Bălteanu, liberal de baltă

0
132

– despre micro-brătienii de carton –

 

Recent, cînd şefii de la Bucureşti l-au scos pe colonelul Bălteanu din rîndul al treilea cu liberali bahluiezi, ca să-l ungă căprar peste turma galben-albăstrie, explicaţia a fost cam ca atunci cînd, după moartea lui Stalin, jupînii din Kremlin l-au ales şef pe Hruşciov : îl punem pe cel mai bălălău, ca să nu se încaiere între ei şmecherii adevăraţi. Altfel zis, s-a pus o protecţie de unică folosinţă, ca să nu sufere organul partinic de conducere colectivă.

În afară de voce, talent şi grad de rezervist, pe noul şef din Podu Roş îl recomandau afacerile cu farmacii şi cristale de Boemia, plus sprijinul unui liberal pur-sînge, intelectual de tradiţie kantiană şi biografie de ex-germanist – primarul din Leţcani, rafinatul orator Stelică Turcu von Schmennenheim und Mangleburg. Dincolo de acest detaliu, în galeria compusă din personaje ca penibilul Mogoş, puşcăriaşii Fenechiu, Prisăcaru şi Vlasov, beţivanul porno Tomaşeschi & Co, dl colonel părea să poarte în raniţă bastonul de mareşal, fie şi temporar.

Ghinion, vorba prezidentului sas. În locul bastonului de mareşal, colonelul poartă mai degrabă castronul de caporal: nişte oameni răi au găsit pe pagina de Facebook a căpeteniei liberale mai multe chestii care duhnesc a Şcoală de Conductori pentru Atelaje Militare. Pe scurt, din textele difuzate pe pagina respectivă aflăm următoarele : că Nicolae Ceauşescu e un erou al plaiurilor noastre ; că alde Hitler n-au omorît chiar degeaba nişte milioane de evrei ; că homosexualii ar cam trebui luaţi la şuturi ; că ex-liberalul preşedinte Iohannis face chestii nasoale şi ar trebui să demisioneze . Ş.a.m.d.

Partea mai jenantă abia urmează : reacţia tovarăşului plotoner cu chipiu de colonel liberal. Chestionat în legătură cu tîmpeniile de pe pagina lui de Facebook, Moş Teacă a dat, moale, nişte răspunsuri de miliţian prins cu pantalonii în vine, pe marginea autostrăzii. Nu, n-a difuzat el textele cu pricina, fiindcă nu ştie să facă postări pe Facebook. Poate că nişte oameni răi au pus mizeriile alea. Posibil chiar nişte colegi de partid. Lume rea, ce să mai …

Şi un răcan cu trei zile de armată ar fi avut o reacţie mai inteligentă decît colonelul liberal. Dacă dom’ plotoner n-avea habar de povestea asta, ce căutau poze din familia Bălteanu pe pagina respectivă ? Dar poze cu el şi colegi de partid, plus răspunsuri la comentarii, cu numele şefului din Podu Roş ? După ce scandalul a explodat în presă, a făcut inocentul  căprar sesizări la Facebook şi la Poliţie, reclamînd un presupus furt de identitate, care îi aduce prejudicii serioase de imagine ?

Nu ştim, fiindcă, după apariţia articolului despre bizareriile bălteniene, colonelul tace, ca santinela în popuşoi. Iar pagina cu pricina a dispărut, ca o treabă urît mirositoare de pisică. E încă un indiciu că tîmpeniile de pe Facebook au fost difuzate de şeful liberal, sau cu acordul lui . Şi o confirmare : duetul Denise Rifai – Simona Gherghe are alături un tenor de calibru. Greu.

Da, se pare că Alina Gorghiu l-a pus şef pe Bălteanu ca în bancul cu mîrţoaga: stăpînul o ducea la tîrg nu ca s-o vîndă, ci ca s-o facă de ruşine. Dar cred că dom’ plotoner nu tre’ să cedeze în faţa perfidului inamic. Cu ajutorul lui Stelică Turcu şi al spiritului Comandantului Suprem, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, jidanii şi poponarii pot fi învinşi.

E drept, cu prostia o să fie ceva mai greu. Dar vestea bună e că prostia, ca şi ridicolul, nu-i mortală. La pseudo-liberalii actuali, ea pare doar banală. Şi perenă.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments