FILIT cel şchiop, sau ” Sugrumătorii zîmbitori „

0
169

– despre cum gîtuie politicienii maro lebedele negre –

 

Nu, nu sînt un mare fan al festivalurilor literare. Dacă vreau literatură, citesc cărţi. Dacă vreau să întîlnesc un autor, prefer să dialoghez cu el, nu să-l ascult cum vorbeşte ca popa la predică, de pe o scenă cu moderator moale, în rol de decor vorbitor.
Nu sînt nici avocatul FILIT . Am dubii vizavi de sumele primite de unii membri ai echipei de organizare .Despre un episod grotesc de la prima ediţie am scris pe larg : http://www.catavencii.ro/cum-scuipam-uniunea-europeana-pe-banii-ei-rasputinul-bastovoi-filit-ul-si-jegul-etern-carpatin/ ( semnătura mea din ediţia tipărită a dispărut, în versiunea de pe internet ) .. N-am cîştigat nici un ban de pe urma acestui festival, n-am firmă care organizează aşa ceva, nu-s scriitor invitat sau neinvitat la acest eveniment.
Deci pot spune degajat : FILIT e printre puţinele lucruri europene întîmplate în Iaşul mîlos al ultimului sfert de secol. O mică anomalie pozitivă, care i-a uimit şi pe vestici, obişnuiţi cu glodul romînez şi jelaniile mioritice.
Tocmai de asta mi s-a cam întors stomacul, atunci cînd am văzut la televizor o scenă cleioasă, plină de parşivenie discretă : şeful de trib pesedist din Consiliul Judeţean, Cristian Stanciu, explicînd, cu calm iezuit, de ce nu s-a înfiinţat fundaţia culturală care trebuia să organizeze ediţia FILIT de anul acesta. Da ( spunea Stanciu junior ), consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea fundaţiei, dar pe urmă juriştii de la CJ au zis că nu e legal. Deci nu se poate face o ilegalitate , că pe urmă vin procurorii, şi e clar ce urmează.
În limbaj popular, asta se cheamă ” prosteală pe faţă ” . Fiindcă hotărîrea iniţială a CJ, votată de consilieri, are la bază, obligatoriu, o fundamentare juridică. Venită, presupun, tot de la juriştii invocaţi acum de Stanciu jr. Au dat ei un prim aviz greşit ? Dacă e aşa, au fost sancţionaţi pentru asta ?
Apoi : dacă o astfel de fundaţie e ilegală (conform lui Stanciu jr ), cum funcţionează oare Fundaţia Sportului Ieşean, care primeşte bani de la CJ ? Cum a funcţionat celebra fundaţie a proiectului ” Iaşi, capitală culturală europeană ” ? Primăria a înfiinţat-o şi finanţat-o, deşi avea în subordine Casa de Cultură Municipală, exact cum CJ are în subordine Muzeul Literaturii, fapt prezentat ca impediment major pentru înfiinţarea fundaţiei destinate organizării FILIT.
Să terminăm cu naivitatea şi să spunem ceea ce mulţi ştiu demult : ex-primarul pesedist Nichita a vrut să-i strice ex-preşedintelui liberal de la CJ, Adomniţei, ” jucăria ” FILIT, care mergea prea bine. Deci Stanciu jr a executat comanda. Ajutat de Victorel Lupu, cel care, iniţial, sprijinise discret festivalul, dar apoi s-a alăturat cîrdului de demolatori. Aşa că anul trecut am avut un FILIT amputat, cum vom avea şi anul acesta.
De ce naiba e aşa important acest festival literar, după care eu nu mă dau în vînt? Fiindcă el pusese Iaşul pe harta Europei, mai mult şi mai rapid decît vestitele vinuri de Cotnari, bunăoară. Fiindcă o jumătate de pagină gratuită, în Frankfurter Allgemeine Zeitung, face cît n-au făcut milioane de euro, cheltuite pentru promovarea Iaşului. Fiindcă elogiile sincere ale unui scriitor străin, difuzate de presa din Vest, sînt o reclamă mai bună decît vorbele unui politician.
Iaşul s-a făcut deja de ruşine cu gîtuirea FILIT-ului. Dacă acest asasinat lent va continua, Europa va şti că ne conduc sălbaticii care au mîncat o lebădă neagră şi unică. Asta ar trebui să înţeleagă noul şef al CJ. Măcar din interes politic: chiar dacă Nichita, braconierul principal al festivalului, nu mai e în partid, blamul va cădea tot pe PSD. Mai ales dacă vor continua să-i cînte în strună hăitaşului nr 1, Stanciu jr.
Nu, din lebedele negre nu ies răcituri cu gust de caviar. Dar ele ne pot ajuta să înţelegem de ce există viaţă şi dincolo de stomac. Dacă vi se pare că e puţin lucru, vă urez poftă bună.

 

Lucian Postu

 

***
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments