FILIT, platformă culturală europeană

0
151

Cea de a patra ediție a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se va desfășura sub Patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Aceasta este a doua colaborare, după ediția din anul 2014, când au fost organizate evenimente literare comune în vederea promovării diversității culturale. Coordonatorul Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Iulia Badea-Guéritée, va participa la două evenimente organizate în parteneriat cu prestigioasa revistă Courrier International: un atelier pentru elevi și studenți intitulat „Traducerea, limba Europei”, precum și o masă rotundă cu tema „Europa scriitorilor și a jurnaliștilor”. Publicația Courrier International, fondată în 1989 și constând din articole traduse din presa străină, numără în prezent aproximativ 1.000.000 de cititori. Din delegația săptămânalului francez mai fac parte Raymond Clarinard, redactor șef adjunct, coordonatorul departamentului traduceri, și jurnalista Isabelle Taudière.

Anulacesta ne bucurăm de Patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, o confirmare  a dimensiunii europene și a dialogului cultural pe care FILIT le cultivă. Punctul central al ediției din acest an este evenimentul în sine, iar faptul că are loc și că se află la ediția a IV-a în ciuda a numeroase obstacole. Trei reușite incontestabile în 2016: Patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, faptul că Rezidențele FILIT au fost dezvoltate până la rangul de cele mai importante sisteme de rezidențe literare din Europa de Est și Expoziția dedicată lui Tristan Tzara, unde avem grafică originală de Picasso, Matisse, Arp și Masson.”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.

Voința de a pune în valoare munca traducătorilor și de a o susține este una din constantele strategiei FILIT. Festivalul funcționează și ca o platformă culturală care le oferă acestora un sistem de rezidențe individuale în timpul anului, precum și un loc de întâlnire profesională: este vorba despre „Atelierele FILIT pentru traducători”, ajunse în 2016 la a doua ediție și găzduite la fiecare început de septembrie de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu. Cea de a patra ediție a festivalului se va bucura de prezența la Iași a traducătorilor Hristo Boev (Bulgaria) și Melinda Szekely, beneficiari ai rezidențelor de traducere, Olimpia Verger (Elveția) și Philippe Loubière (Franța), Mariana Bărbulescu, Livia Cotorcea, Antoaneta Olteanu și Radu Părpăuță, care se vor întâlni cu profesorii ieșeni.

Printre momentele cele mai așteptate ale festivalului, serile FILIT vor avea în centru cunoscuți scriitori din țară și străinătate. Prima din serie, Seara Goncourt se va desfășura în 27 octombrie la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași și îi va aduce pe scenă pe Jean Rouaud, laureat al premiului Goncourt, și pe Nicolas Cavaillès, recompensat cu premiul Goncourt pentru nuvelă. Scriitorii Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase, Alex Tocilescu vor dialoga la Seara povestitorilor, în data de 28 octombrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cea de a treia seară, 29 octombrie, Lucian Boia va vorbi despre Istoria ca ficțiune, în Aula BCU „Mihai Eminescu”, în compania istoricului Dorin Dobrincu. ”Anul acesta sărbătorim 100
de ani de la nașterea dadaismului printr-o expoziție-eveniment. Apoi, avem
o seară cu doi premianți Goncourt, o conferință provocatoare a istoricului
Lucian Boia și multe alte lucruri interesante. Toate evenimentele din
program sunt „must-see”, fiindcă se bucură de prezența celor mai cunoscuți
autori români și străini.” precizează Dan Lungu

La inițiativa Institutului Francez, ieșenii îl vor putea descoperi pe scriitorul François-Henri Désérable, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambery (Franța). Vor mai fi prezenți, de asemenea, autorii Adela Greceanu, Doina Jela, Ciprian Măceșaru, Angelo Mitchievici, Bogdan Munteanu, Veronica Niculescu, Hanne Ørstavik (Norvegia), Dora Pavel, Cosmin Perța, Marina Stepnova (Rusia), Cristian Teodorescu. Invitații vor participa la întâlniri cu cititorii din Iași, cu elevii din liceele ieșene, precum și cu cluburile de lectură Alecart și Logos. Hanne Ørstavik va avea ocazia să dialogheze și cu studenții înscriși la cursurile de norvegiană ale Universității Alexandru Ioan Cuza.

La mesele rotunde și evenimentele profesionale vor interveni cunoscuți critici literari precum Al. Călinescu, Paul Cernat, Bianca BurțaCernat, Bogdan Crețu, Cristina Hermeziu, Pascal Jourdana (Franța), Dan C. Mihăilescu, Doris Mironescu, Claudiu Turcuș. La FILIT vor participa jurnaliști culturali români și străini, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și manageri culturali.

Cu toate că ediția din 2016 este în creștere față de anulprecdent, Dan Lungu trage un semnal de alarmă în privința festivalului. Lipsa unui cadru legal și organizatoric adecvat poate pune în pericol calitatea și poate chiar existența FILIT. În acest sens, înființarea unei Fundații Culturale care să susțină astfel de evenimente devine primordială. ” Ediția a IV-a a FILIT nu va avea anvergura primelor două ediții, când au
fost sute de invitați. Calitatea evenimentelor rămânea ceeași cu care FILIT a obișnuit publicul. Impresionantă este reacția iubitorilor de literatură din Iași și
din țară, cei care au răspuns cu entuziasm la programul din anul acesta și
cei care creează o energie extraordinară în jurul evenimentului. Ca dovadă,
în mai puțin de 6 ore de la deschiderea sistemului de rezervări, locurile
online s-au epuizat la două din trei Seri FILIT. Pentru a putea atinge
performanțele primelor două ediții, este absolut obligatorie înființarea
unei Fundații Culturale care să se ocupe exclusiv de FILIT. Resursele umane
ale Muzeului Național al Literaturii Române Iași sunt insuficiente pentru
susținerea pe termen lung a unui eveniment de anvergura pe care a căpătat-o
FILIT-ul. Peste tot în lume, festivalurile de asemenea dimensiuni au o
echipă stabilă, dedicată în întregime proiectului, care lucrează pe
parcursul întregului an” a conchis managerul FILIT.
Bianca Cristea

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments