„Teatru pentru Tine”, o oportunitate inedită pentru tinerii din Iași

0
93

15 tineri, din județul Iași, pot beneficia, începând cu luna august, de un proiect inediat și ambițios. „Teatru pentru Tine este un proiect de tineret, finanțat de Primăria Municipiului Iași și implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, și care vizează dezvoltarea tinerilor în teatru.

 

„Este ambițios proiectul pentru că noi nu vom avea în vedere doar acele persoane care sunt studenți la Facultatea de Teatru, sperăm să fie tineri din toate categoriile defavorizate, din mediul rural, astfel încât să acoperim o arie mai largă de grup țintă. Centrul de Dezvoltare Socială are în portofoliul său proiecte cu tematici diverse, inclusive teatru. Acest proiect este unul care se axează pe câteva ateliere foarte interesante și utile pentru persoanele pe care le vizăm, începând cu cele de teatru, de vorbire și cânt, continuănd cu cele de  fotografie și expresie corporală”, a declarat Anca Tompea, managerul de proiect, în cadrul conferinței de lansare.

 

Persoanele care vor fi selectate să facă parte din grupul țintă vor lucra cu specialiști în domeniu, precum Olțița Cîntec, Directorul artistic la Teatrul Luceafărul, Conf.univ.dr. Alexandru Petrescu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Lect.univ.dr. Oana Sandu, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, și cu fotograful ieșean Andrei Cucu.

 

 

Prezent la conferința de lansare a proiectului, Conf.univ.dr. Alexandru Petrescu, cel care va susține cursurile de vorbire și cânt, a precizat faptul că acest proiect este o continuare a unui demers mai vechi organizat de Centrul de Dezvoltare Socială, respectiv proiectul „Teatru pentru școală”.

„Împreună cu colegii mei am încercat, în acest nou proiect Teatru pentru Tine, să alăturăm și fotografia pentru că am considerat că imaginea teatrală cu cea de fotografică are puncte comune. Este o cercetare inclusiv pentru noi și anume a găsi aceste puncte de convergență a imaginii fotografice cu cea teatrală. Grupul țintă care va participa la acest proiect se va familiariza cu modul de gândire din spatele cortinei, ce înseamnă a fi un actor, un travaliu de tehnică și metaforă teatrală. Participanții la cursuri vor asimila criterii de analiză și contrcuție a actului teatral, cee ace le va permite să devină „spectator profesionist” care poate discerne între un spectacol de calitate și unul kitch”.

 

 

15 tineri cu vârste cuprinse între 16-30 ani vor participa la:

–          Realizarea unei serii de 8 ateliere multifuncţionale, interactive și multidisciplinare (teatru, muzică, literatură,) pentru tinerii din Iași.

–          Realizarea unei serii de 2 cursuri de construcţie scenografică, în vederea susţinerii şi realizării producţiei din cadrul nucleului teatral.

–          Crearea unor nuclee de construcţie teatrală (elaborare scenariu, construcţie decor, configurare joc scenic) prin selectarea din rândul participanţilor la ateliere, în vederea realizării unui spectacol la finalul proiectului.

 

„Ne așteptăm ca la final, deși se va lucra cu tineri care nu au experiență în acest domeniu, să fie un spectacol care să pună în valoare și alte calități decât cele școlare sau tineri care doresc să își ocupe timpul liber într-un mod constructiv”, a conchis Anca Tompea.

 

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări rambursabile în anul 2016 și are o perioadă de implementare de 5 luni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments