Ce-au fost și ce-au ajuns – milionarii boschetari

0
1875

La începutul anilor 2000 ziarele și revistele economice aduceau în atenția opiniei publice primele topuri și informații despre averile oamenilor de afaceri români. Un proiect care cu timpul s-a manelizat și a devenit o imagine falsă despre modul îm care se fac banii în România.

Ca efect al acestei manelizări, mediul de afaceri ieșean s-a „rezumat” pentru o bună perioadă de vreme, datorită promovării cu obstinență de către presa și mediul politic, la doar o mână de oameni care și-au construit afacerile doar pe baza relațiilor politice fapt care a cauzat prăbușirea lor. Deși în anii premergători crizei capitalizarea mediului de afaceri era cotată la sume de ordinul zecilor de milioane de euro, după adevăratul test al economiei, milionarii ieșeni au murit subit și au lăsat în urma lor datorii de zeci de milioane de euro. Dănuț Prisecariu, Constantin Comănescu, Viorel Roman, Yavuz Hatinoglu, Ahmad Al Deiri au sărăcit subit, și-au băgat în insolvență toate afacerile și s-au evaporat din peisajul public la fel ca și milioanele lor de euro.

 

Prisecariu, „războinicul luminii”

 

danut-prisecariuAni la rând, Dănuț Prisecariu intra în topurile Capital ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ieșeni. Deși a devenit cunoscut ca proprietar al Hotelului Traian și al Magazinului Moldova, puțini cunosc faptul că Prisecariu a fost pentru o bună vreme de timp mâna dreaptă a senatorului PSD Ion Solcanu, cel care conducea județul Iași cu o mână de fier la începutul anilor 2000. La fel de puțini oameni cunosc faptul că Dănuț Prisecariu a fost șoferul personal al președintelui Ion Iliescu și al premierului Adrian Năstase atunci când aceștia veneau în vizite oficiale sau neoficiale în Iași. Toate aceste relații politice i-au adus beneficii în domeniul afacerilor primind de la stat afaceri locale de tradiție: Magazinul Universal Moldova, Hotelul Traian, Hotelul Astoria, Hala Centrală, Tamaz Frigocarne. Afaceri profitabile puse pe tavă de relațiile politice care l-au transformat pe Prisecariu într-unul dintre cei mai de „succes afaceriști ieșeni” de la începutul anilor 2000, cu o avere estimată la peste 20 de milioane de euro . Războaiele personale duse de Prisecariu cu fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, și cu omul de afaceri Iulian Dascălu, au dus la izolarea sa și la pierderea influenței politice care, împreună cu prabușirea pieței imobiliare au făcut ca firmele milionarului ieșean să ia apă la bord. Oficial, averea lui Prisecariu s-a topit și nu i se mai poate da de urmă. Tot oficial, fimele acestuia, Moldova Universal, Turism Moldova, Tamaz Frigocarne, Hala Centrală, BSR Estate și Equity Estate au început să pice precum popicele și au intrat în insolvență. Au lăsat o gaură de peste 35 de milioane de euro la bănci și vreo 5 milioane de euro la stat. Pe lângă acestea se mai adaugă și falimentul mall-ului construit la Botoșani unde gaura lăsată băncilor și furnizorilor este de peste 15 milioane de euro. Neoficial, se vorbește de faptul că o parte din banii acestor firme au luat calea exportului și sunt bine ascunși de către Dănuț Prisecariu. Cert este, însă, că din anul 2006 când Dănuț Prisecariu încasa 34,5 milioane euro pentru vânzarea Moldova Mall și până la intrarea în insolvență a firmelor sale, din conturile celor 6 companii ieșene și-au luat zborul spre zări necunoscute aproximativ 50 de milioane de euro. Nimeni nu vrea să afle unde și cum. Nici măcar băncile păgubite.

 

Roman, agentul imobiliar al Patriarhului

 

viorel-romanViorel Roman a fost unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din Iași. Cunoscut în primul rând datorită relației deosebite pe care o are cu Patriarhul României, PF Daniel,  relație care l-a ajutat să deschidă multe uși și să încheie multe tranzacții, Roman a cunoscut preamărirea în perioada boom-ului imobiliar. Acesta a devenit în perioada respectivă unul dintre cei mai activi și mai importanți jucatori de pe piața imobiliară prin intermediul firmei Scala Real Estate, ajungând să cumpere zeci de hectare de teren atât în Iași cât și în țară. Însă afacerea care l-a făcut cunoscut a fost preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Siretul SA Pașcani. Fosta fabrică de perdele a intrat în proprietatea omului de afaceri în urma unor tranzacții de acțiuni pe bursă și a unor combinații cu o firmă de brokeraj de la Cluj. În ciuda unor tranzacții imobiliare spectaculoase din care a încasat zeci de milioane de euro, afacerile lui Viorel Roman și-au dat duhul iar milioanele de euro au trecut la cele sfinte. A rămas în urmă o gaură de peste 20 de milioane de euro la bănci și alte 5 milioane de euro la bugetul de stat.

 

 

 

Constantin Comănescu

 

comanescuComănescu a apărut în mediul de afaceri ieșean ca un protejat al fostului prefect de Iași, Corneliu Rusu Banu. A devenit unul dintre sponsorii de bază ai PSD-ului condus la acea vreme de senatorul Ion Solcanu și a fost preluat din mers de către fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita. Însă relațiile dintre Comănescu și Nichita nu au fost așa de fructuoase pe cât și-ar fi dorit omul de afaceri. Din acest motiv, Comănescu s-a reorientat rapid către PNL unde a găsit în fostul deputat Relu Fenechiu un partener de bază. Afacerile lui Comănescu din zona construcțiilor au prosperat sub conducerea liberală, firmele acestuia primind contracte de ordinul zecilor de milioane de euro, în special de la Direcția Ape Prut. După pierderea puterii de către PNL, afacerile lui Comănescu au început să se sufoce și au ajuns să se prăbușească. Rând pe rând au intrat în insolvență iar dintr-un imperiu a cărui cifră de afaceri era de ordinul zecilor de milioane de euro s-a ales praful și o datorie imensă la bănci și la bugetul de stat: 30 de milioane de euro.

 

Săgeata fraților Nana’a

 

aldeiri1Ahmad Al Deiri, lider al comunității arabe din Iași, este unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Iași. După mulți ani în care a valsat între afaceri oficiale și bussines în zona gri de fiscalizare, Ahmad Al Deiri a lăsat Sirajul pradă insolvenței. Datorii de peste 5 milioane de euro la bănci și un patrimoniu care nu acoperă nici măcar jumătate din această pagubă. În ciuda unor tranzacții imobiliare prospere din anii anteriori, banii au dispărut fără urmă. Ahmad a fost unul dintre intermediarii fraților Nana’a, cei care au spoliat societatea ieșeană Terom de aproximativ 40 de milioane de euro.

 

Yavuz, dealerul de țepe

 

yavuz-hatinogluYavuz Hatinoglu a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri străni care au activat pe piața ieșeană. Sub umbrela unei afaceri în domeniul auto, Hatinoglu a dezvoltat o rețea de firme care desfășurau afaceri în domeniul comerțului sau al imobiliarelor. Startul lui Yavuz s-a dat tot pe sprijin politic și tot sub protecția aceluiași senator Ion Solcanu. De la afaceri cu energie electrică și circuite de  compensări pe spatele Antibiotice SA sau a Regiei de Trasport Public și până la importuri de produse alimentare din Turcia și vânzarea lor en-gros către societăți de stat românești, toate i-au adus lui Yavuz Hatinoglu puterea financiară de a sta la masă cu cei care decideau destinele județului. Yavuz a intrat într-un război deschis cu Dănuț Prisecariu din cauza unei afaceri imobiliare pe banii statului român: ambii doreau să vândă către Poșta Română câte un imobil pentru amenajarea Centrului de Tranzit Iași. În final Dănuț Prisecariu a reușit vânzarea iar Yavuz a rămas cu buza umflată. Firma acestuia, Gold&Platin, a fost una dintre cele mai puternice reprezentanțe auto din România. Extinderea afacerilor în zona finanțărilor auto prin sistem leasing dar și afacerile păguboase din domeniul imobiliar au tras heblul pentru Hatinoglu. Au rămas, în urma turcului, datorii de 22 milioane lei la bănci și peste 6 milioane de lei la bugetele de stat.

 

Și totuși există milionari

 

În ciuda valului de milionari “morți” din cauza crizei, în Iași există totusi afaceri care au rezistat. Grupul de firme Kosarom, patronat de familia Apostol, Iulius Holding aparținând omului de afaceri Iulian Dascălu, Grupul de firme Conex, patronat de familia Prisecaru, grupul de firme Tester – Casa Auto, patronat de familia Pițigoi precum și grupul de firme Fiterman, patronat de familia Fiterman, sunt afaceri care au rămas în picioare și funcționează de mai bine de 15-20 ani de zile. Cele cinci grupuri de firme reprezintă încă cu succes mediul de afaceri ieșean, dezvoltând afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro.

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments