parte din voturile PNL. Pe de altă parte, USR este singurul partid care are potenţialul de a scoate la vot o parte a electoratului inactiv. Dacă un USR format din figuri proaspete nu va reuşi să scoată la vot dezamăgiţii, celelalte figuri bâhlite din politică vor reuşi cu atât mai puţin.
5. Cu cât USR creşte, cu atât cresc şi şansele PNL de a avea potenţiali parteneri interesaţi de o guvernare alături de ei.
Concluzia concluziilor: PNL, make love with USR, not war!