Benzina, motorina, ţigările şi mezelurile de peste Prut îi atrag ca un magnet pe ieşeni. Preţurile sunt şi de 3-4 ori mai mici, iar calitatea este mai bună. Din această cauză, traficul din Sculeni şi Albiţa a crescut cu peste 50%.
La un an şi ceva de când Guvernul Republicii Moldova a modificat Hotărârea nr. 765 / 18 septembrie 2014, privitoare la „aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova“, permiţând accesul doar cu cartea de identitate, numărul ieşenilor care merg să facă unele cumpărături în ţara vecină a crescut foarte mult.
Au luat vama cu asalt
Astfel, în perioada iunie-iulie 2016, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 1,6 milioane treceri de persoane, din care 780.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 800.000 pe sensul de intrare. În aceeaşi perioadă a anului trecut, fuseseră raportate 1,3 milioane treceri persoane, constatându-se o creştere cu 23%. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la Albiţa (490.000) şi Sculeni (400.000).
În primele 25 de zile ale lunii august a acestui an, în vama Sculeni s-au înregistrat aproximativ 210.000 de treceri de persoane. Situaţia este similară şi în vama Albiţa, unde au fost înregistrate peste 265.000 de persoane, constatându-se o creştere cu 51% faţă de acelaşi interval din luna februarie a acestui an, în timp ce la Sculeni numărul este cu 57% mai mare faţă de anul trecut.
Cozile în vamă sunt din ce în ce mai mari şi de aceea trebuie să ştii ce perioade să eviţi. Mulţi dintre ieşenii care merg să pună benzină aleg noaptea, iar cei care merg pentru cumpărături se duc dimineaţa, undeva în jurul orelor 6.00-7.00.
Vânzări mai mari cu 25-30%
Directorul ziarului Expres din Ungheni, Lucia Bacalu, consideră că afluxul de români în Republica Moldova a dus la o creştere semnificativă a vânzărilor, dar şi a preţurilor, fapt care nu le convine localnicilor. „De un an, de când se trece doar cu buletinul, foarte mulţi români vin şi îşi fac cumpărăturile la noi. Din discuţiile purtate cu oamenii de afaceri, vânzările au crescut cu 25-30%. Cererea mare din partea românilor a dus, însă, şi la o creştere a preţurilor, fapt ce-i nemulţumeşte pe moldoveni. Un salariu mediu la noi este de 4.000 de lei moldoveneşti, aproximativ 200 de euro. E un venit destul de mic, ce nu-ţi permite să-ţi iei anumite produse. Numărul mare de români care îşi fac piaţa la Ungheni face ca la orele 10.00-11.00 să nu mai găseşti carne şi produse din carne în piaţa mare“, susţine Bacalu.
Hala de carne din Ungheni, unul dintre punctele preferate de ieşeni
Bemol a dat lovitura
Produsul cel mai căutat de ieşeni în Republica Moldova este combustibilul, fie el benzină sau motorină. Acest fapt nu i-a lăsat indiferenţi pe oamenii de afaceri autohtoni, care au simţit că pot creşte financiar datorită românilor. Astfel, cei de la firma Bemol au deschis de câteva luni o benzinărie la câteva sute de metri de vamă şi afacerea merge foarte bine. „Vin din ce în ce mai mulţi români. La noi e mai ieftin şi atunci le convine. Noi mai avem şi nişte carduri de fidelitate, care fac preţul şi mai mic. De aproape un an, vânzările cred că aproape s-au dublat. Sunt zile când nu reuşim să facem faţă solicitărilor“, spune o angajată a benzinăriei.
Petrom vine tare din urmă
Cei care aleg să meargă la cumpărături în Ungheni aleg să pună benzină, de obicei, de la Petrom. Preţul este mai mic, iar clienţii spun că şi calitatea e mai bună, mai ales că au de ales dintre mai multe tipuri de carburanţi. „Am mai mare încredere în Petrom şi pun de la ei. Preţurile sunt mai mici decât la Bemol, plus că de aici pot să pun şi benzină de 99. Am prieteni care zic că motorina extra de la Petrom e mai bună şi decât cea din vest“, spune Iulian Graur, un ieşean care preferă să alimenteze de la acest furnizor.
La două plinuri, câştigi încă unul
În cazul combustibilului, calculul este foarte simplu, un ieşean putând câştiga banii de un plin de benzină la două făcute. Preţul litrului de benzină în ţara vecină este de 15,65-15,94 lei moldoveneşti, adică aproximativ 3,4 lei. În condiţiile în care, la noi, preţul benzinei este de 4,8-5 lei, la un plin câştigi aproximativ 70-72 de lei.
La motorină, preţul este şi mai mic. Astfel, motorina standard e 13,45-13,79 lei moldoveneşti, adică aproximativ 2,7-2,9 lei. În condiţiile în care, la noi, preţul motorinei este aproape acelaşi cu al benzinei, la un plin poţi câştiga aproape 100 de lei.
Citește și Povestea Turturicăi, șefa hoților din Iași: jumătate de viață a stat la pușcărie
Şi mai bune, şi mai ieftine
Mulţi dintre cei care merg la cumpărături şi sunt fumători nu ratează ocazia de a-şi lua şi ţigări, preţul acestora fiind şi de cinci ori mai mic decât la noi. Spre exemplu, un pachet de Winston, care în România costă 14 lei, ajunge la moldoveni la doar 3,8 lei.
Produsele din carne sunt la mare căutare în Republica Moldova, mezelurile, muşchiul sau pastrama, fileul de somon afumat sau parizerul fiind mult mai bune decât în România şi mult mai ieftine, în unele cazuri preţurile fiind şi cu 5-6 lei mai mici pe kilogram. „Vin mulţi români la noi să cumpere, mai ales în week-end. Ei ne spun că aleg să vină până în Ungheni deoarece produsele noastre sunt naturale, iar cele de la ei din ţară conţin E-uri şi sunt şi mai scumpe. De anul trecut, de când s-a dat liber la trecut cu buletinul, se simte o creştere a vânzărilor. Noi suntem mulţumiţi că dăm mai mult, iar ei că îşi iau produse mai bune şi mai ieftine“, afirmă Tatiana Rotaru, angajată la firma ce comercializează produse Salamer.
Aici va fi supermarketul care îşi propune să vină mai aproape de dorinţele românilor
Supermarket lângă vamă
La câteva sute de metri de vama Sculeni, în partea moldovenească, un om de afaceri local va inaugura în scurt timp un supermarket, care, cu siguranţă, va succes în rândul ieşenilor ce nu vor mai dori să meargă până la Ungheni. „Am înţeles că un om de afaceri din Ungheni vrea să-şi facă acolo magazin. Vă daţi seama că nu va duce lipsă de clienţi. Cei care vin şi pun de la noi combustibil, cu siguranţă vor merge şi la el să-şi facă unele cumpărături. Chiar dacă preţul va fi un pic mai mare decât în Ungheni, cei care vor să câştige timp vor lua de la el“, a mai spus angajata de la benzinăria Bemol.