Americanii comemorează cel mai înspăimântător atentat din istoria lor. Acum 15 ani, patru comandouri de islamişti deturnau tot atâtea avioane de linie ca să le zdrobească în inima democraţiei americane.
Două dintre ele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului. Al patrulea s-a prăbuşit în câmp, după o revoltă a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroriştilor. Aproape 3.000 de oameni au murit atunci, printre ei şi patru romani.
New York, două turnuri gemene, Pentagon, un câmp din Pennsylvania, 19 terorişti şi 2.978 de morţi – dintre care 2.749 la World Trade Center. Sunt datele critice ale celor mai sângeroase atentate din istoria omenirii. Totul a început în New York, după ce teroriştii au deturnat patru avioane. Turnurile World Trade Center au fost lovite la interval de câteva minute. În scurt timp, s-au parabusit, pe rând, sub privirile îngrozite a milioane de oameni – martori direcţi sau aflaţi în faţa televizoarelor.
Marţi, 11 septembrie 2001, ora locală 8:46 (15:46, ora României). Un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, loveşte primul turn. Etajele superioare ale clădirii sunt distruse. 17 minute mai târziu – la ora locală 9:03 (16:03 ora României) – un al doilea Boeing 767, al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri la bord, printre care cinci terorişti, intra în cel de-al doilea turn. Marile televiziuni ale lumii transmit imaginile în direct. Analiştii încep să vorbească despre un atentat terorist.
Ora locală 9:43 (16:43, ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, se prăbuşeşte peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării.
Cel de-al patrulea avion, un Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, cade la scurt timp pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare, totuşi, că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.
Marţi, 11 septembrie 2001, ora locală 10:05 (17:05, ora României). După aproximativ o oră şi jumătate de la primul impact, turnul sudic al World Trade Center se prăbuşeşte, urmat la scurt timp – ora 10:28 (17:28 ora României) – de cel nordic. Sute de persoane sunt prinse sub dărâmături, Manhattan-ul, cel mai cunoscut cartier al New York-ului, este acoperit de un nor de fum negru şi praf.
A urmat una din nopţile în care puţini au reuşit să mai adoarmă. Imaginile care invadat televizoarele şi paginile de internet, cu cele două turnuri gemene din New York prăbuşindu-se în flăcări, au devenit un punct de cotitură în istorie.
Norul uriaş de fum, flăcările care au dominat cerul New York-ului, zgomotul asurzitor al clădirilor care se prăbuşeau în strigătele speriate ale privitorilor, staţiile prin care curgeau informaţii la minut pentru miile de pompieri şi poliţişti aflaţi la faţa locului să scoată oamenii din clădiri, sirenele asurzitoare ale ambulantelor şi, mai presus de toate, imaginea celui de-al doilea avion care a lovit unul dintre turnuri – toate acestea au rămas în amintirea colectivă că filmul unui coşmar pe care nu numai America, dar toată lumea, îl trăia în acele momente.
15 ANI DE LA ATENTATE – NEW YORK
După cele mai sângeroase atentate din istorie, peste New York s-a aşezat liniştea. Una dintre cele mai importante metropele ale lumii fusese lovită în inimă, unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului dispăruse sub norul gros de fum şi praf, în direct la televizor, printre lacrimile de disperare ale oamenilor care priveau înmărmuriţi, printre strigătele de neputinţa ale rudelor celor ucişi.
Familiile miilor de decedaţi nu îşi reveniseră încă din suferinţa când America a pornit la război, cum promisese, de altfel, George W. Bush, care în momentul „atentatelor ruşinoase” se afla la o şcoală din Florida, subliniind că nu va face nici o diferenţă între „teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează”. După aproape 10 ani de „vânătoare”, în 2011, în timpul mandatului lui Barack Obama, o echipă Seal pătrunde în casa unde se ascundea Osama bin Laden, liderul grupării al-Qaida, care revendicase atentate, şi îl ucide.
În tot acest timp, viaţa în metropola americană îşi reia treptat cursul normal. Iar autorităţile se văd nevoite să înceapă o misiune care se dovedeşte aproape imposibilă – reconstrucţia „sufletului” distrus al New York-ului. Astăzi, în apropierea locului unde odată se înălţau Turnurile Gemene, sta One World Trade Center. Îl vezi de pe Brooklyn Bridge sau dacă te plimbi pe Sixth Avenue. Opt triunghiuri isoscele de sticlă albastră, mai înalte decât oricare clădire din Manhattan. One World Trade Center este aproape gata de inaugurare, după 13 ani de la atentate.
Privit de la distanţă a devenit o privelişte familiară, calmă, a New York-ului. Când te apropii, peisajul se schimbă dramatic. Camioane se plimba spre şi dinspre zona de şantier, muncitori încearcă să lucreze printre miile de newyorkezi sau simpli turişti, care trec zilnic prin zonă. Reclame promovează buticuri de lux, în timp ce vânzători ambulanţi te ademenesc cu uniforme pentru câini ale Departamentului de Poliţie din New York. Este un loc al haosului. Din unele unghiuri se întrevede viitorului metropolei, din altele pare că eşti în cu totul alt oraş.
(Sursa: Știrile Pro TV)