Chirilă, cum ai făcut primul milion? La Xerox?!
“Întreabă-mă cum m-am îmbogăţit, dar nu mă întreba cum am făcut primul milion!”, asta poate să ne spună vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Victor Chirilă, acelaşi personaj care timp de aproape 15 ani a tăiat şi spânzurat în comuna Bârnova, din poziţia de primar.
Faptele sunt probabil prescrise, dar 7Est îl întreabă pe Victor Chirilă dacă a făcut sau nu în mod cinstit avere. Întrebarea este una îndreptăţită! Autenticitatea unui titlu de proprietate prin care Victor Chirilă a pus mâna pe un teren extrem de valoros este cel puţin îndoielnică.
“Este incredibil”, au exclamat funcţionarii de la Cadastru şi din Prefectură după ce au văzut actele prezentate de 7Est.
Două titluri de proprietate, acelaşi număr, acelaşi cod, aceeaşi dată a emiterii, aceleaşi semnături! Prin unul din titluri, Victor Chirilă a fost împroprietărit cu un hectar de teren în coasta municipiului Iaşi, iar prin celălalt, un alt cetăţean, Gheorghe Dumitraşcu, a primit 7.500 metri pătraţi în satul Păun.
În doi ani de zile, Victor Chirilă a vândut terenul pe bucăţi şi s-a îmbogăţit! şapte vânzări a făcut Chirilă din hectarul cu care a fost împroprietărit în Bârnova.
Prezentăm în facsimil cele două documente cu date de identificare identice, dar prin care două persoane diferite au fost împroprietărite cu terenuri amplasate în alte zone şi cu suprafeţe diferite.
Chirilă: “Este vina Cadastrului şi a Prefecturii!”
Vicepreşedintele judeţului a fost contactat de către reporterii 7Est pentru a oferi explicaţii cu privire la modul suspect în care a fost împroprietărit cu teren în comuna pe care a condus-o aproape două decenii. Acesta a susţinut că nu are habar de existenţa celor două titluri de proprietate.
“Eu, terenul l-am moştenit de la părinţi împreună cu fratele meu. Până acum, nu am auzit că ar exista două titluri de proprietate cu acelaşi număr. Dacă este aşa, este numai vina Cadastrului şi a Prefecturii! ştiţi cum se făceau titlurile pe vremea aia!”, a declarat Victor Chirilă.
Un fost prefect: “Este o golănie mare cât China!”
Pentru a ne putea da seama cum s-a ajuns ca două persoane să fie împroprietărite cu titluri parcă trase la indigo, am solicitat opinia unui fost prefect, avocatul Dragomir Tomaşeschi. Acesta susţine că nu se poate ajunge într-o asemenea situaţie decât la iniţiativa ori urmare a unor greşeli comise de persoane din administraţia locală, în cazul de faţă din interiorul Primăriei comunei Bârnova.
“Da, se poate spune că este vina Oficiului de Cadastru şi a Prefecturii, pentru că aceste instituţii au obligaţia să verifice actele în baza cărora se întocmesc titlurile de proprietate. Dar, nu se poate ajunge în această situaţie fără vina celor de la primărie, de la comisia locală de fond funciar. Ei sunt cei care întocmesc documentele în baza cărora se întocmesc titlurile de properietate. Este o golănie cât China!”, a declarat fostul prefect Dragomir Tomaşeschi.
Conform procedurilor legale, anterior întocmirii titlurilor de proprietate, primăriile întocmesc fişe de punere în posesie, în care se consemnează numele proprietarului, suprafeţele de teren precum şi categoria de folosinţă a acestora şi, nu în ultimul rând, amplasamentul exact al terenului, stabilit în urma unor măsurători cadastrale.
În cazul de faţă, se poate spune că au fost realizate două fişe de punere în posesie, pentru două persoane şi două terenuri diferite, care au primit acelaşi titlu.
“Au dispărut mai multe cartoane cu titluri necompletate”
În încercarea de a face lumină în acest caz, reporterii 7Est au solicitat părerea mai multor actuali dar şi foşti funcţionari ai Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi ai Prefecturii. Părerile acestora au fost împărţite, dar concluzia a fost comună: ori este vorba de un fals ori de o eroare nemaiîntâlnită.
Pe de altă parte, funcţionarii cu vechime îşi amintesc de un incident care s-a petrecut în urmă cu mai bine de 15 ani, dar care ar putea oferi o explicaţie pentru această situaţie. “La un moment dat, a fost o anchetă… Au dispărut mai multe cartoane cu titluri, care erau goale, necompletate”, îşi aminteşte un fost angajat de la Cadastru.
Hârtia lui Chirilă a fost anulată, dar de teren nu s-a atins nimeni
Varianta titlului de proprietate prin care a fost împroprietărit Victor Chirilă şi fratele acestuia, Ioan Chirilă, a fost tăiată cu pixul pe diagonală, cu menţiunea “ANULAT” şi “120/17.01.02”. Cel mai probabil, este vorba de data de 17 ianuarie 2002, când titlul de proprietate a fost anulat. Însă, deja trecuseră patru ani de când Victor Chirilă înstrăinase terenurile.
În plus, acesta susţine că titlul său de proprietate nu a fost niciodată anulat. “Eu nu am avut nici un titlu anulat. N-am auzit aşa ceva. E terenul de la părinţi…”, a mai spus Victor Chirilă.
Titlul, completat la şablon, cotorul cu litere de mână
După cum se poate observa, actul în baza căruia a fost împroprietărit Victor Chirilă este de fapt “cotorul”, adică acea parte a documentului care rămâne la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar titlul a fost întocmit pe numele lui Gheorghe Dumitraşcu.
Aici apar marile diferenţe. Atât cotorul cât şi titlul au numărul 14683, codul 24095888 şi sunt întocmite la data de 14.08.1995. Însă, actul lui Chirilă este completat cu scris de mână, în timp ce cel al lui Gheorghe Dumitraşcu este completat prin utilizarea unui şablon. “Acest şablon a început să fie folosit după anul 1998 şi în anii 2000. Nu mai înţeleg nimic”, a declarat un angajat al Prefecturii Iaşi.
O poveste încurcată sau penală?
Situaţia acestui document poate fi descâlcită de o armată de funcţionari ori de către procurori. Nu putem însă decât să formulăm decât câteva ipoteze cu privire la modul în care s-a ajuns în această situaţie. Ori este vorba de o acţiune premeditată, prin care Victor Chirilă a intrat fraudulos în proprietatea terenului ori este vorba de un şir de erori ale funcţionarilor cu şanse de 1 la 1.000.000!
Tudor LEAHU