Fluidizarea circulaţiei spre Bucium se împiedică de-un ciot: modificările pasarelei stau în cinci metri de teren

0
560

Nu este clar cui aparţine o fâşie de teren de lângă Pasarela Bucium de care depinde un trafic mai rapid spre două artere vitale. „Am cerut documente să ne lămurim odată pentru totdeauna”, declară reprezentanţii Primăriei. Neoficial, există informaţii că o clădire a lui Norocea a intrat pe domeniul public, dar acesta neagă ilegalitatea.

 

Deblocarea nodului rutier de la capătul Pasarelei Bucium, către Poitiers şi Bârnova, stă într-o bucată de teren de 5 metri lăţime. Concret, Primăria deţine informaţii că ar avea terenul situat până la 6 metri de pasarelă, dar reprezentanţii RVR, care au acolo un centru de afaceri, spun că, de fapt, Primăria mai deţine doar terenul situat la un metru de pasarelă. Care este diferenţa? Pe bucata de teren ar urma să fie construită o bretea pe care să se circule liber în dreapta, către Poitiers, lăsând două benzi doar pentru circulaţia înainte, spre Bucium.

 

Lămuriri oficiale

„O soluţie pentru ca circulaţia să fie mai fluidă în capătul dinspre Vaslui al Pasarelei Bucium este ca în capătul ei să construim o bretea care să conducă maşinile, liber, către Poitiers. În acest fel, ar rămâne două benzi exclusiv pentru mers înainte şi ar fi eliminate cozile de la semafor, de la orele de vârf, după-amiază”, ne-a explicat viceprimarul Radu Botez. O astfel de bandă specială pentru virajul la dreapta există în partea cealaltă a podului, la Granit. Concepută din vreme, încă de când a fost realizată pasarela, banda este utilă, pentru că aproape niciodată nu este blocată circulaţia din intersecţie cu maşini care să meargă spre Egros.

Încercând să demareze acest proiect, Primăria Iaşi s-a izbit, însă, de un zid. La propriu. Pe locul prin care ar urma să treacă viitoarea bretea de viraj la dreapta este acum o clădire care aparţine RVR Taxi, firma lui Radu Norocea, fiul vitreg al stomatologului Norocea. Reprezentanţi ai firmei au precizat că terenul despre care discută Primăria este în proprietatea companiei. “Limita se duce până la 1 metru de pod”, ni s-a explicat de la RVR Taxi.

 

Dacă spaţiul din dreapta balustradei ar fi pus la dispoziţia maşinilor, rata zilnică de înjurături din Iaşi ar scădea

Surse: clădire făcută în parte pe domeniul public

Reprezentanţii Primăriei nu sunt la fel de siguri şi au solicitat informaţii suplimentare de la Urbanism şi de la Cadastru. „Nu ştim acum. Există două versiuni. Prima: limita de proprietate este la 6 metri de pod şi terenul de până acolo este al Primăriei, caz în care o parte din clădire este pe domeniul public. A doua versiune este că, într-adevăr, limita de proprietate este la un metru de pod, situaţie în care nu mai putem discuta despre acest proiect. Am cerut, printr-o adresă specială, lămuriri, pentru ca să ştim ce avem de făcut”, a mai explicat viceprimarul Botez.

Surse din cadrul Urbanismului ne-au spus însă că, de fapt, limita de proprietate a terenului RVR este la 6 metri de pod, urmând ca această informaţie să fie lansată şi pe cale oficială.

 

 

 „Nu este vorba despre un proiect extrem de spectaculos sau ieşit din comun. Dorim doar să turnăm câţiva stâlpi care să susţină o a treia bandă de circulaţie pe marginea dinspre Bucium a pasarelei. Pe ea ar urma să încapă, în acelaşi timp, 5-6 maşini care să facă dreapta spre Poitiers. În acest fel, rămân două benzi pentru mers înainte”, Radu Botez, viceprimar

Viitorul Drum al Hoţilor

Primăria insistă pentru realizarea benzii speciale de viraj la dreapta în ideea în care şi-a îndreptat atenţia, în sfârşit, spre proiectul Drumului Hoţilor. Viceprimarul Radu Botez a explicat, pentru 7EST, că în ultimele zile au fost reluate discuţiile pe marginea subiectului, în contextul realizării centurii Iaşului. „Veştile, însă, nu sunt neapărat bune. Proiectul, dacă va fi realizat, va avea câteva probleme grave. Prima dintre ele este că vom lua presiunea de pe intersecţiile de după Bucium, spre oraş şi spre Egros, dar va fi o intersecţie supraaglomerată pe Poitiers şi vrem să găsim soluţii. O a doua mare problemă este că virajul TIR-urilor care vor ieşi de pe Trei Fântâni către Poitiers va fi extrem de dificil. Strada este gâtuită în capăt şi TIR-urile nu vor avea loc pentru viraj. Acolo unde s-ar putea face o bandă este terenul privat al unei firme de cauciucuri”, a mai spus Radu Botez.

 

 

„Nici vorbă să aibă Primăria teren acolo. Tot terenul este al meu, până la limita podului. Cei de la Primărie ştiu ceva, dar nu ştiu bine. Este vorba de cei 6 metri de protecţie în jurul unui obiectiv pe care nu ai voie să construieşti nimic. Dacă ei vor să facă acolo o bretea a pasajului, eu sunt dispus la negocieri”, Radu Norocea, patron RVR Taxi

O şansă a Primăriei: insolvenţa firmei

Chiar dacă terenul şi clădirea aparţin încă firmei Compania Norocea RVR, proprietatea lui Radu Norocea, proiectul Primăriei nu este în totalitate blocat, pentru că instituţia poate cumpăra fâşia de teren necesară. În anul 2013, Fiscul ieşean a anunţat că firma are datorii de câteva milioane de lei la Stat şi a scos la licitaţie clădirea de birouri, service-ul şi spălătoria auto de lângă Podul Bucium, precum şi terenul, dar şi alte bunuri imobile din Iaşi ale firmei lui Norocea. Toate erau evaluate la acea vreme la 9 milioane de lei, dar nu s-au vândut. Firma controlată de Norocea este în insolvenţă la cererea administratorului, în anul 2015. Administratorul Radu Norocea a propus pentru valorificare clădirea de birouri, cu 3 etaje, service-ul şi spălătoria auto, cu valoare totală de 6,4 milioane de lei. Acestea nu au fost încă vândute, urmând a fi valorificate în 3 ani.

 

Citește și Discrimare între spitalele din România: e mai ieftin să mori la Hârlău decât să te vindeci la București

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments