Șalaru:” Îmi pare rău că ieșenii nu sunt uniți ” – Movilă:” Nu am spus niciodată minciuni”

0
280

Șalaru:” Îmi pare rău că ieșenii nu sunt uniți ”

Movilă:” Nu am spus niciodată minciuni”

 

Începând cu ediția de astăzi, 7 EST inaugurează o nouă rubrică: ”Interviurile în oglindă”.

Aducem în fața dumneavostră persoane publice care prin activitatea lor vă pot influența viața. Le punem față în față, să răspundă la 7 întrebări incomode. Întrebările sunt aceleași, dar răspunsurile lor fac diferența. Și pentru că ne aflăm în zodia alegerilor, deschidem rubrica cu doi oameni politici. Ambii reprezintă partide mici, noi pe piața politică, dar care aspire la accederea în Parlament în această toamnă. Vasile Șalaru (ALDE) și Petru Movilă (PMP) vin să vă ceară votul și speră să vă câștige încrederea. Primul se află la prima tentativă pentru Parlament, în timp ce Movilă mai vrea o tură. Rămâne ca dvs să decideți cine merităși cine nu.

 

  1. Din punct de vedere profesional, ce credeți că vă recomandă pentru un loc în Parlamentul României?

 

Vasile Șalaru: Chiar dacă multe personalități din lumea politică aleargă după doctorate, nu consider că există la nivel “strict profesional” o anume calificare specială pentru parlamentari. Dacă ar fi existat, ar fi limitat accesul cetățenilor în Parlament și nu mai aveam democrație. În ce mă privește, consider că pentru a fi bun parlamentar trebuie să fii în primul rând un patriot, o persoană onestă, preocupată de binele celor pe care vrei să-i reprezinți în forul legislativ. Adică, să comunici cu ei, să afli ce-i doare și să te bați pentru ei, făcându-le astfel viața mai ușoară. Din punct de vedere strict profesional, formația mea de bază este cea de dascăl, sunt profesor de Fizică. Am activat la catedră , am colaborat la editarea unor culegeri de Fizică, am pregătit inclusiv lotul olimpic național la această materie în perioada 1990-1997. Presupun că tocmai aceste rezultate m-au recomandat pentru posturile de Inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Iași sau ca Secretar de stat pentru învățământul preuniversitar la Ministerul Educației. Pot spune, așadar, că am o experiență profundă în domeniul învățământului, suficientă cât să vin cu un pachet de propuneri legislative în acest sens. Altminteri, în anul 2014 am fost vicepreședinte la AVAS, director de dezvoltare și investiții la RETROM Pașcani, poziție din care pot spune că am acumulat o experiență importantăși în domeniul economic.

Petru Movilă: Pentru că sunt la al treilea mandat de parlamentar cred că am trecut peste etapa recomandărilor. Deja vorbim despre o profesie, despre activitatea mea de zi cu zi. Cel mai important atu pentru mine la acest momenteste tocmai această experiență care se adaugă la seriozitatea și consecvență de care am dat dovadă în activitatea de parlamentar dar și în susținerea proiectelor Iașului. Nu cred că există parlamentar de Iași caresă cunoască mai bine decât mine comunele din județ, iar la București ministerele.

 

 

  1. De ce ar trebui să vă voteze ieșenii pe dumneavoastră și nu pe candidații altor partide?

Vasile Șalaru: Fiecare candidat, indiferent că se numește X sau Y, reprezintă un partid sau o alianță politică. Electoratul nu alege în primul rând persoane, cât programe politice, economice și sociale la nivel național. Campania electorală nu e un concurs de frumusețe, ci o selecție de proiecte care au ca obiect bunăstarea electoratului. Partidele sunt o proiecție la nivel legislativ, a opțiunilor electoratului. Nu toți oamenii sunt la fel. Dimpotrivă, fiecare alegător are propriul orizont de așteptare și competență. Eu sunt o opțiune pentru alegătorii din Iași atrași de programul ALDE, alții decât vuvuzelele lui Băsescu. Noi mergem pe principii de competență și idei, nu pe vorbărie fără conținut. Sigur, mi se poate reproșa că nu am experiență parlamentară, dar poate că electoratul își dorește să fie reprezentat și de oameni noi. Eu sunt unul dintre aceiași încă unul născut și crescut în Iași, lucru destul de rar întâlnit în viața politică din România. Capitala a cam neglijat Iașul până acum. Cu mine în Senat va fi mai greu…

Petru Movilă: Tocmai pentru experiența celor trei mandate și pentru activitatea depusăîn toată această perioadă.

 

  1. Ce lucruri concrete ați făcut dvs sau partidul dvs pentru ieșeni?

 

Vasile Șalaru: Să nu fim ipocriți – ce așteptări poți avea de la un partid înființat în vara anului trecut? ALDE nu a fost la guvernare, spre deosebire de alte partide care au emanat și președinți, iar reprezentanții lor nu pot răspunde cu ușurință și sinceritate acestei întrebări, pentru că fiecare român cunoaște starea deplorabilă în care ne aflăm. Deci, întrebați-i pe clasici. Eu reprezint noul val. Din poziția de ministru secretar de stat la Educație, am direcționat spre Palatul Copiilor Iași o importantă sumă de bani pentru reabilitarea corpului de clădire din str. Săulescu. Tot din această calitate am restructurat procedura corectării tezelor la examenul de Bacalaureat pentru a evita fraudarea acesteia. De anul trecut, corectarea tezelor se realizează în alte județe decât cel de reședință, ridicând presiunea atât de pe profesori cât și de pe elevi.

Petru Movilă: Chiar dacă de multe ori oamenii nu agreează politicienii și nu au o părere bună despre ei, inclusiv despre mine, trebuie să știe că sunt câteva proiecte de lege foarte importante care-mi poartă semnătura. La fel și în cazul unor proiecte majore pentru Iași, cum ar fi înființarea Institutului Regional de Oncologie, înființarea SMURD în Iași, comisia de anchetă pentru stoparea privatizarii companiei Antibiotice SA și nu numai.

 

 

  1. Funcția de parlamentar este, în zilele actuale, sinonimă cu hoția și corupț Într-o lume civilizată oamenii onorabili fug de asocieri de acest gen. Dvs de ce vreți să deveniți Parlamentar?

 

Vasile Șalaru: Funcția de parlamentar este sinonimă cu democrația, nu cu hoția și corupția. A generaliza o astfel de percepție nu ajută nimănui. Ce vrem? Un stat polițienesc? Statul are instituții specializate care își fac treaba, iar cei care au greșit vor plăti. Dimpotrivă, consider că funcția de parlamentar este una extrem de onorantă, chiar dacă printre parlamentari s-au mai întâlnit și persoane care au compromis imaginea instituției. Repet, câteva persoane nu reprezintă Parlamentul în sine. Oamenii vin și pleacă dintr-o instituție, dar Parlamentul este vital pentru democrație. Fără acesta nu am avea viitor în Europa și nici oriunde în lumea civilizată. După cum am spus și mai devreme, am acumulat o experiență profesionalăși una de viață. Alături de mine am oameni foarte competenți. Împreună cu ei voi impune un pachet de legi prin care să aducem educația la noi parametri de performanță, voi scoate Moldova și Iașul din izolarea economică, voi promova inițiativa privatăși multe altele.

Petru Movilă: Pentru că mai exista și oameni care fac și lucrurile bune. Paradoxul este cel al faptului că mulți dintre cei care spun că funcția de parlamentar este sinonimă cu hoția și corupția vin și îmi bat la ușă tocmai pentru a-i ajuta în diverse momente. La fel se întâmplă și în cazul unor candidați la Parlament. Au blamat aceste funcții, dar astăzi se îngrămădesc pe listele partidelor, uitând ce au declarat de nenumărate ori.  Este foarte ușor să generalizezi și să spui că întreaga clasă politică este coruptă, însă trebuie să se înțeleagă că nu toți suntem așa cum se vede la televizor.

 

  1. De când activați în viața politică, care este cea mai mare minciună care ați spus-o electoratului?

 

Vasile Șalaru: Debutul în politică l-am făcut în anul 2001, la PD, partid în care am acces până la poziția de vicepreședinte al organizației județene și președinte al organizației municipale. În 2004 am plecat din PD pentru că spre deosebire de mulți lideri județeni din țară, i-am atras atenția președintelui de partid de atunci – Traian Băsescu – asupra derapajelor sale. Cel care avea să devină mai târziu președintele României a luat în nume personal observațiile mele, iar demisia mea a venit de la sine. În perioada 2004 – 2007 am fost la PSD, dar și de aici am plecat dupăce mi-am permis să-i atrag atenția primarului Gheorghe Nichita că întârzia atât accesarea fondurilor europene, cât și implementarea proiectelor pentru ieșeni. În 2009 m-am înscris în Partidul Conservator, unde am ocupat funcția de președinte al organizației județene Iași. Acum sunt președinte executiv ALDE Iași, în urma fuziunii PC cu PLR.

Eu nu spun minciuni, și tocmai din această cauză am fost permanent incomod liderilor politici cu care am avut de-a face. Consider că este mai binesă spui un adevăr care doare, decât să te ascunzi în spatele unei minciuni în speranța că vremea trece și lumea uită. Eu sunt din alt aluat.

Petru Movilă: Nu am spus niciodată minciuni.

 

 

  1. Liderii dvs de partid au făcut, în ultima perioada, mai multe declarații foarte controversate legate de justiție și servicii de informații, dupăce ei sau familiile lor au devenit subiectul unor anchete penale. Dvs ce opinie aveți cu privire la aceste declarații?

 

Vasile Șalaru: Justiția se face în instanță, nu la televizor. Niciunul dintre liderii noștri nu a fost condamnat pentru vreo faptă penală, dar văd că mulți se înghesuie să-i judece și să-i condamne apriori. Gălăgia în sine nu reprezintăun act de justiție, ci de manipulare. Mulți văd în DNA un fel de Dumnezeu care le rezolvă pe toate, un actor politic omnipotent, mai tare decât președinte, Guvern și Parlament la un loc. Alții speră să folosească acest DNA ca pe o măciucă electorală. Nu e așa! Spuneam mai sus că trăim într-o democrație și că nu ne dorim un stat polițienesc. Hai să vedem lucrurile din această perspectivă și să ne vedem fiecare de treaba lui. Așteptările noastre sunt altele. Vorbind despre declarații controversate, îmi permit să observ un truism: toate declarațiile politice sunt controversate, că dacă ar fi altfel, am fi cetățeni ai statului Coreea de Nord.

Petru Movilă: Liderii de partid au spus că cel mai important lucru este ca justiția să funcționeze și că șeful unei instituții nu trebuie să se confunde cu instituția în sine. Instituțiile statului trebuie să fie puternice, în slujba cetățeanului și a statului român. Eu consider că declarațiile controversate în realitate sunt un semnal de alarmă pentru abuzurile care au fost făcute de către instituțiile statului, de altfel demonstrate de-a lungul timpului cu probe.

 

 

  1. Care a fost cel mai nociv lider politic ieșean după 1990 și de ce? Care a fost cel mai benefic lider pentru Iași după 1990 și de ce?

 

Vasile Șalaru: Este greu să-i judeci pe alții dacă nu ai fost în locul lor. Totuși, cred că Gheorghe Nichita a făcut niște greșeli impardonabile: a amestecat viața personală cu cea de administrator șef al orașului, a sluțit Iașul tăind teii pe care i-a înlocuit cu niște borcane oribile cu arbuști uscați și a făcut multe altele despre care presa a scris la vremea respectivă. Alte persoane politice nocive sunt toți acei demnitari care puteau face multe pentru ieșeni, dar din comoditate sau interes personal au preferat să ne întoarcă spatele. Îmi pare tare rău că ieșenii nu sunt uniți.

Varujan Vosganian, care din postura de parlamentar și de ministru al Economiei și finanțelor, a dirijat sume importante de bani pentru infrstructura din județ. Tot el se numără printre acei decidenți care au făcut posibilă modernizarea aeroportului internațional ieșean. Varujan Vosganian a fost și rămâne un om politic benefic pentru ieșeni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments