Învățământ de „performanță”. 33 de elevi dintr-o comună vasluiană vor învăța în containere

0
194

Trei containere ţin loc de şcoală pentru 33 de elevi dintr-o comună din judeţul Vaslui. E soluţia găsită de autorităţile locale pentru a-i muta cât mai repede pe copii din şcoala veche de peste un secol, care ameninţă să cadă peste copii.

 

Deocamdată, elevii merg la cursuri tot în vechea şcoală. Autorităţile spun, însă, că până la finalul acestei săptămâni, toţi cei 33 de copii, 12 dintre ei de vârstă preşcolară, iar ceilalti 21 de la clasele primare, vor învăța în containerele modulate. Deocamdată, în localitate a fost adus doar un container, iar autoritățile locale dau asigurări că până miercuri vor ajunge și celelalte două.

 

S-a ajuns la această soluție de compromis după ce anul trecut elevii au învăţat în casa unui localnic, pentru care primăria a plătit o chirie de 350 de lei pe lună.

 

Nu este singura școală aflată în această situație. În comuna Gherghești mai sunt alte 2 instituții de învățământ care nu au autorizație de funcționare. Si acolo, autorităţile vor să aducă 5 containere.

 

Zoiţa Mocanu, directorul școlii Gimnaziale din comuna Ghergheşti, judeţul Vaslui: „Două zile o să mai învățăm aici. Am achiziționat containere modulare în care o să învățați, o să fiți în siguranță.”

 

 

E vestea pe care cei 33 de elevi din satul Drăxeni au primit-o în prima zi de școală. Până la finalul acestei săptămâni, ei vor părăsi vechea şcoală din lut, construită în 1900. Pereţii sunt crăpaţi, iar acoperişul este susţinut de stâlpi din lemn. Elevii au revenit aici pentru câteva zile, după ce, în ultimii doi ani au mers la cursuri în casa unui localnic. Nici acolo, condiţiile nu erau mai bune.

 

Soluția găsită acum de primărie e să închirieze, cu 3.000 de lei pe lună, trei containere modulare, în care va fi adus mobilierul din vechea școală. Spațiul este, însă, cam strâmt pentru cursuri.

 

Nixon Ibănescu, primarul comunei Ghergheşti, Vaslui: „La nevoie, asta e. O să fie călduroasă, o să fie aer condiţionat.”

 

Școala improvizată în container a fost acceptată și de Inspectoratul Școlar Vaslui.

 

Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui: „E o soluție de compromis. Am știut de această soluție de când s-a luat această decizie.”

 

Conducerea unităţii școlare speră, însă, ca măcar de anul viitor autorităţile locale să primeasca bani pentru ridicarea unei şcoli noi.

 

Părinţii sunt revoltaţi de situaţie.

Părinte: „Dacă au ajuns copiii noștri să învețe într-un container. De ce nu ne-a făcut și nouă o școală, cum s-a făcut în alte localități?”

 

Situația din Drăxeni nu este singulară. În alte două sate din aceeși comună, primăria se gândește să mute școala în alte cinci containere modulare.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments