Cele mai mari 20 de spitale private care apar în lista de la Ministerul Sănătăţii, au împreună 2.900 de paturi, astfel că raportat la un total de 6.600 de paturi în mediul privat cota lor de piaţă este de 44%, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul Sănătăţii şi de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Spitalul Sanador din Bucureşti, cu 365 de paturi, o investiţie realizată de Doris Andronescu, Red Hospital Sf. Sava din Iaşi, cu 225 de paturi, o unitate pornită de deputatul ieşean Viorel Blăjuț, şi Polaris Medical din Cluj, cu 180 de paturi, controlat de familia Socea, sunt cele mai mari unităţi private după numărul de paturi raportat către autorităţi în 2015.
Numărul spitalelor private a înregistrat o evoluţie permanentă în ultimii zece ani, iar din 2012 a păstrat o constanţă de creştere de aproximativ 30 de spitale noi în fiecare an. Astfel, cifra totală a unităţilor medicale private a ajuns în anul 2015 la 187, cu 26 de unităţi mai mult decât în anul precedent.
„Este vorba despre mai multi factori (care au dus la evoluţia numărului spitalelor private – n. red.) şi aş enumera finanţarea insuficientă a spitalelor publice, multiplele soluţii de finanţare oferite de instituţiile financiare către sectorul medical privat, pacienţii care au nevoie de servicii medicale ce se bazează pe aparatură de ultimă generaţie, dar şi aşteptările acestora legate de condiţiile hoteliere“, a spus Cristina Petruţ, director comercial al spitalului Polaris Medical, o unitate privată de recuperare medicală deschisă în august 2015 în Cluj, în urma unei investiţii de 10 mil. euro realizată de familia Socea.
(Sursa: ZF.ro)