Brânză nu “fură mai puţin”: 4 milioane de euro, vile şi terenuri

0
1344

@ Baronul asfaltului a tras un tun de milioane de euro @ Zgârie brânză de la Ted Construct şi-a ţepuit partenerii de afaceri @ După 20 de ani de activitate, perioadă în care a supt zeci de milioane de euro de la bugetul statului, beneficiind de sute de contracte încheiate cu autorităţi publice, firma Ted Construct şi-a cerut insolvenţa @ Patronul Cornel Brânză a îngropat însă Ted Construct după ce şi-a trecut vilele şi terenurile în proprietate privată sau pe noua firmă, Con Ted Company lăsându-şi creditorii cu ochii în soare

 

Criticat recent de preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, deoarece fură mult prea mult la lucrările de asfaltare, asfaltatorul Cornel Brânză, patronul firmei Ted Construct, a tras o ţeapă de câteva milioane de euro, păcăliţi fiind atât partenerii de afaceri cât şi statul român prin Direcţia de Finanţe care a rămas cu taxele şi impozitele necolectate.

În viziunea lui Cornel Brânză statul ar trebui să existe numai atunci când trebuie să umple conturile şi să dispară atunci când firma Ted Construct SRL trebuie să-şi achite taxele şi impozitele ca orice altă societate comercială din România.

 

Faliment premeditat

 

Cornel Brânză preferă să îngroape defintiv firma Ted Construct dacă aşa poate scăpa de plata taxelor şi impozitelor şi se pare că a început să pună în aplicare acest plan. Între timp cu Ted Construct băgată în insolvenţă, Cornel Brânză îşi continuă liniştit afacerile cu statul prin intermediul noii sale firme şi anume Con Ted Company SRL. Problema este că, înainte de a cere insolvenţa SC Ted Construct SRL care se îndreaptă vertiginos către faliment şi radiere, Cornel Brânză i-a cam golit patrimoniul, astfel încât statul şi partenerii de afaceri să nu mai aibă ce să vândă pentru a-şi recupera banii, după ce se va decide lichidarea patrimoniului. Asta în condiţiile în care valoarea datoriilor înscrisă până în prezent în tabelul creditorilor este de 4 milioane euro din care mai mult de jumătate din sumă este revendicată de partenerii de afaceri şi de statul român.

 

A sustras casele şi terenurile

 

Legislaţia privind insolvenţa societăţilor comerciale este foarte clară atunci când este vorba despre administratori care sustrag bunuri din patrimoniul firmelor după care le lasă să intre în faliment. În destul de multe situaţii de acest gen lichidatorii au depus şi plângeri penale împotriva administratorilor firmelor respective. Cam aşa a procedat şi Cornel Brânză, care înainte să-şi bage firma în insolvenţă, a trecut în proprietate personală precum şi în patrimoniul noii sale firme, Con Ted Company SRL, unele dintre cele valoroase bunuri din patrimoniul Ted Construct.

Cu alte cuvinte, Cornel Brânză şi-a ţepuit creditorii.

În acest sens, Ted Construct a încheiat două contracte de vânzare-cumpărare, unul pentru a subtiliza terenurile companiei, iar celălalt vizează vilele din localitatea Valea Adâncă.

Ambele contracte de vânzare-cumpărare intră sub incidenţa legii, putând fi anulate deoarece transferurile s-au făcut în dauna creditorilor. Primul dintre cele două contracte încheiate se referă la înstrăinarea terenurilor şi vilelor din patrimoniul Ted Construct.

 

Firma lui Brânză a vândut vile către patronul Brânză

 

Astfel, prin intermediul acestui contract de vânzare-cumpărare încheiat la data de 1 aprilie 2011, SC Ted Construct SRL a vândut către soţii Cornel şi Gabriela Brânză două case având 3 nivele fiecare şi terenurile aferente, bunuri pe care firma afaceristului le deţinea în localitatea Valea Adâncă din comuna Ciurea. Pe acest contract de vânzare-cumpărare semnează în calitate de vânzător administrator al Ted Construct, Cornel Brânză, iar în dreptul cumpăratorului semnează acelaşi Cornel Brânză.

 

Două vile, la preţ de garsonieră

 

Cele două vile au fiecare câte o suprafaţă utilă de 100 metri pătraţi, iar prima casă are 444 metri pătraţi de teren pe când cea de-a doua are 487 metri pătraţi. Familia Brânză a cumpărat aceste bunuri cu suma de 238.080 lei adică circa 54.000 euro în condiţiile în care în anunţurile de vânzare patronul Ted Construct cerea 150.000 euro pentru fiecare vilă în parte. Deci, Cornel Brânză au cumpărat de la firma Ted Construct, vile la un preţ de 27.000 euro pe bucată, adică la preţ de garsonieră. Curat chilipir, nu-i aşa?!

Chiar dacă a fost încheiat în anul 2011, contractul poate fi anulat deoarece bunurile au fost vândute către administratorul firmei înainte de intrarea în insolvenţă, situaţie prevăzută la alineatul „d” din articolul 80 din Legea nr. 85/2006 privind insolvenţa.

Teren cu 5 euro pe metrul pătrat

 

Celălalt contract de vânzare-cumpărare priveşte vânzarea a două parcele de teren situate tot în zona în care se află cele două vile „achiziţionate” de familia Brânză.

Acest contract a fost încheiat la data de 15 februarie 2013 şi priveşte două parcele de teren de câte 316 metri pătraţi fiecare, cumpărator fiind SC Con Ted Company SRL, societate administrată la momentul vânzării de fiica sa Andreea Brânză Lungu. Pentru terenul respectiv Con Ted Company a plătit SC Ted Construct SRL suma de 7.500 lei, rezultând un preţ de circa 5 euro pe metrul pătrat. Asta în condiţiile în care în această zonă terenurile se vând la un preţ mediu de 50 euro pentru un metru pătrat. Acest contract de vânzare-cumpărare poate fi anulat deoarece a fost încheiat cu 3 ani înainte de intrarea în insolvenţă.

 

Fiscul a intrat pe fir

 

Direcţia de Finanţe a observat aceste şmecherii şi a deschis o serie de procese prin care a solicitat judecătorilor să respingă intrarea în insolvenţă a companiei, deoarece administratorii au vândut bunurile. Prin acest lucru Fiscul a vrut să arate că societatea nu se afla în insolvenţă având un patrimoniu atât de bogat. Mai mult, s-a mai arătat că Brânză a cerut insolvenţa firmei în momentul în care Fiscul demarase proceduri de executare a societăţii pentru neplata datoriilor către bugetul statului.

 

Datorii de 4 milioane de euro

 

Ted Construct a intrat în insolvenţă pe data de 3 septembrie 2015. În cererea adresată judecătorului  Brânză a solicitat intrarea în insolvenţă motivând atunci că datoriile firmei depăşesc 3.000.000 lei şi nu dispune de lichidităţi să le plătească. La scurt timp după aceea a şi fost publicat un tabel preliminar al creanţelor, document care arată că societatea lui Cornel Brânză a acumulat datorii de circa 4 milioane de euro înainte de a face primul pas către faliment. Statul prin intermediul Direcţiei de Finanţe este unul dintre principalii creditori ai firmei având de recuperat taxe şi impozite neachitate în sumă de 2.595.530 lei. Ceilalţi creditori sunt Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi-126.800 lei, Salariaţii reprezentaţi de Iuliana Cornelia Ciochină Brânză-325.865 lei, SC Cert Asig-societate de asigurare reasigurare-1.180.950 lei, SC Ibeco Betoane SRL-350.000 lei, SC Con Ted Company SRL-2.093.950 lei. Intresant este că şi Cornel şi Gabriela Brânză susţin că au de recuperat bani de la Ted Construct. Astfel,  Cornel Brânză s-a înscris la masa credală cu suma de 5.736.636 lei iar Gabriela Brânză susţine că are de recuperat 4.503.400 lei etc.

 

EXCLUSIV! Maricel Popa l-a reclamat pe Brânză la DNA

 

Consiliul Judeţean a întocmit un raport cu privire la lucrările efectuate de firma lui Brânză pe drumul Iaşi – Voineşti, care în cursul zilei de joi va fi înaintat către DNA. “Da, mâine voi înainta un raport către DNA. Acesta urmează s fie completat cu expertize şI alte documente”, a declarat ieri Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

În ultimele două săptămâni, firma Ted Construct s-a aflat în centrul unui scandal de acest fel, declanşat după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa a inspectat lucrările de asfaltare efectuate de firmele lui Brânză pe şoseaua IaşI – Voineşti. Ajuns la faţa locului, Maricel Popa a constatat că stratul de asflat era cu câţiva centimetri mai subţire decât prevedea proiectul. Mai mult, Maricel Popa a constatat că asfaltul pus de Brânză se rupe cu mâna, reuşind să smulgă felii de dimensiuni considerabile de pe carosabil. Acest fapt l-a determinat pe Maricel Popa să exclame: „Furaţi mai puţin domnule Brânză!”.

La scurt timp după declanşarea acestui scandal, conducerea Consiliului Judeţean a solicitat efectuarea unui control, fapt care a declanşat panică printre unii salariaţI din Casa Pătrată. Unii au intrat în scurt timp în concediu medical, alţii în concediu de odihnă.

Cristina MATEI

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments