Fanul lui Poli de la capătul pământului. Ando, profesorul japonez îndrăgostit de Iaşi şi de România

0
352

Shizutoshi Ando este o somitate într-un domeniu de nişă al fizicii. Ajuns în Iaşi în 1998, a făcut o pasiune pentru acest oraş şi a revenit de 18 ori. Pe de o parte, le predă studenţilor de la „Cuza”, pe de alta, devine, parţial, ieşean: adoră sarmalele, micii şi tochitura şi e fanul echipei de fotbal . Nu-i place, însă, că foarte multă lume stă cu urechea în telefon.

 

Shizutoshi Ando predă Inginerie electronică şi Dispozitive electronice la Tokyo University of Science, la Facultatea de Inginerie, Departamentul Inginerie electronică. Universitatea de Ştiinţe din Tokyo este a treia universitate particulară din Japonia, ca notorietate. Domeniul de expertiză al profesorului japonez sunt celulele solare din film subţire. Ando a venit pentru prima dată în România în 1998 şi, apoi, a tot revenit. De 18 ori.

 

Colaborare pe mai multe planuri

„Prima dată am venit la Iaşi, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», în 1998. Nu ştiam foarte multe despre România şi eram foarte curios să văd cum este aici. În urma unei vizite a profesorului Vasile Tura, de la Facultatea de Fizică, în Japonia, am primit invitaţia de a veni la universitatea ieşeană. Aici, am desfăşurat mai multe proiecte şi am ţinut mai multe cursuri, de-a lungul timpului, pentru studenţii de la doctorat, în domeniul Tehnologiei semiconductorilor. De asemenea, am participat la mai multe experimente, împreună cu profesorii ieşeni, şi am realizat nişte dispozitive solare folosind oxidul de fier. Am fost plăcut surprins să constat că sunt profesori foarte buni la universitatea ieşeană“, spune  Ando.

 

Plăcut surprins de oraş şi studenţi

Încă de la prima vizită, lui Shizutoshi Ando i-a plăcut ceea ce a găsit în Iaşi şi de atunci a venit de nu mai puţin de 18 ori în oraşul nostru. „Iaşul este un oraş foarte frumos, cu oameni calzi şi primitori. În multele vizite făcute aici, am reuşit să-mi fac foarte mulţi prieteni. Am constatat cu plăcere că studenţii ieşeni sunt inteligenţi şi vreau să-i ajut pe câţiva dintre ei să vină la doctorat la universitatea unde predau eu. Am lucrat cu ei şi pot să spun că, deşi dotările nu sunt la nivelul celor din Japonia, studenţii de aici pun multă pasiune în ceea ce fac şi asta compensează foarte mult“, menţionează profesorul japonez care, pe 7 septembrie, va participa, la Cluj, la o mare conferinţă internaţională din domeniul ingineriei semiconductorilor.

 

Ando „pe baricade”, la unul dintre meciurile echipei naţionale a României, dar şi pe Stadionul „Emil Alexandrescu” (foto mic)

Suporter înfocat al fotbalului ieşean

Până să vină în România, Shizutoshi Ando nu era un iubitor al fotbalului, urmărind când şi când meciuri din prima ligă japoneză sau meciuri ale echipei naţionale. Venit la Iaşi, Ando l-a cunoscut pe Sergiu Melinte, manager marketing la CSM Poli Iaşi, fost lider de galerie al formaţiei ieşene, iar de la acesta a învăţat să iubească acest sport. „În 2002, prin intermediului domnului profesor Tura, l-am cunoscut pentru prima dată pe Sergiu Melinte. De-a lungul timpului, am devenit prieteni foarte buni. El mi-a insuflat dragostea pentru acest sport şi pentru echipa de fotbal din Iaşi. Am fost împreună cu el la meciuri, am fost şi în câteva deplasări şi aşa, încet-încet, am ajuns să fiu un fan al acestei echipe. Îmi plac foarte mult atmosfera de pe stadion, suporterii din Iaşi şi bucuria pe care şi-o manifestă când echipa câştigă. Eu în Japonia urmăresc mai mult baseball. Sunt fan al formaţiei Hanshin Tigers Tokyo. La noi, fanii nu sunt aşa euforici precum cei din România. Nu există atâta pasiune pentru fotbal. De fiecare dată când vin în Iaşi, îmi iau tricouri cu Poli Iaşi, fulare, eşarfe, iar acasă urmăresc pe internet meciurile Politehnicii“, spune amuzat Ando.

 

„Mai român decât mulţi români!“

Dragostea lui Ando pentru fotbalul ieşean s-a extins şi la nivelul echipei naţionale, profesorul japonez purtând cu mândrie tricoul echipei naţionale a României. „Poate părea surprinzător, dar Ando cred că este, din punctul de vedere al fotbalului, mai ieşean decât mulţi ieşeni şi mai român decât mulţi români. De câte ori are posibilitatea, merge cu mine la meciurile Iaşului. Mai mult, el este şi un fan înfocat al echipei naţionale de fotbal. Cred că şi-a luat vreo şase-şapte tricouri ale naţionalei. Are fular, eşarfe cu naţionala“, povesteşte Sergiu Melinte.

„Îmi place foarte mult să port tricoul echipei naţionale a României. Şi acasă, în Japonia, port aceste tricouri. Mulţi prieteni au rămas surprinşi când m-au văzut, iar lumea pe stradă mă întreabă de unde sunt şi îmi spun că ar vrea şi ei“, zice, râzând, Ando.

 

Citește și Șeful de post din Sinești, frate cu tâlharii: 200 de lovituri primite de un student în 5 minute. Poliţia ţine partea bătăușilor

 

Pasionat de călătorii şi mâncarea autohtonă

Shizutoshi şi soţia sa, Masae Ando, sunt pasionaţi de călătorii, Elveţia fiind ţara care l-a impresionat cel mai mult pe Ando. „Atât mie, cât şi soţiei mele, ne place să facem călătorii. Am vizitat foarte multe ţări, atât din Asia, America, dar şi din Europa. Cel mai mult ne-a plăcut Elveţia. Am văzut acolo nişte peisaje care, pur şi simplu, îţi taie răsuflarea. Mie îmi place foarte mult muntele. Poate de aceea iubesc România, pentru că şi aici sunt foarte multe peisaje naturale extraordinare. Mi-au plăcut foarte mult mănăstirile din nordul Moldovei, zona Maramureşului, Sinaia“, susţine Ando, care se declară îndrăgostit de bucătăria românească: „Ador mâncarea românească. Îmi place să mănânc aici sarmale cu mămăligă, tochitură. Micii sunt extraordinari. În Tokyo, îmi place să mă duc de multe ori la un restaurant moldovenesc, unde mănânc sarmale şi mămăligă. Vinul românesc este extraordinar. Sunt un fan declarat al Muscatului Otonel.“

 

Profesorul japonez, în laboratorul său din Universitatea din Tokyo

 

Ando: „Se vorbeşte prea mult la telefon!“

Shizutoshi Ando a constatat, cu surprindere, că în România lumea utilizează foarte mult la telefonul mobil, indiferent de locul unde se află.

„Se vorbeşte prea mult la telefon în România! Oriunde te uiţi, oamenii vorbesc la telefon, pe stradă, la volan, oriunde. Şi când se întâlnesc să stea de vorbă, ei tot la telefon ajung. Am rămas surprins să văd că aici, chiar şi în timpul orelor de curs sau la întâlniri de afaceri, oamenii vorbesc la telefon. La noi este un semn de impoliteţe să o faci în cadrul unei întâlniri. E obligatoriu să-l închizi“, afirmă Ando.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments